Oleinska kiselina upotreba, korisna svojstva, namirnice izvori

Oleinska kiselina podrazumeva mononezasićenu masnu kiselinu, koja se nalazi u organizmu nekih životinja i biljaka. Ona je bledožuta ili braon – žuta masna tečnost sa miriom koji je veoma sličan mirisu svinjske masti.

Poznato je da mediteranska dijeta veoma pozitivno utiče na zdravlje. To je najviše zahvaljujući hrani koja obiluje maslinovim uljem, a koja pritom štiti srce od raznih oboljenja.

Blagotovornost maslinovog ulja se krije u njegovom sastavu – ono je veoma bogato oleinskom kiselinom.

Oleinska kiselina je važan član grupe omega-9 masnih kiselina, koja se sastoji od pet masnih kiselina. Među njima, najvažniju ulogu u ishrani imaju eruka i oleinska kiselina. Omega-9 esencijalne masne kiseline su samo donekle esencijalne, jer se mogu dobiti od omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina.

Izvori oleinske kiseline

Kao što smo već pomenuli, najbolji izvor oleinske kiseline je maslinovo ulje. Ova kiselina se može naći i u maslinama, ali u znatno manjim količinama. Nakon prerade maslina koncentracija oleinske kiseline se znatno povećava.

Ulje repice i ulje semenki grožđa je takođe bogato oleinskom kiselinom. Veliki broj orašastih plodova i semenki sadrži oleinsku kiselinu, kao i meso.

Ipak, meso i nije najbolji izbor ako hoćete da vaše telo snabdete oleinskom kiselinom, jer pored nezasićenih, ono sadrži i veliku količinu zasićenih masti. Omega-9 masne kiseline se mogu lako nabaviti i u obliku suplemenata.

Koristi od oleinske kiseline

Do nedvno se oleinska masna kiselina koristila uglavnom kao emulgator u kozmetičkim proizvodima, ali detaljnija klinička istraživanja su ovoj kiselini pridodala mnogo važniju ulogu što se tiče zdravlja čoveka.

Oleinska kiselina učestvuje u izgradnji ćelijskih membrana, pa na taj način sprečava usvajanje zasićenih masnih kisleina, koje su odgovorne za niz oboljenja.

Veliki broj specijalista smatra da je oleinsk akiselina jedna od najboljih masti za ljude.

Oleinska kiselina podstiče ćelijske receptore da smanje nivo lošeg holesterola, tako što u isto vreme učestvuje u formiranju omotača oko nervnih završetaka.

Ova kiselina štiti od kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje insulinsku rezistentnost, pa na taj način poboljšava metabolizam glukoze.

Poboljšava funkcije imuniteta i utiče na sintezu antioksidanasa, pa je zbog toga veoma korisna u borbi protiv pojedinih vrsta raka, a posebno raka dojke.

Oleinska kiselina u kozmetici

Oleinska kiselina daje odličnu vlažnost, pa je zbog toga razne kozmetičke kompanije dodaju losionima i sapunima koji hrane kožu. Ona deluje dubinski obezbeđuje intezivniju hidtrataciju.

Štetnost oleinske kiseline

Iako se oleinska kiselina nalazi u nekim namirnicama, kao što su to masline, ne znači da je u potpunosti bezopasna za zdravlje čoveka.

Kada organizam ovu kiselinu usvaja iz prirodnih namirnica nema nikakvi problema, ali kada je reč o nabavljanju ove kiseline putem dodataka ishrani i kada se ne poštuju određene doze, tada mogu uslediti komplikacije.