Mesna dijeta za mršavljenje

Mesna dijeta je pogodna za osobe koje ne mogu da podnesu velika ograničenja količina hrane što ih navodi da često prekidaju dijete za mršavljenje pre predvidjenog kraja.

Mesna dijeta je dobra i za ljude koji ne mogu da žive bez životinjskih proteina, pa im svaka dijeta bez mesa postaje izuzetno teška. To je zato što većina dijeta, preporučuje prestanak potrošnje crvenog mesa i jedino meso koje je uopšte dozvoljeno je obično suva piletina.

Mesna dijeta je dizajnirana za ljude, koji žele da imaju meso na trpezi i dok mršave.

Kako će zapravo ovakva dijeta pomoći u mršavljenju?

Prvi dani na mesnoj dijeti mogu da izgledaju prilično jednostavno i ukusno. Ali kada počnete da konzumirate samo meso i ostale životinjske proteine za doručak, ručak i večeru, možete čak razviti postepeno averziju prema ukusu, i može ozbiljno da počnete da razmišljate o životu vegetarijanca.

mesna dijeta

Osim mesa, na ovoj dijeti može da se jede sir, omlet, slanina i riba.

Namirnice koje su potpuno zabranjene su ugljeni hidrati, a to znači da ne možete konzumirati bilo testenine, hleb, pirinač itd. Voće i povrće su manje ili više zabranjeni, kako bi se vaše telo u nedostatku ugljenih hidrata iz hrane prešlo na alternativno gorivo a to su rezerve masti tj. salo.Ideja je jednostavna, kada ukinemo namirnice koje su izvori ugljenih hidrata telo mora da sagoreva masti iz rezerve.Meso je idealna namirnica jer ne sadrži ugljene hidrate.Meso je bogato proteinima koji služe za obnavljanje i izgradnju mišića.

U osnovi ideja je da se podstakne ketoza u telu, i na taj način ubrza sagorevanje masti i na taj način postigne mršavljenje.

Mnogi različiti razlozi dovode do dobrih rezultata u mršavljenju sa ovim planom ishrane.Prvi razlog je manji unos ugljenih hidrata. Drugo, kada jedete visoko proteinsku hranu kao što je meso, prirodno vas zasiti ranije i sa manjim količinama hrane. Ovo konačno znači da ste jedući meso zasićeni sa manjim brojem kalorija a za samo varenje mesa organizam troši mnogo veće količine kalorija nego za varenje ugljenih hidrata.

Drugi razlog je rez sa svim vrstama šećera i prerađenim namirnicama tokom dijete sa mesom. Generalno hrana tokom ove dijete je relativno zdrava, a meso je važan izvor gvožđa i vitamina B6 a gvožđe i vitamin B6 pomažu u efikasnom i brzom mršavljenju.

Tokom mesne dijete količine hrane nisu ograničene možete jesti koliko hoćete ali samo meso, sir, jaja, slaninu i ribu.Meso i riba treba da budu glavne namirnice a ostale koristite samo kao dodatak.Začini kao što su začin C, aleva paprika, lovorov list i slično su dozvoljeni pa možete praviti različita jela.

Mesne preradjevine se ne preporučuju zbog lošeg kvaliteta i sumnjivog sadržaja, dakle izbegavajte kobasice, viršle, razne salame, pljeskavice.Najbolje je pripremati jela od svežeg mesa.Količinu jaja ograničite na 2 dnevno.

Ono što je najvažnije i na šta morate biti spremni je da nema upotrebe hleba bilo koje vrste ni bilo kakvih peciva.Zbog unosa vitamina C možete iscediti limun preko mesa, takodje možete pojesti i pola grejpfruta dnevno.Ugljeni hidrati se ne smeju unositi ni u najmanjoj količini pa nije dozvoljen ni šećer u kafi.

Mesna dijeta je ekstremno efikasna i sa njom se može izgubiti i preko 30 kilograma.Postoje odredjeni negativni efekti u početku dijete dok se organizam ne navikne na ketozu i ovakav način ishrane.Gojazne osobe obično unose veće količine ugljenih hidrata i ovo će biti veliki stres za organizam.

Mesna dijeta neće dati naročito velike rezultate tokom nekoliko dana ali kad organizam pređe na trošenje rezervi sala za energiju možete da mršavite i preko 5 kg nedeljno.

Nesmete zaboraviti na ugljene hidrate u pićima, dakle osim obične i mineralne vode nema upotrebe nikakvih pića ni alkoholnih ni bezalkoholnih.

Nije tajna da su mnogi ljudi skidali i preko 30 kilograma sa mesnom dijetom ali posle nekoliko godina ponovo imaju svoju staru težinu jer bez generalnih promena u načinu ishrane i uopšte promena po pitanju fizičke aktivnosti kilogrami će se postepeno vratiti.

Kada budete zadovoljni težinom nemojte naglo da menjate način ishrane prvo krenite sa uvođenjem jednog do dva parčeta integralnog hleba dnevno, onda vratite svo povrće osim krompira i pirinča.Ovakva ishrana je mnogo lakša nego čista mesna dijeta pa možete prilagoditi organizam na novu težinu u nešto dužem periodu jer ako mu naglo date šećer i ugljene hidrate iz belog brašna, krompira, pirinča i sl. kilogrami će se naglo vratiti a vaš trud će biti uzaludan.

Gazirane napitke i takozvane voćne sokove koji su puni šećera a ne sadrže nikakvo voće već se prave od raznih praškova zaboravite.Danas niko ne proizvodi voćne sokove!!! Svi sokovi koje možete naći u prodavnici su napravljeni od baze (praška) izmućenog sa šećerom i vodom.To što piše 30 ili 50 % voća znači 30 ili 50 % baze a ostalo je veštačka aroma, šečer, boja i voda.

Mesna dijeta je jedna od onih koje su na meti kritika mnogih nutricionista i to pre svega zbog mitova da je meso u velikim količinama opasno po zdravlje.Pre svega se ističe opasnost od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, povećanja lošeg holesterola i triglicerida, opterećenja bubrega i sl.Mesna dijeta za mnoge ljude nije prihvatljiva baš zbog brige za sopstveno zdravlje.A da li su ovo sve mitovi i zablude ?

Veliki broj istraživanja demantuje da meso u velikim količinama izaziva razne bolesti.Ako se za primer uzmu narodi koji jedu gotovo isključivo meso kao što su Eskimi vidi se da su kod njih 10 puta ređe srčane i druge bolesti nego kod zapadnih naroda.Eskimi čak ni tokom kratkog proleća od nekoliko nedelja ne jedu nikakav zeleniš, pa nemaju nikakve zdravstvene probleme.Međutim praćenjem zdravstvenog stanja Eskima koji su emigrirali u Dansku utvrđeno je da oni sa promenom ishrane iz godine u gudonu sve više obolevaju od bolesti kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes, povišen loš holesterol.Zašto ???

Zato što su počeli da jedu mesne prerađevine pune otrovnih emuglatora, pojačivača ukusa, veštačkih boja, konzervansa i ko zna čega sve još.

Dakle nije opasno jesti meso u velikim količinama ako se radi o čistom mesu.Ako je mesna dijeta vaš izbor onda birajte i čisto meso ionako su razne kobasice i salame sumnjivog sastava skuplje nego meso!

Mesna dijeta će biti zdravija ako unosite i zdrave masti kao što je maslinovo ulje.Možete preliti meso sa malo maslinovog ulja i iscediti limun kako bi poboljšali ukus i uneli dodatne vitamine.Mnogi preporučuju uzimanje multivitaminskih tableta dok traje dijeta sa mesom.Najbolji izbor za jelovnik su pileća prsa, piletina, svinjska kremenadla, govedina, i svakako riba.Možete jesti i ribu iz konzerve mada je mnogima ovo nezamislivo ako uz ribu ne jedu i hleb.Ipak probajte dodatak maslinovog ulja i limuna može učiniti čuda.Kuvana jaja su najjednostavniji obrok, ipak nemojte jesti više od dva dnevno.
POVEZANO >>> Mesna dijeta jelovnik