Alergijski osipi kod dece

Alergijski osipi kod dece su češći u prvim godinama života. Njihova pojava ne znači de će dete kasnije zaista biti alergično. Dečiji imunosistem u tom pogledu funkcioniše drugačije od imunosistema odraslih.

Uglavnom, alergijski osipi kod dece su posledice veoma jednostavnih uzroka (ishrana, odeća, itd.), ali ponekad ne znamo razlog pojave alergijskih osipa i može se tumačiti unutrašnjim trovanjem deteta. Ukoliko je reč o alergijskom osipu koji svrbi, dete se oseća uznemireno, plačljivije je od uobičajenog. Istraživanje uzroka ovih poremećaja pomoći će da lakše nađemo najprikladniji lek za svaki slučaj.
alergijski osip dece
Tipovi alergljskih osipa
Alergijski osipi mogu da se jave u različitim oblicima:
-Najčešći je u vidu crvenkastih i roze tačkica, malih poput glave čiode ili još manje i malo zadebljane koje daju koži namreškan izgled. Javljaju se na različitim mestima, na mestima trenja (u slučajevima alergije na odeću), na grudima i stomaku.
-Drugi oblici alergijskih osipa su mehurići ispunjeni providnom tečnošću, ili velike crvene fleke, jasno ograničene.

Alergijski osipi i ishrana
Postoje namirnice koje naročito kod dece izazivaju alergijske reakcije i osipe; među njima su jaja, jagode, čokolada, konzerve, suhomesnati proizvodi, usoljena i kisela hrana, svinjsko meso i plava riba. Mnoge namirnice u konzervi mogu da izazovu alergijsku reakciju, ne zbog hrane koja je u njima, nego zbog aditiva.

Odeća
Sintetička vlakna obično iza-zivaju alergijske reakcije koje se rešavaju
tako što se takva odeća izbacuje iz upotrebe. Plastične gaćice, zajedno sa pampers pelenama, mogu da izazovu osipe usled kontakta kože i plastike.

Lekovi i alergijski osip
Postoji niz lekova u pedijatriji koji mogu izazvati alergijsku reakciju. Među antibioticima navešćemo penicilin i ampicilin. Nisu retki ni alergijski osipi nakon uzimanja aspirina.

Alergije
Ukoliko ne odgonetnemo nijedan mogući uzrok, a erupcije postanu učestale, suočićemo se sa alergijom. Doktor Ksavijer Saes-Ljorens, poreklom iz Paname, u vezi s tim kaže: „Deca koja pate od alergije obično boluju i od bronhijalne astme.
Kada se iščiste kožne manifestacije, javljaju se napadi astme. U narodu se kaže da se ekcem povukao unutra; objašnjenje nije naučno, ali je činjenica da se to često javlja i da nije poznata njihova patogeneza.” Ovu tvrdnju iznosi veoma ugledan pedijatar koji nije pristalica prirodne medicine.

LEČENJE
Lečenje kao i kod ostalih bolesti može biti alopatsko ili naturističko.
Alopatsko lečenje. Potpuno je suprotno od mišljenja naturističkih lekara. Obično se nanose kreme sa antihistaminicima i kortikosteroidi. Antihistaminici su lekovi koji neutrališu akciju histamina, supstance koju proizvodi imunosistem organizma.
Kortikoidi su materije hormonskog tipa koje luči nadbubrežna žlezda. Korišćenje ovih supstanci znači izazivanje ogromne neravnoteže krhkog dečjeg organizma.
Imunosistem deteta mora maksimalno da se poštuje. Činjenica da poznajemo uzrok ovih manifestacija ne znači da nemaju smisla. U mnogim primerima priroda je dovoljno mudra i trebalo bi da je pustimo da slobodno deluje. Kako kaže jedna prirodnjačka poslovica: “Priroda leči, samo joj treba pružiti mogućnost.”
Ove dve pomenute supstance se takođe unose oralno u slučajevima težih alergija. Upotreba kortikoida je uvek izazivala polemike, jer osim toga što izazivaju hormonski poremećaj, doprinose pojavi takvih problema da se dolazi do zaključka da je gori lek od same bolesti.

Prirodno lečenje. U slučajevima beznačajnih osipa, lečenje je slično kao i kod crvenila kože od pelena i usredsređuje se na izbacivanje njihovih mogućih uzročnika.
Kada ne postoji očigledan razlog, primenićemo dijetu za čišćenje bogatu silicijumom kako bismo na taj način podstakli prirodne metode lečenja. Stavlja se glina (naravno, sterilna) u vidu obloga, tako da zbog visoke koncentracije silicijuma može biti od velike koristi u lečenju alergijskog osipa. Za ozbiljnije osipe i usled nepoznatog razloga, biće neophodno mišljenje lekara da bi se odredilo najprikladnije lečenje deteta.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *