Koliko jaje ima proteina ? Jaja proteini i uticaj na zdravlje

Jaja su do pred kraj dvadesetog veka imala pomalo rđavu reputaciju. Zahvaljujući visokom sadržaju holesterola, jaje je smatrano za loš izbor namirnice. U osvit novog milenijuma, nauka je dokazala suprotno: jaja su blagotvorna, a šta sve nam daju, pročitajte u nastavku.

Jaja nisu namirnice rezervisane samo za doručak, nego i za brzi ručak ili večeru, za mešanje u praznične smutije i kao sastojak svih vrsta slatkih i slanih jela. Izgleda da je vreme dok su ih mnogi od nas izbegavali ili jeli samo belanca, iza nas.

Prema smernicama američke organizacije za srce, American Heart Association (AHA), dozvoljen je unos jednog jajeta dnevno za zdrave odrasle osobe dok još uvek savetuju ukupnu dnevnu dozvoljenu vrednost holesterola od 300 mg. Klinička istraživanja pokazuju da i 2-3 puta veći unos od onog preporučenog od AHA nije opasan.

Izvor proteina

Dobar razlog da jedete jaja je to što vam pomažu da se osećate puni. Jaje, par kriški integralnog tost hleba i pola grejpfruta je nisko-kalorijski doručak koji će vas zadovoljiti do ručka. Dok se suočavate sa izazovom gubitka težine, važno je jesti hranu koja je prirodno bogata hranljivim materijama.

Jaja se lako jedu, dobro ih tolerišu i mladi i stari, prilagodljiva su za bilo koji obrok i jeftina su. Ne morate ih jesti svakodnevno, a u danima kada uživate u jajima, ograničite namirnice sa visokim nivoima holesterola i zasićenih masti. Naravno, dobro je da znate nivo holesterola u krvi i razgovarate sa svojim lekarom o holesterolu i zasićenom sadržaj masti u vašem planu ishrane.

Holesterol

Ono što je i ranije zbunjivalo je visok sadržaj holesterola koje jaje sadrže. Naime, jedno jaje “S” klase sadrži 213 mg holesterola, što čini dve trećine preporučene dnevne granice. Rana istraživanja u kojima je visok nivo holesterola u krvi povezan sa srčanim oboljenjima, dovela su do proterivanja jaja iz naših jelovnika.

Nakon 25 godina studija postalo je očigledno da holesterol u hrani nije krivac – zasićena mast ima mnogo veći efekat na holesterol u krvi. Mlečni proizvodi s puno masti i masno meso su primeri hrane koja su krcata zasićenim mastima i koja pokreću telo da proizvodi holesterol.

Važno je imati na umu da holesterol u ishrani ne podrazumeva povišenje holesterola u krvi. Jetra proizvodi velike količine holesterola svaki dan. Kada povećate unos holesterola u ishrani, vaša jetra jednostavno proizvodi manje holesterola. Ipak, kod 70% osoba, jaja uopšte ne podižu holesterol, dok kod ostalih 30% , jaja mogu blago podići ukupni i LDL holesterol.

Konzumiranje jajeta dovodi do povišenih nivoa HDL-a (“dobrog”) holesterola, koji je povezan sa manjim rizikom od mnogih bolesti.