Mediteranska dijeta

Možda ste čuli u medijima da je mediteranska dijeta zdrava ,zaista, u Grčkoj, južnoj Italiji, i na Kritu, tradicionalni načini ishrane su doveli do dobarog zdravlja, pre svega dobrog zdravlja srca,i malu stopu raka.
Treba naglasiti, međutim,da reč tradicionalna postoji jer se danas situacija bitno promenila, mnogo ljudi u tom delu sveta (posebno gradovi u Grčkoj)danas ima lošu zapadnu ishranu i time su stope gojaznosti stope bolesti povećane. Mediteranska dijeta se međutim, fokusira na tradicionaln hranu karakterističnu za taj deo sveta.

Sva tri obroka u danu su ista ( doručak, ručak, večera ):

I dan
Od 150 gr. pirinča napraviti kašu i pojesti. Uz svaki obrok popiti po čašu obranog mleka ili jogurta. U toku dana pojesti i 100 gr. kajsija svežih ili iz kompota (odbaciti tečni deo).

II dan
Od 150 gr. pšenice napraviti kašu, kojoj se može dodati malo uprženog luka na ulju kao i kašičica kajmaka mladog sira. Uz svaki obrok pije se čaša jogurta. U toku dana pojesti 100 gr. kajsija.

III dan
150 gr ječmene kaše sa malo mladog sira. Pije se čaša obranog mleka. Umesto 100 gr. kajsija, može ista količina jabuka ili krušaka.

IV dan
150 gr. kaše od heljde ili soje. Dodati dve barene šar-garepe ilijedan baren krompir. Poželjno je jesti mlad luk uz ručak ili većeru. Piti po šolju obranog mleka. U toku dana pojesti 100 gr kajsija.

V dan
150 gr. kaše od prosa kojoj se doda sos od svežeg para-dajza, a odozgo gusto posuti sitno seckanim peršunovim liš-ćem. Po želji se pije jogurt ili mleko. Umesto kajsija može da se jede grožđe.

Povezano>>> Mediteranska ishrana za dug i zdrav život

VI dan
150 gr. kaše od zobi, komad mladog kravljeg sira. Pije se jogurt. Umesto kajsija mogu suve šljive ili suvo grožđe.
VII dan 150 gr. kačamaka prelivenog jogurtom. Nezavisno od toga pije se mleko. Jedu se jabuke. Tokom dijete se uopšte ne jede so, ni šećer. Drži se 7 dana. U ostalim danima meseca sledite principe mediteranske ishrane,bez ograničavanja količina hrane.

Šta je mediteranska ishrana?mediteranska dijeta

Mediteranska ishrana prati tradicionalnu ishranu mediteranskog stanovništva. Principi su:

Jedite uglavnom voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, semenke, maslinovo ulje, mahunarke.
Jedite proteine životinjskog porekla uglavnom ribe i morske plodove, minimiziranje mleka, jaja, mesa, i prerađene hrane. Jedite ribu barem 3 puta nedeljno.
Jedite lokalno dostupnu, prirodnu, organsku hranu.
Koristite bilja i začine umesto soli za ukus hrane.
Pijte crveno vino u umerenim količinama.
Krećite se.
Napravite od ručka porodični događaj, jedite polako i uživajte u vremenu koje provodite sa svojom porodicom i prijateljima.
Ne morate da ograničite potrošnju masti, samo treba da jedete zdrave masti kao ekstra devičansko maslinovo ulje.
Jedite integralne žitarice, a ne obrađene.
Uživajte u bademima ili orasima za užinu.
Izbegavajte zasićene masti kao što su buter i životinjske masti.

Zdravstvene koristi od mediteranske dijete

Dijeta ima nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući:

Povećana dugovečnost
Zdravije srce
Kontrolu težine
Visok nivo antioksidanasa koji pomažu borbu protiv starenja
Protivupalna svojstava
Štiti od dijabetesa tipa 2
Vlaknima za zdravo debelo crevo i dobru probavu.

Posle nedelju dana mediteranske dijete po gore navedenom planu ishrane možete se hraniti neograničeno dugo po ovim zdravim principima ishrane ili ako vam je to teško barem još tri nedelje.Za to vreme bi vaš organizam trebalo da se navikne na novu težinu koja će se postići posle nedelju dana.Ovo je bitno jer ako se posle restriktivne dijete odmah vratite starom načinu ishrane i kilogrami će se brzo vratiti.