Skarsdejl – Scarsdale dijeta

 

Kao i većina dijeta koje pomažu da se u kratkom vremenskom periodu skine veliki broj kilograma, i Skarsdejl dijeta se bazira na pojačanom unosu proteinskih namirnica i smanjenom unosu onih koje su bogate ugljenim hidratima i mastima.

Ipak, ono po čemu se razlikuje od najpoznatije proteinske dijete (Atkinsove), je to što su voće i hleb dozvoljeni.Iako niskokalorična Scarsdale dijeta, je bogata vitaminima i mineralima.

Kako je nastala Skarsdejl dijeta?

Pre više od 30 godina, američki kardiolog Herman Tarnouver iz Skarsdejla, osmislio je ovaj režim ishrane u nameri da pomogne pacijentima kojima je gojaznost ugrozila zdravlje srca. Bio mu je potreban brz i jednostavan plan koji će njegovim pacijentima pomoći za kratko vreme istope što više kilograma, a da telu ipak obezbede sve neophodne nutrijente. Tako je nastala Skarsdejl dijeta,kod nas još poznata pod imenima bolnička i medicinska dijeta.Dvonedeljni plan ishrane uz koji možete da oslabite i do 9 kg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brza, jednostavna i efikasna ova dijeta je kod nas poznata i kao medicinska, bolnička i VMA dijeta.

Dobra strana Skrasdejl dijete je što nema brojanja kalorija, kratko traje, a plan ishrane je vrlo jednostavan. Prevashodno je namenjena osobama koje žele brzo da smršaju. Znači, idealna je za doterivanje linije pred more! Ali, isto tako, ova dijeta se dobro pokazala i kao dugoročni plan ishrane kod osoba koje imaju ozbiljan problem sa gojaznošću.

Kko Skarsdejl dijeta funcioniše? scarsdejl dijeta
Jednostavno! Posle jedne ture ove dijete neophodno je da se napravi pauza od nekoliko nedelja, tokom koje se unose sve namirnice, ali u umerenim količinama. Po povratku na Skarsdejl režim ishrane organizam je „osvežen”, bolje podnosi smanjen unos kalorija i, samim tim, omogućava vam da nastavite da mršavite.

 

Iako je niskokaloričan, uz ovaj režim ishrane nema gladovanja. U čemu je tajna? U visokohranljivim namirnicama. Proteinske namirnice, kao što su meso i mlečni proizvodi dugo drže sitost, a voće i povrće obezbeduju telu neophodne vitamine i minerale.

Scarsdale dijeta iskustva
Potvrdu da se teorija i praksa slažu, dali su nam brojni forumi na kojima su osobe razmenjivale svoja iskustva o Skarsdejl dijeti.Tako je jedna tridesetsedmogodišnja mama napisala: „Pridržavam se jelovnika već pet dana.
Posle četiri dana (bez vežbanja i dodatnog trošenja kalorija) vaga je pokazala 3 kg manje, a obim struka mi se smanjio za 4cm!”. Na drugom forumu, jedna druga buca je napisala: „Sa svojih 57 kg, koliko sam imala na dan venčanja, dogurala sam do 90 kg. Držala sam Skarsdejl dijetu i za 14 dana sam oslabila 8 kg. Uopšte mi nije bilo teško, jer nisam osećala glad. Sada sam na drugoj turi.” Osnovna Da biste se oslobodili suvišnih kilograma brzinom koju ova dijeta obećava, neophodno je da se strogo pridržavate ovih 10 pravila:

1 Jedite samo onu hranu koja je navedena u jelovniku. Namirnice koje vam se ne dopadaju možete da izostavite, ali ne i da ih zamenite drugim namirnicama ili da dodajete hranu.

2. Ako za odredenu namirnicu nije naznačena količina, to znači da možete da je jedete u neograničenim količinama.

3. Izmedu obroka smete da jedete samo sirovu šargarepu i celer.

4. Alkoholna pića su zabranjena.

5.Svakog dana obavezno pijte bar osam čaša vode ili nezasladanog čaja. Dozvoljena je i kafa bez šećera, kao i dijetalna pića.

6. Za pripremu salata možete da koristite samo limun i sirće. Ulje, majonez i slične masne namirnice su strogo zabranjene. Svo začinsko bilje je dozvoljeno u neograničenim količinama, a so koristite što je manje moguće.

 

 

7. Povrće se priprema bez / putera, margarina ili drugih masnoća, a poželjno je da izbegavate skorbne namirnice kao što su kukuruz, grašak, krompir, sočivo…

8. Meso mora da bude nemasno sa piletine i ćuretine,se skida kožica i pripremljeno bez masnoća.

9. Jedite polako. Kada osetite da ste čak i malo pre toga (mozgu treba malo duže da prepozna sitost), prestanite s jelom.
10. Kad završite sa dijetom, neophodno je da sacekate da prodje par nedelja pre nego što je ponovite.

Skarsdejl dijeta jelovnik
Dijeta traje 14 dana, što znači da u drugoj nedelji treba da ponovite ovaj jelovnik. Za užinu grickajte sirovu šargarepu ili celer, a umesto šećera možete da koristite veštačke zasladivače. Doručak je uvek isti: kafa ii čaj bez šećera ili pola grejpfruta

1. dan
Ručak: nemasna teletina, junetina,piletina ili riba pečena u rerni, salata od paradajza, kafa ili čaj
Vecera – pečena kuvana riba, paradajz, zelena salata,grejpfrut ili dinja.

2. dan
Ručak: voćna salata,kafa
Vecera – Pljeskavica od nemasnog mlevenog mesa pečena bez masti,kuvano ili dinstano povrće.

3. dan
Ručak: salata od tunjevine, sveže povrće,grejpfrut ili dinja
Vecera- dva nemasna svinjska kotleta, mešana zelena salata, kafa

4. dan
Ručak: dva jaja pripremljena bez masnoća,sveži nemasni sir,barena mlada boranija ili salata od paradajza,1 integralni tost,kafa
Večera – piletina na grilu ili barena,bez kožice,spanać ili od paprike,kafa

5. dan
Ručak: Nekoliko kriški tvrdog sira sa što manje masnoće,spanač,1 integralni tost
Večera – pečena riba,kuvano povrće ili zelena salata,1 integralni tost

6. dan
Ručak: voćna salata,kafa
Večera – pečena piletina bez kožice,paradjz i zelena salata,grejpfrut ili dinaja,kafa

7. dan
Ručak: kuvani kupus,brokole ili karfiol,grejpfrut ili dinja,kafaladna ili topla piletina bez kožice,paradajz,šargarepa
Večera – nemasna govedina,teletina ili junetina,mešana salata,kafa.