Kolike kod beba

Sve bebe ječe i plaču, ponekad i jecaju po čitav sat ili duže pre nego što se smire i zaspu. Međutim, to nisu kolike. Kao što će vam roditelji odojčeta koje ima kolike potvrditi, ukoliko vaš mališan dobije kolike, to ćete sigurno znati.
kolike kod bebe
Kolike prate neutešno, ritmičko jadikovanje i bolan plač, koji traju po tri do četiri sata bez prestanka -ili čak i duže. Ono što roditelje dovodi do očajanja jeste činjenica da šta god preduzeli, to nije dovoljno da umiri detinji plač.

Kolike se obično javljaju u dobu od druge do šeste nedelje i nestaju oko trećeg meseca, iako mogu da potraju i dok odojče ne napuni četiri ili pet meseci. Kolike se javljaju kod zdravih beba i ne ostavljaju negativne posledice. Kod većine odojčadi, periodi uznemirenosti obično se ustale i poprime određene predvidljive vremenske razmake, na primer, plač započne oko sedam sati uveče i traje nekoliko sati.
Iako se kolike javljaju čak kod 20 odsto beba, lekari ne znaju tačno šta ih izaziva. Neki tvrde da nerazvijeni digestivni trakt doprinosi pojavi ovih tegoba, posebno imajući u vidu da mnoge bebe koje pate od kolika stežu pesnice i skupljaju nogice, čvrsto ih pritiskajući uz stomačić kao da imaju jake bolove u stomaku. Ponekad napadi plača nastupaju pre ili posle pražnjenja creva. Izvesni stručnjaci za kolike okrivljuju za to alergiju na hranu i razvoj nervnog sistema. Krajnji ishod ovih rasprava jeste taj da niko ne zna pouzdano šta zapravo izaziva ove poteškoće i na koji način ih suzbiti. Tako roditeljima ostaje samo da primenjuju lečenje na bazi pokušaja i pogrešaka – i utešno saznanje da će bolovi pre ili kasnije proći.

Tradicionalni načini lečenja
Ukoliko odmah ne uspete… Kada je u pitanju suzbijanje kolika, moraćete da isprobate veliki broj tehnika, u nadi da ćete pronaći onu pravu koja će delovati kod vašeg deteta. Naravno, započnite od osnovnih zahteva: neka vaše dete bude čisto. nahranjeno, udobno smešteno i zadovoljno. Ukoliko su sve osnovne potrebe vašeg deteta zadovoljene, a ono ipak jadikuje, započnite da tragate za delotvornim postupkom. Isprobajte jedan metod na pet ili deset minuta; ukoliko ne pomaže, odustanite i pređite na nešto drugo.

Hajde da igramo. Neka deca reaguju na muziku i kretanje. Probajte da pustite neku muziku i da igrate valcer s njim u naručju. Ukoliko vaše dete ne reaguje na klasičnu muziku, probajte s nečim zabavnijim. (Čak i ako vaše dete produži da plače, muzika može da pomogne vama da makar ublažite sopstvenu napetost.)
Određena vrsta buke može da bude pun pogodak. GLasni, brundajući zvuci i blage vibracije mogu umirujuće da deluju na iscrpljeni duh mališana koji ima kolike. Probajte da dete stavite u nosiljku na stomaku i sami zauzmete neki pognut položaj, ili da ga privežete za sedište u kolima i provozate se.

Probajte s toplim zagrljajem. Toplota može umirujuće da deluje na mišićne grčeve i smiri bebu koja ima kolike. Držite dete na grudima, a između vas i bebe stavite termofor s toplom vodom. Blaga toplota može da deluje opuštajuće na neke bebe, ali pazite da suviše ne pregrejete dete, jer to može da izazove milijariju (prosasti osip) i dovede do toga da se dete oseća neprijatno.
I
sterajte te mehuriće. Pomeranjem bebinih nožica možete da stimulišete digestivni trakt i izbacite bolne gasne mehuriće. Stavite bebu da leži na leđima na krevetu i blago joj pomerajte nožice ka stomaku kao da vozi bicikl.

Ponekad manje znači više. Preterano podsticanje kod neke dece može da izazove suprotan učinak, tako da počnu da vrište i plaču da ih čuje čitava okolina. Ukoliko se vaša beba ljuti kada pokušate da je umirite, možda želi da je ostavite na miru. Ako počnete da ljuljate prekomerno razdraženo dete ili da mu pevate, to će samo pogoršati stvari. Stavite bebu u kolevku i pustite je da plače deset ili petnaest minuta. Možda će se smiriti sama od sebe, ali ako se to ne dogodi, probajte nešto drugo.

Bu, izvinite. Obavezno često lupkajte bebu po leđima da bi podrignula ili joj omogućite da „izbaci mehuriće” u toku hranjenja kako biste umanjili mogućnost da se mehurići vazduha nakupe u detetovom digestivnom traktu i izazovu bolove usled gasova. Što manje vazduha dete proguta, manje problema će biti s njegovim izlaskom. Tokom hranjenja dete držite uspravno, a ako koristite flašicu, proverite da li su rupice na cucli odgovarajuće veličine (kada flašicu okrenete naopako, tečnost bi trebalo lagano da kaplje).

Pobegnite. Roditelji dece koja imaju kolike veoma su napeti i zabrinuti, pored već uobičajenog nespavanja i teškoća koje prate prilagođavanje na novorođenče. Nađite nekoga da vam pomogne oko čuvanja deteta; potrebni su vam odmor i umirujuće reči nekog ko će vas uveriti da su kolike prolazno stanje, a ne znak da vi niste dobar roditelj. Porazgovarajte s drugim roditeljima o tome; učlanite se u grupu za ublažavanje kolika; unajmite iskusnu dadilju i izađite u kupovinu ili provedite popodne u biblioteci.

Neke bebe koje sisaju osetljive su na hranu koju jede njihova majka. Obično se radi o mlečnim proizvodima, mahunarkama, prokelju, čokoladi, kofeinu, krastavcima, agrumima, crnom luku i začinjenoj hrani. Pokušajte da izbacujete ove namirnice iz ishrane jednu po jednu da biste utvrdili da li one izazivaju tegobe.

Dojilje bi trebalo da uzimaju probiotik da bi povećale broj korisnih bakterija u crevima. Dojilja može da uzima po pola kašičice dvaput dnevno; bebe koje se hrane na cuclu mogu da dobijaju po pola kašičice pomešane sa hranom dvaput dnevno.

Čaj od kamilice blagotvoran je za opuštanje. Radi umirenja odojčeta koje ima kolike, dojilja bi trebalo da pije po jednu šolju čaja dvaput dnevno. Bebe koje se hrane na cuclu mogu da dobijaju po jednu kašičicu čaja pomešanog sa hranom za bebe dvaput dnevno, tokom perioda od dva ili tri dana.

Morač može da ublaži bol kod kolika. Dojilja može da pije po jednu šolju čaja od morača dvaput dnevno. Čaj od morača ne sme se davati direktno bebama.

Čaj od pitome nane potpomaže varenje i ublažava bolove koje izazivaju gasovi. Bez obzira da li dete sisa ili se hrani na cuclu, dajte mu po jednu kašičicu čaja od pitome nane triput dnevno onoliko dugo koliko je potrebno.