Začin kumin kao lek – upotreba za probavu, mršavljenje, čaj…

 

Šta je kumin začin Cuminum cyminum   

Seme kumina se koristi kao začin za dobijanje karakterističnog ukusa i arome jela. Kumin je začin poreklom iz Levanta i gornjeg Egipta. Danas raste u većini toplih zemalja, posebno u Indiji, severnoj Africi, Kini i Americi.

Kumin začin (Cuminum cyminum) je bio poznat Egipćanima još pre pet milenijuma; semena su pronađena u staroj Kingdon piramidi. Rimljani i Grci su ga koristili kao lek i kozmetički da izblede ten.

Kumin i kim

U indijskim receptima, kumin se često meša sa kimom, na koga podseća izgledom iako ne u ukusu, budući da je kumin daleko moćniji.

Kumin je dostupan u sušenom obliku, ali i kao mleveni kumin braonkasto-zelene boje. Mleveni kumin je nastao mlevenjem sušenih semena ove biljke, koja podseća na peršun izgledom. Kim je slobodno dostupan na Zapadu, iako to nije tradicionalna evropska začin. Odlikuje se začinsko-slatkastom aromom. Ukus mu je oštar, snažan i pomalo gorak.

kumin zacinUpotreba kumina

Kumin se koristi uglavnom tamo gde se želi pripremiti visoko začinjena hrana. Veoma je prisutan u indijskoj, blisko-istočnoj, meksičkoj, portugalskoj i španskoj kuhinji. To je sastojak većine mešavina za kari prah i mnogih drugih slanih začinskih smeša, a koristi se u varivima i jelima sa jagnjetinom i piletinom. Daje karakterističan ukus običnom pirinču, pasulju i kolačima. Male količine kumina mogu biti korisne u jelima sa patlidžanom i pasuljem.

Na Bliskom istoku, kumin je poznat začin za ribe, roštiljska jela i variva.

Kumin zacin kao lek

Kumin i zdravlje su povezani na veliki broj načina. Pre svega, kumin kao lek je stomahik, diuretik, sredstvo protiv nadimanja, stimulans, adstrigens, emenagogik i antispazmodik. Kumin tretira upalu grla, prehladu, artritis, a takođe pomaže u varenju. Poznat je i kao prirodni detoksifikator.

To je dragoceno sredstvo za lečenje dijareje usled dispepsije i promuklosti, a može vas osloboditi nadutosti i kolika. Na Zapadu, on se sada koristi uglavnom u veterinarskoj medicini, kao sredstvo protiv nadimanja, ali i dalje ostaje tradicionalni biljni lek na istoku. Pretpostavlja se da se kumin kao lek može da poveća laktaciju i smanjuje mučninu u trudnoći.

Pokazalo se da je efikasan u lečenju sindroma karpalnog tunela, kao i dijareje, problema sa varenjem i jutarnje mučnine. Kumin je takođe obećavajuće sredstvo kao prirodan način za povećanje veličine grudi. Korišćen kao obloga, oslobađa oticanje dojke ili testisa. Kumin takođe stimuliše apetit.

Iako su istraživanja još u toku, rane studije navode da kumin, među brojnim drugim začinima, može imati snažan efekat u prevenciji dijabetesa smanjivanjem mogućnosti nastanka hipoglikemije.

Sam začin kumin ima detoksikacijska i hemopreventivna svojstva. Osim toga, ima blagotvorne antioksidanse kao što su vitamin C i vitamin A u svom hemijskom sastavu, pored esencijalnih ulja. Pored toga što imaju bezbroj drugih prednosti, antioksidansi imaju antikarcinogena svojstva, a ona koja se nalaze u kuminu su posebno dobra za prevenciju raka debelog creva.

Začin kumin za mršavljenje

Jedna supena kašika kumina sadrži 22 kalorije, od čega 12 potiče iz masti. Takođe sadrži male količine kalijuma i proteina i dodaje dosta ukusa, a samo nekoliko kalorija.Zahvaljujući tome, ali i svom sadržaju vlakana i tome što ubrzava metabolizam, začin kumin za mršavljenje daje odlične rezultate. Ustanovljeno je da samo kašičica ovog začina dnevno značajno topi kilograme. Iz tog razloga je kumin dijeta sve popularnija.

Kumin i jogurt jesu odlična i dobitna kombinacija za mršavljenje. Ova kumin dijeta traje tri meseca, a za to vreme, svaki dan treba razmutiti tri grama (malo manje od jedne kašičice) kumina u 140 ml nisko-masnog jogurta. Ovu mešavinu popiti, poželjno na prazan stomak. Ovo je metoda za mršavljenje bez gladovanja a rezultati su impresivni!

Kumin za mrsavljenje – iskustva:

Kumin, nažalost, nije toliko popularan začin na našim prostorima, mada se sve više uvodi u ishranu – upravo zahvaljujući svojim brojnim prednostima. Kumin za mršavljenje predstavlja zdravu i bezbednu opciju, budući d apotpuno prirodno ubrzava metabolizam, pomaže varenje, detoksikuje telo i na taj način dovodi do gubljenja kilograma. Iskustva onih koji su bili na kumin dijeti su u većini slučajeva pozitivna, budući da ne moraju znatno da redukuju svoju ishranu, već samo da svakodnevno konzumiraju magičnu mešavinu – kumin i jogurt. Gubici kilograma su individualni za svaku osobu, ali su svakako značajni.

Kumin čaj

Da pripremite lekoviti kumin čaj, sledite sledeća uputstva:

Sastojci: 1 kašičica kumin semena, 250 ml vode za piće.

Priprema čaja od kumina:

Uzmite odgovarajući sud i dodajte 1 kašičicu kumin semena. Zagrejte malo na niskoj temperaturi oko 5 sekundi, a zatim sipajte 250 ml pijaće vode i pustite da provri. Posle ključanja, pokrijte čaj i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Procedite kumin čaj i pijte toplo. Prema vašem ukusu, možete dodati med ili prstohvat soli.

Kumin čaj se koristi kao lek prvenstveno kod stomačnih i respiratornih problema.

Kumin začin za probavu

Kumin je izuzetno dobar za probavu i srodne probleme. Sama aroma kumina, koja dolazi od aromatičnog organskog jedinjenja koje se zove kuminaldehid (glavna komponenta njegovog etarskog ulja) aktivira naše pljuvačne žlezde u ustima, što olakšava primarno varenje hrane. Sledeći bitan sastojak je timol, jedinjenje prisutno u kuminu, koje stimuliše žlezde koje izlučuju kiselinu, žuč i enzime odgovorne za kompletno varenje hrane u želucu i crevima. Kumin je takođe sredstvo protiv nadimanja, što znači da vas oslobađa problema sa gasovima i na taj način poboljšava varenje i apetit.

Zbog svojih eteričnih ulja, magnezijuma i natrijuma, kumin začin za probavu poboljšava varenje i daje olakšanje kod bolova u želucu kada se uzima sa toplom vodom. Zahvaljujući svom sadržaju vlakana, kumin je prirodno laksativno sredstvo.