5 prirodnih lekova protiv lošeg zadaha iz usta

Zadah iz usta obično nije znak nekog većeg zdravstvenog problema (osim što može da vam stvori neprijatnost u društvu), ali postoje slučajevi kada je to znak ozbiljnijih oboljenja. Zato, ako ste bezuspešno probali sve lekove protiv zadaha iz usta, obratite se lekaru ili zubaru.
Kod većine ljudi, uzrok zadaha je bakterija koja živi u ustima, posebno na jeziku. Ova bakterija može da se razvije usled loše higijene zuba i usne duplje. Uzroci neprijatnog zadaha mogu da budu: hrana, posebno ona bogata proteinima, preskakanje doručka, pušenje, antihistaminici ili drugi lekovi, problemi sa sinusima, ranice u ustima, problemi sa zubima i desnima, dehidracija, stres, nedostatak cinka, gastrointestinalni poremećaji, ozbiljne bolesti (kancer, tuberkuloza, sifilis).
Jabukovo sirce

Koristi se za ispiranje usta: rastvorite 1/2 kašike sirćeta u čaši vode i mućkajte u ustima 10 sekundi.

 

Soda bikarbona
– Soda bikarbona menja pH (kiselost) u ustima, stvarajući tako negostoljubivu atmosferu za bakterije. Stavite malo sode bikarbone na četkicu za zube, istrljajte zube i isperite vodom. Važno je i da svakog jutra jezik istrljate četkicom.

 

Čajevo drvo
Čajevo drvo je prirodni lek za neprijatan zadah. Zato se stavlja u paste za zube. Ali, vi možete da dodate kap ulja čajevog drveta na pastu za zube. Možete i da napravite vodicu za ispiranje usta: 3 kapi ulja čajevog drveta sipajte u toplu vodu. Ispirajte usta ovim rastvorom tri puta dnevno, najbolje posle jela.
Južno voće
Neprijatan, zadah je često rezultat suvih usta. U tom slučaju, jednostavno pojedite neko južno voće (pomorandža, limun, grejpfrut). Kiselina iz ovog voća stimuliše proizvodnju pljuvačke, koja pomaže u borbi protiv bakterija koje su uzrok neprijatnom zadahu.

Začini
Korijander, zelena metvica, eukaliptus, ruzmarin ,  su to začini i biljke koje su odlične za borbu protiv lošeg zadaha. Možete ih žvakati ili od njih napraviti čaj tako što ćete ih preliti vrelom vodom i ostaviti desetak minta.