Biljka plućnjak – čaj

Biljka plućnjak kao lek – čaj od plućnjaka

Biljka plućnjak (Pulmonaria officinalis) raste u listopadnim i bukovim mešovitim šumama od nizija do planina. Široko je rasprostanjena u Evropi. Ovo je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici Boraginaceae (boražinovki) i može narasti do 30 cm u visinu. Čitava biljka je prekrivena dlačicama, a listovi su prekriveni belim mrljama. Cvetovi mogu biti raznih bolja: od roze, preko ljubičaste, pa sve do plave i crvenkaste (boja potiče od antocijanina). Plućnjak cveta od marta do maja, a seme zri od maja do juna. Oprašivanje se vrši preko insekata (pčele, bumbari i leptiri). Biljka je bez nekog posebnog mirisa i ukusa.

Kao što i sam naziv ove biljke kaže – plućnjak se koristi za lečenje tegoba pluća i drugih respiratornih tegoba.

Kao lekoviti deo biljke koristi se nadzemni deo biljke (pretežno listovi)

Plućnjak
Plućnjak

Plućnjak kao lek

Plućnjak ima sledeća lekovita dejstva: adstrigentno, antiseptično, antibakterijsko, antiinflamatorno, detoksikujuće, diuretično, hemolitično, laksativno, sekretorno i mucilaginozno.

Biljka plućnjak sadrži sledeće dragocene sastojke: alantoin, flavonoide (kvercetin i kempferol), tanine, sluzi, saponine, vitamin C, silicijumovu kiselinu, alkaloide i određene minerale (kalcijum, gvožđe) i eterično ulje.

Plućnjak kao lek:

Plućnjak se pre svega koristi za lečenje tegoba pluća i drugih respiratornih tegoba.

Sadrži sluzi i to ga čini korisnim u lečenju hroničnog bronhitisa, prehlade, uplae grla i kijavice – podstiče iskašljavanje. Može se koristiti čak i za lečenje velikog kašlja, ali i protiv asmatičnog napada.

Listovi se mogu koristiti za spoljašnju upotrebu za zaustavljanje krvarenja. Listovi se beru u proleće i suše se za kasniju upotrebu.

Plućnjak kao lek se koristi i za sledeće tegobe:

– Protiv dijareje

– Protiv groznice

– Protiv hemoroida

– Kod promuklosti

– Podstiče izbacivanje viška vode iz organizma i izaziva znojenje

– Kod očnih bolesti

– Protiv akni i bubuljica, kao i kod drugih kožnih bolesti i rana

– Usled nedostatka vitamina C, plućnjak snabdeva organizam ovim vitaminom

Plućnjak čaj

Kako pripremiti čaj od plućnjaka

Priprema čaja od plućnjaka:

Potrebno je jednu supenu kašiku osušenog biljnog materijala plućnjaka preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon toga čaj procediti i piti tri puta dnevno pre obroka, kao nezaslađen.

Za šta je dobar čaj od plućnjaka?

Plućnjak čaj sadrži mucilagenozne materije koje su korisne za podsticanje sekrecije pluća, umirivanje kašlja, kod bronhitisa i upale grla, kao i za regeneraciju sluzokože respiratornih organa.

Plućnjak čaj se najviše koristi za respiratorne tegobe, ali se može i koristiti spolja za lečenje nekih kožnih bolesti, kod krvarenja i za podsticanje zarastanja rana.

Čaj od plućnjaka možete konzumirati i u slučaju promuklosti, protiv dijareje i za izbacivanje tečnosti iz organizma.

Plućnjak čaj se ne preporučuje osobama sa osetljivim želucem, čirom na želucu, kod osoba koje imaju neku bolest jetre i žuči.

--------------------------

loading...
---
Loading...