Gliste kod dece

Sama pomisao na gliste ponekad je neprijatnija od stvarnosti. Mnogi roditelji prilično se uzbude kada saznaju da njihova deca imaju gliste, ali ovo oboljenje retko kada je ozbiljno, a redovno se lako leči.
gliste kod dece
Zaraza nastaje unosom crevnih oblih glista koje žive u organizmu ljudi i majmuna i prenose se prljavim rukama i preko usta. One izgledaju kao tanak beli končić dugačak oko 0,6 do 1,2 centimetra. Tokom noći ili rano ujutru ženke izlaze iz velikog creva i dopužu do anusa, gde polažu svoja mikroskopska jajašca. Ova jajašca izazivaju svrab i iritaciju, tako da dete ima potrebu da se češe, a tom prilikom mu ona dospevaju na ruke i pod nokte na rukama. Ukoliko dete ne opere dobro ruke i nokte pre nego što rukama dotakne usta, jajašca dospevaju u digestivni trakt, gde se pričvrste i ciklus se ponavlja izpočetka.

Ova neprijatna mala stvorenja brzo se prenose sa jednog deteta na drugo – ili sa jednog člana porodice na drugog – jer se jajašca takođe lako pričvršćavaju i na druge predmete koje dete dotakne, uključujući odeću, igračke i hranu.

Gliste će živeti i razmnožavati se u detetovom digestivnom traktu sve dok se taj ciklus ne prekine medicinskom intervencijom. Ukoliko se dete žali da svrab u predelu anusa ili vi primetite da se ono češe, morate da preduzmete korake u cilju suzbijanja ovog oboljenja pre nego što se gliste prenesu i na druge članove porodice. Sledeći metodi mogu da budu veoma blagotvorni u iskorenjivanju glista.

Jutarnji pregled. Najbolji način da se potvrdi dijagnoza jeste da se prikupe jajašca. Čim se dete probudi, recite mu da mirno leži, pregledajte ga i uzmite uzorak sa anusa pomoću selotejpa. Dobro operite ruke, a zatim selotejp odnesite lekaru na analizu.

Lek je prava stvar. Vaš pedijatar će propisati neki lek radi iskorenjivanja glista. Lek im onemogućava razgradnju šećera, koji im je potreban za preživljavanje. Jedna doza obično je sasvim dovoljna da
biste se oslobodili glista. Naknadno lečenje može da bude potrebno u slučaju da su gliste počele da se prenose sa jednog člana porodice na drugog.

Probajše s brisanjem. Ukoliko dete oseća svrab na anusu, pokvasite vodom komad tkanine koji ćete zatim baciti ili uzmite vlažnu maramicu za bebe i dobro očistite taj deo. Potom obavezno bacite upotrebljenu tkaninu ili maramicu.

Da li si oprao ruke? Dete mora da stekne naviku da pere ruke da ne bi došlo do ponovne infekcije. Dajte detetu da izabere sapun koji najviše voli i podstičite ga da ga koristi.

Ne dajte im da se sakriju. Isecite detetu nokte na rukama i vodite računa da uvek budu kratki. Na taj način jajašca neće moći tu da se pričvrste. Kada ima kratke nokte, dete takođe neće moći da se povredi u slučaju da ne može da se uzdrži od češanja.

Svi za jednog, jedan za sve. Gliste ne prave razliku, niti biraju domaćina po uzrastu ili polu; one će se rado useliti kod svakoga ko im to dozvoli. Kada se jedan član porodice zarazi, postoje dobri izgledi da će se infekcija proširiti, tako da bi lečenju trebalo da se podvrgne cela porodica.

Gliste se hrane rafinisanim ugljenim hidratima i prostim šećerima, kao što su, na primer, keks i slatkiši. Smanjite količinu ovih namirnica u detetovoj ishrani, i istovremeno mu dajte više žitarica bogatih vlaknima i sirovog povrća radi lakšeg oslobađanja od ovih neprijatnih stvorenja.

Beli luk je efikasno sredstvo protiv parazita. Dajte detetu jednu do dve doze bezmirisnog belog luka dvaput dnevno tokom perioda od dve nedelje.

Pelen je lekovita biljka koja može da bude delotvorna u lečenju glista jer suzbija razvoj parazita. Dajte detetu po jednu dozu dvaput dnevno tokom perioda od nedelju dana.

Prevencija
Počnite time što ćete dete naučiti da pere ruke posle posete toaletu i pre jela. Koliko god je u vašoj moći, pokušajte da ga odviknete od oralnih navika kao što su, na primer, sisanje palca ili grickanje noktiju i stavljanje u usta svih predmeta koji mu doću pod ruku. Ukoliko se u vašoj porodici pojave gliste, preduzmite hitne mere u smislu gore navedenih saveta da biste sprečili da se one prošire i na druge članove porodice.

Kada zatražiti pomoć
Vi ne možete sami da se borite s ovim oboljenjem. Obratite se lekaru da bi vam propisao neophodan lek za iskorenjivanje glista. Lek bi trebalo da pomogne da se stanje sredi u roku od nekoliko dana. Međutim, posle ovog početnog tretmana, trebalo bi da obratite pažnju tokom sledeće dve nedelje da se gliste nisu povratile, jer dete može ponovo da se inficira od drugog člana porodice ili drugara koji ima isto oboljenje.

loading...
loading...
Loading...