Kašnjenje menstruacije koliko je normalno i šta sve može biti uzrok

Tokom prvih par godina nakon prve menstruacije, one su često neredovne, a ovaj ciklus se često remeti i pred menopauzu. Ipak, kašnjenje menstruacije se može desiti iz mnogo razloga. Ovde ćemo objasniti zbog čega sve, osim zbog trudnoće, može doći do kašnjenja i koliko je normalno.

Mada je trudnoća svakako „najpoznatiji“ od svih uzroka kašnjenja menstruacije, svakako nije jedini. Ako sledećeg meseca normalno dobijete menstruaciju, nema razloga za brigu. Međutim, ako vam se često dešava da vam menstruacija kasni ili sasvim izostane, onda to nije normalno a razlog možda nešto od sledećih stvari.

Neredovne menstruacije

Bez obzira na to što su vam menstruacije uglavnom redovne, gotovo svakoj ženi se ponekad desi da joj menstruacija zakasni ili porani. Kasna ovulacija ili prosto pogrešan proračun mogu biti uzrok kašnjenja.

Stres

Jedan od najčešćih razloga za kašnjenje menstruacije je stres. Ako ste pod jakim stresom, to će imati posledice i po vaše zdravlje i zbog toga može doći do kašnjenja ili izostanka menstraucije. Ako ste pod jakim stresom, morate naći način da se izborite sa tim. Ako je stres jedini uzrok poremećaja menstrualnog ciklusa, kada nađete način da se opustite, i ciklus će vam ponovo postati normalan.

Hormonalni disbalans

Ovo je takođe jedan od najčešćih uzroka za kašnjenje menstruacije. Do hormonalnog disbalansa može doći zbog sindroma policističnih jajnika, a to dalje izaziva kašnjenje ili izostanak menstraucije. Sa druge strane, sindrom policističnih jajnika može izazvati i drugu ekstremnu reakciju organizma – obilne i trajne menstruacije.

kasnjenje menstruacije koliko je normalno

Pilule za kontracepciju

Oralni kontraceptivi na veštački način kontrolišu reproduktivne hormone u organizmu. I ako prestanete da ih uzimate, potrebno je nekoliko meseci da se menstruacija vrati u svoj prirodan ritam i da je dobijate normalno ili sa minimalnim zakašnjenjem. Ako ste prestali sa uzimanjem pilula za kontracepciju pre nekog vremena, potpuno je normalno da vam menstruacija kasni ili izostane.

Nepravilna ishrana

Mnoge žene su opsednute svojom težinom. Nažalost, većina žena se odlučuje za pomodne, brze dijete u nadi da će tako rešiti probleme. Problem sa ovim dijetama je to što su obično restriktivne i što u njima nisu zastupljene sve grupe namirnica, i to dovodi do pothranjenosti. Nedovoljan unos nutrijenata može dovesti do amenoreje (izostanka menstruacije) ili kašnjenja. Problemi sa menstruacijom se javljaju i zbog raznih poremećaja u ishrani (anoreksije, bulimije i slično).

Dojenje

Ako ste se nedavno porodili i dojite bebu, kašnjenje menstruacije je normalno. Međutim, to ne znači da nije došlo do ovulacije. Moguće je da zatrudnite čak i ako još niste dobili menstruaciju nakon porođaja.

Vežbanje

Svima nama su rasporedi pretrpani i mnoge žene nemaju vremena koje bi odvojile za malo fizičke aktivnosti. Manjak fizičke aktivnosti može izazvati probleme sa menstruacijom. Sa druge strane, i žene koje vežbaju previše rigorozno i naporno mogu imati ovakav probleme, zbog fizičke aktivnosti koja ih sasvim iscrpljuje.

Problemi sa štitnom žlezdom

Ovakvi problemi obično izazivaju kašnjenje menstruacije. Ako imate i druge simptome poremećaja u radu štitne žlezde, idite kod lekara. Mnoge žene imaju problema sa tiroidom, što izaziva kašnjenje i izostanak menstruacije.

Problemi sa telesnom težinom

Suvišni kilogrami i gojaznost nikako nisu dobri za zdravlje. Ako imate nekoliko kilograma viška, ili taj višak prelazi u gojaznost, uradite sve što je u vašoj moći da taj problem rešite. Gojaznost i suvišni kilogrami mogu izazvati niz zdravstvenih problema, a tu spadaju i neredovne menstruacije.

Prevremena menopauza

Prevremena menopauza je još jedan čest uzrok za kašnjenje menstruacije. Čak i ne mora biti prevremena – ako ste u srednjim godinama, moguće je da ulazite u perimenopauzu ili menopauzu. Perimenopauza je prelazna faza, kada se vaš organizam sprema za menopauzu, tj. kraj reproduktivnog doba. Tada se u organizmu dešava niz hormonalnih promena, što može dovesti do izostanka ili kašnjenja menstruacije.Kašnjenje menstruacije u predmenopauzi i menopauzi je potpuno normalno.

Različiti zdravstveni problemi

Izostanak menstruacije može biti posledica i nekog oboljenja, poput tuberkuloze, sindroma iritabilnih creva, dijabetesa, oboljenja jetre i tako dalje. Kod žena koje se leče od karcinoma primenom hemioterapije, izostanak i kašnjenje menstruacije su česte pojave. Ako sumnjate na neki zdravstveni problem, bez odlaganja idite kod lekara.

Jasno je da ne mora samo trudnoća biti uzrok izostanka menstruacije. Tu su i različite navike i oboljenja koja mogu izazvati ovaj problem. Lečenjem uzroka, izlečićete i simptome. Ako uzrok za kašnjenje menstruacije nije nikakva bolest, zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću ćete sigurno popraviti stanje.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *