Zeleni sekret je znak ozbiljne infekcije ! Odmah idite kod ginekologa

Zeleni sekret je abnormalnost u vaginalnom iscetku. Zeleni sekret je obično neprijatnog mirisa i uz njega se javljaju i drugi simptomi – svrab vagine, upala, bolovi, a ponekad i temperatura. Obično se javlja zbog infekcije, ali može biti i simptom nekih drugih problema, posebno sekundarnih infekcija.

U zavisnosti od tipa i intenziteta infekcije, vaginalni iscedak je obično bistriji i žućkast, zatim postaje žućkasto-zelene boje, a na kraju postaje gust i zelen. Miris zelenkastog sekreta je obično neprijatan.

Ako imate ove simptome, razmislite šta bi moglo da izazove pojavu zelenog sekreta. Imajte na umu da je ovo samo opšti pregled najčešćih uzroka zelenog sekreta i da je najbolji način za dijagnozu i lečenje poseta lekaru.

Najčešći uzroci zelenog iscetka

Žut ili zeleni sekret se obično povezauje sa sledećim uzrocima:

Seksualno prenosive bolesti

Venerične bolesti su jedne od najčešćih infektivnih bolesti koje se javljaju i kod muškaraca i kod žena. Obično nastaju zbog virusa i bakterija koji se prenose seksualnim odnosom. Više seksualnih partnera znači i veći rizik od zaraze ovim bolestima.

Žene koje imaju neku veneričnu bolest obično imaju teže simptome nego muškarci. Simptomi uključuju pojačan vaginalni sekret i upalu vagine. Infekcija se može proširiti na ostale reproduktivne organe i izazvati zapaljensku bolest male karlice.

Mada postoji više od 20 vrsta veneričnih bolesti, zeleni sekret je karakterističan za sledeće:

Gonoreja: gonoreja (kapavac) se prenosi vaginalnim, oralnim ili analnim seksualnim odnosom. Gonoreju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae. Simptomi se pojavljuju u roku od 2 do 10 dana, a nekada i tri nedelje nakon seksualnog odnosa. Mada se kod nekih žena uopšte ne javljaju simptomi, kod drugih se javlja jak svrab i osećaj peckanja u vagini, sa jakim žutim ili zelenim sekretom. Kod nekih se javljaju bolovi u donjem stomaku i karlici, krvarenje van menstruacije, bol tokom mokrenja, često mokrenje i bol prilikom odnosa. Zeleni sekret je u ovom slučaju znak ozbiljnog stanja.Gonoreja izaziva iritaciju grlića materice i može izazvati zapaljensku bolest male karlice – ozbiljan zdravstveni problem koji može izazvati neplodnost.

Trihomonijaza: trihomonijaza nastaje zbog parazita Trichomonas vaginalis i reč je o najčešćoj veneričnoj bolesti, od koje boluje oko 174 miliona ljudi širom sveta. Simptomi se kod žena javljaju u roku od 5 do 28 dana nakon izlaganja izvoru zaraze i uključuju zelenkasti sekret neprijatnog mirisa. Pored toga što se javlja sekret zelene boje ostali simptomi su bol prilikom mokrenja, vaginalni svrabi i iritacija i neprijatan osećaj tokom seksualnog odnosa. Bol u stomaku je redak simptom, a jedna trećina zaraženih pacijentkinja nema nikakve simptome.

Hlamidija: hlamidija je još jedna seksualno prenosiva bolest koju izaziva bakterija Chlamydia trachomatis i čest simptom je beličast ili žućkast sekret neprijatnog mirisa koji ponekad može biti i zelene boje. Oko 70-80% žena koje imaju hlamidiju uopšte nemaju simptome, mada se kod nekih javlja krvaranje nakon odnosa ili između dve menstruacije, bol u donjem stomaku i peckanje tokom mokrenja.

Zapaljenska bolest male karlice

Zapaljenska bolest male karlice podrazumeva hroničnu infekciju reproduktivnih organa kod žena, koja se obično širi „na gore“, sa grlića materice na matericu, jajnike, jajovode i okolna tkiva jedan od simptoma je i zeleni sekret. Ova bolest uključuje sledeće probleme:

  • Cervicitis – upalu grlića materaice
  • Salpingitis – upalu jajovoda
  • Endometritis – upalu zida materice
  • Peritonitis – upalu membrane koja oblaže trbušnu duplju

Ovi problemi obično nastaju zbog veneričnih bolesti, posebno hlamidije i gonoreje, i izazivaju iste simptome kao i te infekcije, uključujući i žut ili zeleni sekret.

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je neinfektivno oboljenje koje nastaje zbog disbalansa bakterijske flore u vagini i obično podrazumeva preterano množenje bakterije Gardnerella vaginalis. Ovaj problem se može javiti kod svake žene, čak i kod onih koje nemaju redovan seksualni život, ali je znatno češće kod žena koje imaju više partnera. Pušenje i često ispiranje vagine se smatraju faktorima rizika za bakterijsku vaginozu.

Simptomi podrazumevaju vaginalni sekret sivkaste, beličaste ili žute boje neprijatnog mirisa. Kod nekih žena uopšte nema simptoma.

Strano telo u vagini

Ako se u vagini nađe strano telo i bude tu neko vreme (npr. tampon), to može izazvati promenu normalne bakterijske flore u vagini, što rezultira pojavom žutog, smeđeg ili zelenog sekreta neprijatnog mirisa. Ostali simptomi su svrab, osip, krvarenje, upala i bol tokom mokrenja ili seksualnog odnosa.

Simptomi su slični simptomima vaginitisa, veneričnih bolesti i gljivične infekcije, tako da se ponekad postavlja pogrešna dijagnoza. Tretman antibioticima ne pomaže ako se strano telo ne ukloni. Mada se ozbiljne komplikacije retko javljaju, obično dolazi do čirića i ožiljaka.

Dijagnoza i lečenje

Ako imate zeleni sekret, važno je da odmah potražite lekarsku pomoć kako bi se postavila pravilna dijagnoza i prepisala terapija. Odlaganje lečenja može dovesti do širenja infekcije na reproduktivne organe, što dovodi do komplikacija kao što je neplodnost. Dijagnoza se obično postavlja nakon pregleda anamneze, ginekološkog pregleda i uzimanja uzorka sekreta.

Lečenje obično podrazumeva upotrebu antibiotika u vidu tableta, vaginaleta ili, u ozbiljnijim slučajevima, intravenski. Seksualnog partnera bi trebalo obavestiti o oboljenju, kako bi i on otišao na pregled. Ako se u vagini našlo strano telo, mora se odmah ukloniti.

I kada zeleni sekret nestane nakon terapija je potrebno otići na kontrolni pregled, kako bi se utvrdilo da li je lečenje bilo uspešno.

loading...
loading...
Loading...