Normalni otkucaji srca i normalan puls u mirovanju i pri naporu

Puls pomaže u proceni opšteg zdravlja. On se menja u zavisnosti od starosti, pola, fizičke aktivnosti i životnih navika. U ovom tekstu ćemo vam dati više informacija o otkucajima srca tj. pulsu. Zdravo srce i normalni otkucaji srca znače i zdrav i aktivan život.

Kao što je već rečeno, normalan puls zavisi od dosta različitih faktora kao što su starost, pol, fizička aktivnost, opšte zdravlje i još dosta toga. Idealan puls za muškarce, žene i decu je različit. Kada lekar pregleda nekog, bilo zbog redovnog sistematskog pregleda, bilo zbog nekog konkretnog problema, obično će prvo izmeriti puls koji pokazuje i koliki su otkucaji srca. Pošto je poznato koji je optimalan puls osobe u zavisnosti od pola i starosti, lako je uočiti da li je puls normalan ili postoje neki znaci problema sa srcem.

Maksimalan broj otkucaja srca u minutu se zove maksimalan puls. Minimalni puls je broj otkucaja srca kada je osoba u stanju mirovanja. Radni puls je puls tokom vežbanja ili odmah nakon vežbanja. Prosečan puls se meri u različitim fazama vežbanja. Puls oporavka se meri dva minuta nakon vežbanja i koristi se za procenu vaše forme.

Kako izračunati maksimalan puls ?

Formule po kojima se računa maksimalan puls su sledeće:

Za žene 226 – broj godina

Za muškarce 220 – broj godina

Prihvatljivo je imati 10-15 otkucaja manje ili više u odnosu na dobijeni broj, što zavisi i od genetike i od nivoa aktivnosti.

Normalan puls i otkucaji srca

Kada se ujutru probudite (bez budilnika), sačekajte 10 minuta, a zatim izmerite svoj puls. Možete ga meriti i samo 10 sekundi, a zatim broj pomnožiti sa šest. Ako znate koji je normalan puls za vaše godine i pol, lako možete uporediti i videti da li vam je puls dobar. Za odrasle se normalan puls kreće 60-70 otkucaja srca u minutu.

Srce mnogo efikasnije pumpa krv u sve delove našeg tela kako nam se telesna forma poboljšava. Što vam je manji puls, posebno u stanju mirovanja, to bolje. Veći puls znači i veći broj otkucaja srca pa vaše srce mora više da radi. Kada imate 100 otkucaja srca u minuti ili više, to je stanje po imenu tahikardija.

Idealan prosečan puls

Prosečan puls kod odraslih je 65-80 otkucaja u minuti. Kada vežbate, vaš prosečan puls treba da bude 50-60% od vašeg maksimalnog pulsa. Ako imate 30 godina, maksimalan puls bi trebao da vam bude oko 190, a prosačan puls oko 80, u zavisnosti od medicinskih faktora. Ako vam je prosečan puls niži od 65, to stanje se naziva bradikardija.

Normalan puls

Kod fetusa: normalan puls je 110-180 otkucaja u minuti, iako može dosta oscilirati i skočiti i do 190. Primećeno je da tokom prvog trimestra trudnoće fetusi imaju i niži puls.

Kod dece: normalan puls kod dece stare do 10 godina je 70-120 otkucaja u minuti.Normalan broj otkucaja srca postepeno opada kako starimo. Normalan puls kod dece mlađe od 5 godina je 95-140, a kod starijih od 5 godina 80-120 otkucaja u sekundi.

Muškarci: normalan broj otkucaja srca kod odraslog muškarca je oko 70, ali se sve između 60 i 90 otkucaja u minuti smatra zdravim. Možda ćete biti iznenađeni kad čujete da je normalan puls kod aktivnih sportista nizak, oko 40-60 otkucaja u minuti, u zavisnosti od forme. Muškarci imaju niži puls od žena.

Žene: normalan broj otkucaja srca kod žena je 70-80 u minutu, a u trudnoći je normalno i 85-90 otkucaja u minuti. Puls od 60-90 otkucaja u minuti se za žene smatra normalnim.

Tokom vežbanja: tokom vežbanja bi normalan puls trebao da iznosi 55-85% od vašeg maksimalnog pulsa.

Puls koji je van ovih granica može biti znak neke srčane bolesti. Zato je sasvim jasno zašto je normalan puls važan za zdrav život.