Uvećana materica – uzroci njihovi simptomi i lečenje

Šta znači kad je materica kod žena uvećana ?

Iako nastanak fiborida u materici i cista na jajnicima može biti uzrok za uvećanje materice, postoji još puno drugih zdravstvenih problema koji uzrokuju njeno uvećanje. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali koji su najčešći uzročnici uvećanja materice.

Materica je šuplji mišićni organ koji se nalazi u dubljini karlice, između bešike i rektuma kod žena. Kada je žena trudna, materica se povećava kako bi pružila smeštaj rastećem embrionu, ali nakon porođaja, ona se postepeno smanjuje i vraća u početno stanje.

Uvećana materica je normalna posledica trudnoće, ali mnoge benigne i zloćudne izrasline u materici, mogu takođe izazvati njeno širenje.

Kako žena stari, postaje sve podložnija mnogim reproduktivnim problemima. Žene koje su u menopauzi imaju veće šanse da zapate neki reproduktivni problem, zahvaljući hormonskim disbalansu. Ako se uvećanna materica javi u menopauzi i godinama kada više ne mogu da zatrudne, mora se zatražiti lekarska pomoć.

uvecanje matericeIznenadni dobitak na težini, tj. višak kilograma je jasan znak koji doprinosi uvećanju materice, a žena koja ima ovaj problem može patiti od brojnih simptoma. Kako biste naučili koji su uzroci za uvećanja materice, čitajte dalje.

Šta izaziva uvećanje materice ?

Uzrok

Priroda zdravstvenih poremećaja zbog kojih se može javiti uvećana materica može biti beningna ili zloćudna. Ovo su neke okolnosti koje utiču na naticanje ili širenje materice.

Adenomijoza

Adenomijoza je zgušnjavanje materice koje nastaje kada tkivo koje oblaže matericu raste i u mišinom zidu materice. Adenomijoza je jedan od najčeših uzroka uvećanja materice. Ovo oboljenje se obično javlja kod mladih žena, koje su već rađale. Žene u 30-im godinama, pogotovo one koje su imale carski rez ili neku vrstu operacije na materici će verovatnije dobiti adenomijozu. Iako je ovo stanje zbog koga se može javiti uvećana materica benigno, obično je bolno.

Simptomi

 • Menstrualni grčevi
 • Obilno krvarenje tokom menstruacije
 • Pojava krvnih ugrušaka tokom menstruacije
 • Vaginalno krvarenje između menstruacija

Lečenje

Antiupalni lekovi i hormonska terapija su obično, rešenje za ovaj problem. U ozbiljnijim slučajevima može biti neophodna operacija (histerektomija).

Fibroidi u materici

Prisustvo fibroida u materici je jedno od najčešćih uzroka uvećanja materice. Istraživanja su pokazala da oko 40-45% žena ima fibroide u materici, u nekom momentu života. Fibroidi su nekancerogene izrasline koje se nalaze u materici. Obično se javljaju tokom reproduktivnog doba. Mogu se pojaviti bilo gde – unutra, na materici, pa čak i u unutrašnjem zidu. Fiboridi se mogu javiti kao jedan tumor, ili u grupi. Veličina fibroida može biti od graška do dinje.

Simptomi

 • Bol u karlici
 • Jako menstrualno krvarenje
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Čest nagon za mokrenjem
 • Zatvor
 • Bol ili pritisak u stomaku
 • Bol u donjem delu leđa

Lečenje

Kada su fiboridi u materici mali i ne izazivaju nikakvu neprijatnost, nije potrebna hirurška intervencija. Ako fibroidi izazivaju bol i diskomfort, obavlja se mijomektomija. U ozbiljnijim slučajevima, hirurško uklanjanje materice, histerektomija može biti neophodna da se ublaže simptomi.

Ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima su džepići puni tečnosti koji se mogu javiti na površini jajnika ili u samom jajniku. Često su one benigne ili funkcionalne. Ali, u nekim nesrećnim slučajevima, cista na jajniku može pući i izazvati ozbiljne komplikacije. Postoji nekoliko tipova cista na jajnicima. Funkcionalnim cistama se nazivaju ciste koje nastaju tokom menstruacije i tu spadaju corpus luteum ciste, folikularne cisre i hemoragične ciste. Endometriomi su ciste koje se javljaju kod žena koje boluju od endometrioze. Dermoidna cista je abnormalna cista koja može sadržati rast tkiva u telu. One su benigne, ali se mogu uvećati i postati bolne. Cistaendome su benigne izrasline koje nastaju od tkiva jajnika. One se mogu uvećati i izazvati gojenje. Ponekad, žene mogu imati policistične jajnike. Sindrom policističnih jajnika je stanje u kom se cista razvija na jajniku. Uvećana materica može biti posledica ovog stanja.

Simptomi:

 • Bol i pritisak u stomaku
 • Bol u leđima
 • Otežano mokrenje
 • Bolne menstruacije
 • Abnormalno krvarenje
 • Osetljivost u grudima

Lečenje

Većina cisti na jajnicima nije kancerogena, te se mogu izlečiti uz pomoć lekova. Da biste ublažili bol, možete uzimati lekove protiv bolova ili antiupalne lekove. Hormonska kontracepcija se može koristiti u vidu tableta koje regulišu menstrualni ciklus. Ovako se sprečava nastanak novih cisti i smanjuju se postojeće.

Rak endometrijuma

Endometrijum je sluzna membrana koja oblaže matericu. Rak endometrijuma je još jedan od uzroka zbog kog se može javiti uvećana materica. Ova vrsta raka nastaje u sloju ćelija koje oblikuju endometrijum. Abnormalna i nekontrolisina deoba ćelija u tkivu unutrašnjeg zida materice izaziva endometroiske adenokarcinome. Ovo oboljenje javlja se kod žena starijih od 50 godina. Gojaznost, ranije dobijanje menstruacije i kasniji ulazak u menopauzu su faktori rizika za endometrijski kancer. Hormonski disbalans i dominacija estrogena takođe mogu uticati na nastanak raka endometrijuma. Žene u menopauzi koje su na hormonskoj terapiji i one koje se leče od raka dojke su takođe pod rizikom.

Simptomi:

 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Otežano mokrenje
 • Vaginalno krvarenje između menstruacija ili nakon menopauze

Lečenje

Pod takvim okolnostima, jedino rešenje je hirurško uklanjanje materice. Ovako se može lečiti i endometrijski rak.

Drugi uzroci

U nekim slučajevima, menopauza može izazvati uvećanje materice. To može biti rezultat hormonskih fluktuacija, u kojima materica imitira trudnoću.

Neke metode za kontracepciju, poput pilula za kontracepciju, mogu rezultirati zgrušnjavanjem zida materice, zbog čega se može javiti uvećavana materica.

Seksualne aktivnosti mogu izazvati povećanje materice, ali u ovim slučajevima se materica posle nekog vremena, vrati u normalno stanje.Uvećana materica pored pomenutih uzroka može biti posledica, i stanja poput raka grlića materice koji može uticati na rast materice.

Fibroza na cerviksu, Ašermanov sindrom i kongenitalne abnormalnosti uključujući grlić materice, vaginu i matericu, takođe dospevaju na listu uzročnika oticanja materice.

Maligne izrasline u materici treba ispitati i lečiti što je pre moguće. Žene zato moraju zatražiti lekarsku pomoć, ako osete bilo koji od simptoma koji ukazuju na uvećanje materice. Hormonska terapija, lekovi, potpuna ili delimična histerektomija, hirurški zahvati ili alternativno lečenje mogu pomoći ukoliko imate problem sa uvećanjem materice. Pravilna i pravovremena dijagnoza i lečenje će popločati put do brzog oporavka.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *