Umeboši šljive – lekovitost – čaj

Pola šljiva pola kajsija, egzotična japanska biljka sa pldom umeboši šljiva sličnom našim dženerikama, sadrži i otrovne materije, ali kao osušena je veoma lekovita, jer je naročito bogata kalcijumom, gvoždem i fosforom i prirodni je antibiotik koji leči dizenteriju i tuberkulozu

Živopisno japansko drvo ume (Pinus mume) poznato je kao motiv nadaleko čuvenih istočnjačkih akvarela. Zajedno sa trešnjinim drvetom, postalo je simbol zemlje izlazećeg sunca, ali su njegova lekovita svojstva nedovoljno poznata na Zapadu.

Još pre pedesetak godina japanski doktor Kio Sato (Univerzitet “Hiosaki”)iz ove biljke je izdvojio prirodni antibiotik za uništavanje bakterija koje izazivaju dizenteriju. Još 1968. godine iz ume je izolovan i sastojak koji zaustavlja razvoj bakterije tuberkuloze.

U tradicionalnoj japanskoj medicini umeboši šljiva se koristi za:

– otklanjanje umora
– lečenje prehlade i gripa
– čišćenje organizma
– podmlađivanje
– poboljšanje apetita
– mučninu
– mamurluk
– ublažavanje zadaha
– lečenje dijareje

Mada ume u prevodu sa japanskog znači šljiva, reč je zapravo o jednoj vrsti izuzetno kisele kaj sije. Cveta veoma rano, već krajem marta, dok je zemlja još ledena. Njen plod sadrži i otrovne materije,ali kao osušen je veoma lekovit. U odnosu na slične biljke, osušena šljiva (umeboši) sadrži dvostruko više proteina, minerala i masnoća. Umeboši šljiva naročito je bogata kalcijumom, gvoždem i fosforom (u 100 g ima 65 mg Ca,130 mg Fe i 2,7 mg P).

Šljive se tokom dana suše na suncu, a ujutru su orošene i omekšane. Ovaj postupak se ponavlja više puta, a potom se stavljaju u salamuru – gruba morska so i lišće biljke šizo (Perilla frutescens), koja služi Kao konzervans i dopunjuje aromu. Tako stoji najmanje šest meseci, pa čak i do godinu dana.

Ovaj plod porede sa domaćom dženerikom.Reč o veoma kiselim šljivama čiji sastojci postižu jak efekat detoksikacije organizma. Plodom domaće dženerike možemo da postignemo slične efekte kao kod japanske šljive. Može da se koristi plod dženerike spravljen na isti način kao kod ume.
Kod nas umeboši šljiva može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane. Pakovanje od 200 grama košta oko 600, a umeboši pasta od 150 g oko 500 dinara.

Umeboši šljiva čaj

– mesnati deo umeboši šljivinog ploda kuvati 1/2 sata u litar vode, procediti, malo rashladiti vodom i piti kao osveža-vajući čaj protiv prehlade, a leti za osveženje

RECEPTI

Čorba protiv umora

– sa 1/2 1 vrele vode preliti suve japanske šljive (umeboši), dodati 1 kašičicu bonito pahuljica (osušena tunjevina), 1 kašičicu sojinog tamari sosa i 1/2 lista alge nori isečene na komadiće
Supa se preporučuje za iscrpljen i umoran organizam.

Lekoviti sok

– prirodni sok umebošija , prelijte omiljenim čajem i dobićete sok koji pomaže kod slabog varenja i trovanja hranom
Ovaj sok koristan je i kao oblog koji se nanosi na kožu kod ekcema i kožnih infekcija.

Preliv za salatu
* isecite Vi glavice luka i po-mešajte sa 2 kašičice umeboši paste, a zagrejane V2 kašičice susamovog uija pomešajte sa ostalim sastojcima. Dodajte 1 solju vode i koristite kao preliv za povrće i salate.

--------------------------

loading...
---
Loading...