Američka dijeta – brzo mršavljenje uz obilje mesa

Amerikanci jesu najdeblja nacija na svetu a ova dijeta im u poslednje vreme pomaže da smršaju.

Američka dijeta kako se po nazivu vidi, potiće iz Amerike i predstavlja redukcionu dijetu sa veoma malo ili bez ugljenih hidrata. Veoma je slična dijetama poput Keto i Atkins.Poznata je još i kao dijeta sa mesom, jer je meso u njenom jelovniku veoma zastupljeno. Ova dijeta je veoma popularna u Americi, a brzo se raširila i na naše krajeve.

Ako ste ljubitelj mesa i želite za kratak vremenski period izgubite par kilograma viška, onda je američka dijta pravi izbor za Vas.

Osnovni koncept američke dijete

Suština američke dijete jeste da jedete proteine i masti, a da izbegavate ugljene hidrate. Jelovnik je bogat različim ukusima i uključuje čak i kiselo, ljuto, začinjeno i slano.

Kako spada u redukcione, proteinske dijete, ne bi ste trebali da je držite duže od sedam dana. Iako se ona po pravilu drži onoliko koliko želite da smršate, naš savet je da to radite u intervalima kako Vaš organizam ne bi osetio posledice nedostatka ugljenih hidrata.

Dozvoljene su različite vrste mesa, ribe, povrća, kao i čajeva, prirodno ceđenih sokova (od povrća) i kafa.

Zabranjeni su svi ugljeni hidrati, što znači da čak ni integralni hleb nije dozvoljen. Ne smeju se unositi ni žitarice, krompir, brašno, pirinač, pasulj, prezle, pohovana jela, slatkiši, grickalice, mleko, jogurt, industrijski prerađeno meso, sirevi i sladoledi. Bitno je istaći da je voće u bilo kom obliku strogo zabranjeno.

Postoje tri varijante američke dijete. U prvoj – striktnoj se unosi manje od 20 g ugljenih hidrata, u umerenoj od 20 do 50 g, a u slobodnoj američkoj dijeti se može uneti i do 100 g. Naravno, rezultati će zavisiti od količine unetih ugljenih hidrata, pa će striktna dijeta dati najbolje rezultate, a slobodna najlošije.

Svakako je neophodno da znate da nije poželjno odjednom ukinuti ugljene hidrate organizmu i započeti sa dijetom. Potrebno je da postepeno ukidate ugljene hidrate bar pet dana pre započinjanja ovog režima ishrane kako bi ste izbegli određene zdravstvene tegobe.

Ako se pridržavate svih pravila ovog režima ishrane možete izgubiti oko 3 kg za pet dana.

Kako deluje ovaj režim ishrane?

Poznato je da telo potrebnu eneregiju dobija iz ugljenih hidrata. Kada iste ne dobija u količini koja mu je potrebna, ono je prinuđeno da energiju crpi iz nekih drugih izvora. A prve na udaru su upravo – masne naslage.

Tada dolazi do brzog topljena masnih naslaga, što za posledicu ima i ubrzan gubitak kilograma. Ova mesna dijeta nije za svakoga, te je preprouka da se konsultujete sa nutricionistom ili lekarom pre sprovođenja iste.

Jako je važno da u ishranu uključite određene suplemente u vidu vitamina, magnezijuma, cinka i kalcijuma, kako ne bi došlo do određenih nuspojava.

Jelovnik za pet dana

Ako ste u prilici svakako je najbolje da odete kod stučnog lica koje bi Vam napravilo jelovnik u skladu sa Vašim godinama, životnim stilom i telesnom konstitucijom. Jelovnik bi trebao da bude dobro balansiran i kombinovan sa određenim suplementima kako bi ste bili u potpunosti stigurni da ste uneli sve neophodne nutrijente.

Sledi primer našeg jelovnika za pet dana američke dijete:

DAN 1.

Doručak: Kafa, kuvano jaje i zelena salata sa maslinama.

Ručak: Losos sa ruzmariom i porcija sezonske salate.

Večera: Grilovano pileće meso sa paprikom, tikvicama, plavim patlidžanom i šampinjonima.

DAN 2.

Doručak: Dva jajeta i dva komada slanine.

Ručak: Losos spremljen na maslinovm ulju sa začinima po želji. Kao prilog možete izgrilovati i malo povrća, a losos servirajte sa salatom od luka i kuvanih kromira.

Večera: Goveđa snicla na žaru i kupus salata.

DAN 3.

Doručak: Omlet sa povrćem po izboru.

Ručak: Komad ćuretine spremljen po željenom receptu i bareno povrće.

Večera: Ćufte od mesa, zelena salata i kuvano povrće: šargarepa, kukuruz šećerac, paprika, grašak i krompir.

DAN 4.

Doručak: Kuvana jaja i salata od luka, krastavca i paradajza.

Ručak: Spanać, paradajz i dinstano pileće meso sa bosiljkom.

Večera: Grilovane ćureće grudi sa brokolijem na pari.

DAN 5.

Doručak: Dimljeni losos serviran sa spanaćem.

Ručak: Prženi bakalar u filetima, porcija sezonske salate i sok od paradajza.

Večera: Jagnjeće snicle na žaru sa barenim brokolijem i boranijom.

Koje su to pozitivne, a koje negativne strane ove dijete?

Najpre ćemo sagledati prednosti koje ima američka dijeta. Reč je o jednostavnom režimu ishrane sa mnoštvom ukusnih jela koji će se većini dopasti. Kako nema ograničenja u porcijama, niti se obroci moraju konzumirati po unapred utvrđenom vremenskom intervalu, ona dovodi do konstantno osećaja sitosti.

Veoma je efikasna i gotovo sigurno se za pet dana gubi 3 kg. Ako se nakon ovog režima ishrane koriguje ishrana, moguće je zadržati dobijenu telesnu težinu.

Najveći nedostatak koji nam donosi američka dijeta jeste nedostatak ugljenih hidrata. Oni su neophodni za gotovo sve funkcije organizma, zbog čega je obavezna upotreba suplemenata. Iskustva su pokalaza da je veliki broj ljudi osećao različite nuspojave koje su uglavnom posledica nedostatak vitamina i minerala.

Mana ove dijete jeste i to što je relativno skupa. Cene mesa na našim prostorima su jake, a kada tome dodamo i cenu suplemenata koji se moraju koristiti, ispada da ovo nije baš najekonomičniji izbor.

Zbog toga je naš savet da ovaj režim ishrane koristite samo par puta mesečno u trajanju od najviše 7 dana. Nakon toga korgujte ishranu i ubacite malo fizičkih aktivnosti i gubitak kilograma Vam je zagarantovan.