Zdravlje

Kristali u urinu – uzroci, prirodni lekovi i kada otići lekaru

By  | 

Kristali u urinu se obično otkrivaju tokom analize urina (urinaliza). Jedini vidljivi znak urinarnih kristala je zamućena mokraća, međutim, neke vrste kristala u mokraći je nemoguće videti bez mikroskopa. Bubrezi služe za filtriranje otpadnih materija i viška tečnosti iz organizma koji završavaju u mokraći. Bubrezi su odgovorni i za regulisanje soli, sadržaja mokraćne kiseline i drugih minerala u urinu. Ukoliko imate probleme sa bubrezima ili vam je mokraća previše koncentrovana, urinaliza (pregled urina) će pokazati da li u njoj postoji previše kristalnih supstanci.

U neke od prostih razloga zbog kojih su prisustni kristali u urinu su dehidracija ili neželjeno dejstvo lekova. U takvim slučajevima će konzumiranje veće količine vode vratiti urinu normalnu boju i sadržaj minerala. Lekari obično proveravaju urin na prisustvo abnormalno velikog broja supstanci nalik kristalima, kada sumnjaju na infekciju urinarnog trakta, bubrežni kamenac ili neki drugi oblik disfunkcije bubrega. U ozbiljnijim slučajevima je veoma važno da se leči osnovni uzrok koji dovodi do pojave supstanci nalik kristalima u mokraći.

U ovom članku ćemo se baviti različitim razlozima usled kojih se prilikom analize mokraće kod dece i odraslih pokazuje da su prisutni kristali u urnu, kao i načinima koji otklanjaju ovaj problem. Prvo ćemo pogledati šta su urinarni kristali i zašto njihovo prisustvo u mokraći ponekad može da bude razlog za zabrinutost.

Šta su urinarni kristali ?

Medicinski naziv za kristale u urinu je kristalurija. Zdrav urin može da sadrži nešto kristala mikroskopske veličine koji mogu da se formiraju i nakon davanja uzorka na analizu. Prema Američkoj asocijaciji za kliničku hemiju, broj i vrsta kristala koji se formiraju u urinu u vezi je sa pH nivoom mokraće, koncentracijom supstanci u urinu i temperaturom urina.

Najčešće vrste kristala u mokraći

Tokom urinalize lekar posmatra oblik i strukturu urinarnih kristala da bi odredio njihovu vrstu. U nastavku članka ćemo nabrojati neke od najčešćih vrsta kristala koji se javljaju u urinu i šta njihovo prisustvo znači.

Kristali mokraćne kiseline – Ovi kristali se obično izlučuju prilikom mokrenja. Povišeni novo kristala mokraćne kiseline može da dovede do formiranja bubrežnih kamenaca i da izazove upalu zglobova.

Kristali kalcijum oksalata – Ovi kristali mogu da se formiraju kada krv sadrži visoke nivoe kalcijuma, oksalata (soli kojih ima u brojnim biljkama i orašastim plodovima), cistina (vrsta aminokiseline), a premalo tečnosti. Prema internacionalnom žurnalu Kalcifikovana tkiva, ova vrsta urinarnih kristala može da formira bubrežne kamence.

Kristali cistina – Ukoliko aminokiselina cistin iscuri u mokraću, prilikom urinalize može da se pokaže u obliku kristala cistina. Prema veb-sajtu MedicineNet, ovo je obično nasledno oboljenje koje može da izazove čestu pojavu kamenaca u bešici i bubrezima. Konzumiranje velike količine tečnosti jedan od najboljih načina da se spreče kristali u mokraći.

Kristali fosfata – Bubrezi su zaduženi za količinu fosfata u organizmu.Povišen nivo kristala fosfata u urinu može da se javi usled konzumiranja velikih količina namirnica bogatih proteinima, prevelikog unosa vitamina D ili prekomerno aktivne paraštitne žlezde. Najčešća posledica je mutna mokraća.

Kristali sumpora – Formiranje kristala sumpora je posledica uzimanja antibiotika. Kristali sumpora u urinu mogu da oštete bubrege. Iz tog razloga je veoma važno da budete dobro hidrirani kada uzimate antibiotike.

Kristali holesterola – Ukoliko vaša ishrana sadrži zasićene masti, kristali holesterola mogu da se pojave u vašem urinu.

Kristali tripl fosfata – Sačinjena od magnezijum amonijum fosfata (struvit), ova vrsta urinarnih kristala često se viđa u slučajevim infekcije urinarnog trakta, a može da bude i povezana sa povišenim brojem leukocita u mokraći.

Kristali u urinu simptomi

Kada se urinalizom otkrije povišen nivo kristala, ta pojava je obično praćena različitim simptomima, u zavisnosti od osnovnog uzroka. Na primer, ako imate mutnu mokraću zato što ne unosite dovoljno tečnosti, moguće je da imate i druge znakove dehidracije, kao i mehuriće u mokraći.

Ukoliko je abnormalno visok nivo kristala u urinu posledica infekcije urinarnog trakta ili bubrežnog kamenca, možete da osećate i pečenje prilikom mokrenja, bol u slabinama i neobično jak miris mokraće. Pregled urina može da pokaže i povišen nivo nitrata u mokraći.

Kristali mokraćne kiseline mogu da dovedu do gihta. Usled toga će doći do upale zglobova jer se kristali nakupljaju u njima, posebno u zglobu nožnog palca. Primetićete crvenilo i verovatno će vas mnogo boleti. Prirodan način za ublažavanje bola usled gihta je konzumiranje kiselog soka višnje.

Uzroci pojave kristala u urinu i šta bi trebalo da preduzmete

Pogledajmo neke od uzroka koji dovode do pojave kristala u urinu i šta možete da preduzmete povodom toga. Na kraju članka ćete pronaći neke korisne savete kako da održavate zdravlje urinarnog trakta i izbegnete oboljenja koja prouzrokuju taloženje kristala u urinu.

Dehidracija

Da biste isprali otpadne materije iz organizma i smanjili brojne kristale u urinu, potrebno je da pijete dovoljno tečnosti. Dehidracija može da ima ozbiljne posledice po zdravlje i može da izazove umor, skok krvnog pritiska, čak i bubrežni kamenac.

Studija koja se bavila uticajem dehidracije na trkače maratona, prilikom urinalize je otkrila povišenu koncentraciju soli u urinu. Pregled urina maratonaca 11 dana nakon trke pokazao je povišen nivo oksalata u urinu.

Najbolji način da budete sigurni i da sprečite nakupljanje kristala u mokraći je da pijete dovoljno tečnosti. Dobra hidriranost organizma pomaže i kod ispiranja toksina i mineralnog taloga iz bubrega. Jedan od načina da povećate unos vode je da probate infuzovanu vodu.* Ovaj osvežavajući napitak sadrži veoma malo kalorija, a pun je vitamina i minerala.

(*Infuzovana voda, detoks voda, voda sa ukusom voća ili povrća, sve su to nazivi za napitak koji se dobija tako što se u vodu potopi voće ili povrće i ostavi od 1 – 3 dana, nakon čega se proceđuje i pije kao osvežavajući napitak. – Prim. prev.)

Infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta može da izazove kristaluriju (kristali u urinu), bol prilikom mokrenja, neprijatan miris mokraće i čestu potrebu za mokrenjem. Ove infekcije obično izazivaju bakterije koje ulaze u urinarni trakt ili je infekcija lokalizovana u mokraćnom kanalu.

Pojavu bakterija u urinarnom traktu mogu da izazovu veliki broj kalcijum oksalata i amorfnih soli mokraćne kiseline koji se pojavljuju u uzorku urina.Bubrežni kamenci koji se kreću napred-nazad i slabe imuni sistem spadaju u neke od faktora koji utiču na pojavu infekcija urinarnog trakta.

Da bi se infekcija urinarnog trakta lečila u ranom stadijumu, lekari preporučuju unos velikih količina vode koje će isprati bakterije i ublažiti koncentraciju kristala u mokraći. U druge načine lečenja infekcija urinarnog trakta spadaju uzimanje D-manoze u prahu, povećan unos brusnica i borovnica i ispijanje 1 – 2 čaše razređenog jabukovog sirćeta svakodnevno.

Ovi kućni lekovi protiv infekcije urinarnog trakta mogu da pomognu samo kod lečenja ranog stadijuma infekcije. Ako je infekcija napredovala i imate povišenu temperaturu, urin tamne boje i neprijatnog mirisa, kao i nelagodu u donjem delu trbuha, trebalo bi da se javite lekaru.

Kamenac u bubrezima ili bešici

Ako se kristali mokraćne kiseline, kalcijum oksalata ili cistina ne isperu iz urina, možete da dobijete kamenac u bubregu ili bešici. Ako imate jak bol u slabinama i bolove pri mokrenju, lekar će proveriti da li imate kristale u urinu.

Kristali u urinu i bubrežni kamen su povezani. Istraživanja su pokazala da su osobe kod kojih su u dugom periodu prisutni kristali u mokraći izložene većem riziku od ponovne pojave bubrežnih kamenaca.

Jedan od načina da se rešite bubrežnih kamenaca i rastvorite naslage kristala koji formiraju kamenac je da pijete jabukovo sirće. Jedna studija o uticaju sirćetne kiseline (glavne komponente jabukovog sirćeta) na bubrežni kamenac, otkrila je ona pomaže razlaganju naslaga minerala.

Da biste jabukovo sirće koristili za lečenje bubrežnog kamenca, trebalo bi da pomešate 2 kašičice jabukovog sirćeta i 180 – 240ml vode. Pijte ovaj rastvor često tokom dana. Ovaj lek nastavite da pijete sve dok simptomi kamenaca u bubrezima ili bešici ne prođu zauvek.

Drugi način da sprečite kristalizaciju u urinu je da pijete vodu sa sodom bikarbonom. Soda bikarbona će mokraću učiniti alkalnijom i sprečiti formiranje bubrežnih kamenaca. To je takođe i prirodan način da ublažite bolove koje izaziva giht.

Rastvor sode bikarbone će povećati pH nivo mokraće, što je takođe povezano sa kristalurijom. Sve što bi trebalo da uradite je da pomešate ½ kašičice sode bikarbone i čašu vode. Pijte nekoliko čaša u periodu od 24 sata.

Neželjeno dejstvo lekova

Jedan od razloga za pojavu kristala u urinu je uzimanje određenih lekova. Poput jetre, vaši bubrezi takođe imaju ulogu u metabolisanju medikamenata u organizmu. U zavisnosti od međusobnog uticaja različitih lekova i količine tečnosti koju pijete, na urinalizi mogu da se pokažu visoke vrednosti kristala u urinu.

Na primer, Evropska asocijacija za bubrege tvrdi da je poznato da lekovi poput antibiotika, antivirusnih medikamenata, diuretika i antiepileptika, izazivaju pojavu kristala u urinu. Neželjena dejstva ovih lekova, koji dovode do povišenog nivoa kristala u urinu, mogu da izazovu ozbiljne komplikacije poput blokade urinarnih puteva, mutne mokraće neprijatnog mirisa i disfunkcije bubrega.

Ako uzimate neke lekove i primetite promenu boje urina ili imate simptome poput pečenja prilikom mokrenja, onda bi trebalo da porazgovarate sa lekarom.

Promena pH urina

Ako je vaša mokraća previše kisela ili alkalna, izloženi ste riziku od pojave kristala u mokraći. Ovo dalje može da poveća rizik od formiranja bubrežnih kamenaca, nastanka infekcije urinarnog trakta ili blokade mokraćnih puteva.

Žurnal nefrologije je objavio da urin koji je previše acidičan obično za posledicu ima povišen nivo mokraćne kiseline i kristala cistina. Međutim, mokraća koja je više alkalna sa visokim nivoom pH, obično dovodi do formiranja kristala kalcijuma i fosfata i sadrži kamenac. Alkalna mokraća dovodi i do formiranje kristala tripl fosfata i povezuje se sa infekcijama urinarnog trakta.

Konzumiranje jabukovog sirćeta, premda je po prirodi kiselo, zapravo pomaže uravnoteživanju pH nivoa u organizmu jer pomaže da krv i urin postanu alkalniji, nakon metabolisanja u organizmu.

Nakupljanje mokraćne kiseline

Nakupljanje mokraćne kiseline u organizmu može da dovede do taloženja kristala u zglobovima i izaziva giht, a može i da izazove formiranje bubrežnih kamenaca. Prema dr Vilijamu C. Šilu sa veb-sajta eMedicineHealth, disfunkcija bubrega može da ometa lučenje mokraćne kiseline u urin. Takođe, istraživanje je otkrilo da ishrana bogata proteinima i morskim plodovima podiže nivo mokraćne kiseline, dok svakodnevno konzumiranje običnog jogurta pomaže da se smanji nivo mokraćne kiseline u krvi.

Kako se leči i sprečava stvaranje kristala u urinu

Pored specifičnih načina lečenja oboljenja koja izazivaju povišen nivo kristala u urinu, zdravlje urinarnog trakta možete da održavate svakodnevno.

Kao što ste videli kad se pojave kristali u urinu kod odraslih ili dece prva mera koja se preporučuje je konzumiranje velike količine vode radi ispiranja bubrega i uklanjanja naslaga otpadnih materija iz organizma. Ako mnogo vežbate ili živite u toplom podneblju, onda morate da povećate unos tečnosti.

Takođe, zdrava, izbalansirana ishrana kod odraslih i dece može da spreči nakupljanje nekih soli i minerala koji mogu da se kristalizuju u urinu. To znači da ne bi trebalo da konzumirate preterane količine proteina i da bi trebalo da smanjite unos soli i šećera. Smanjenje unosa namirnica bogatih oksalatima, poput cvekle, zeleniša i slatkog krompira, može da bude od koristi za osobe kod kojih se formiraju kamenci kalcijum oksalata, najčešća vrsta bubrežnih kamenaca.

 Kada bi trebalo da se obratite lekaru

Lekaru bi trebalo da se javite ukoliko simptomi infekcije urinarnog trakta ne prođu nakon jednog ili dva dana ili ako imate jake bolove zbog mogućeg kamenca u bubregu.Ovo su neki simptomi i  znakovi upozorenja ovih oboljenja kod dece i odraslih:

  • bol odmah ispod grudnog koša, u donjem delu leđa ili donjem delu trbuha
  • mučnina i povraćanja
  • povišena telesna temperatura
  • krv u mokraći
  • pečenje prilikom mokrenja
  • mutna ili tamna mokraća
loading...
loading...
Loading...

Povezano