Alkohol i kafa u trudnoći

Sadržaj:
– Kafa i trudnoća
– Alkohol u trudnoći
– Pivo
– Vino

Kafa u trudnoći da ili ne

Da li je bezbedno piti kafu tokom trudnoće? Da, i dalje možete uživati u šolji kafe. Samo proverite da nemate više od 200 mg kofeina u jednom danu. To su dve šolje instant kafe ili jedna šolja skuvane kafe. Ako redovno pijete više od 200 mg kofeina dnevno dok ste trudni, imaćete veći rizik od pobačaja ili rođenja bebe sa niskom porođajnom težinom. Bebe rođene sa niskom porođajnom težinom imaju povećan rizik od zdravstvenih problema kada budu starije.

kafa u trudnoci

Ovo ograničenje od 200 mg kafe u trudnoći uključuje sve izvore kofeina, pa kao i kafu, morate da brojite i šolje čaja (uključujući zeleni čaj), kole, energetskih napitaka i čokolade. Imajte na umu da kofeinski sadržaj espresa, i kafe na osnovu espresa, kao što su kapućino i late, može da zavisi od mesta na kome služe ovakvu kafu. Jedna studija je pokazala da nivo kofeina može da varira od 50 mg po espresu u jednom kafiću do 300 mg espresa u drugom. Ako želite da smanjite kofein, prebacite se sa kuvane kafe na instant kafu, koja je nešto niža u kofeinu. Takođe možete da tokom trudnoće skuvate slabiju kafu koristeći samo pola kašičice kafe po šolji. Kafa bez kofeina u trudnoći je takođe dobra opcija, a ima skoro isti ukus kao normalna kafa.

Dakle, ako se pitate: kafa u trudnoći – da ili ne – odgovor je da, ali u umerenim količinama.

Ako ste zabrinuti za svoj unos kofeina, razgovarajte sa svojim lekarom.

Trudnoća i alkohol

Da li možete da pijete alkohol u trudnoći? Ne postoji način da se zna koliko alkohola je sigurno tokom trudnoće. Zato stručnjaci savetuju da ne konzumirate uopšte alkohol dok ste trudni.

alkohol u trudnoci

Posebno je važno da se klonite alkohola u prvom trimestru trudnoće, zbog rizika od pobačaja. Pijenje u ovom trenutku je takođe povezano sa višom stopom od prevremenog porođaja. Ako odlučite da pijete alkohol posle prvog tromesečja trudnoće, trebalo bi da ograničite unos na jednu ili dve jedinice, jednom ili dva puta nedeljno. Iako stručnjaci kažu da su rizici verovatno mali, poznato da je što više pijete alkohol u trudnoći, to je veći rizik za vašu bebu. Može biti sigurnije za vas da potpuno izbacite alkohol, jer se lako može potceniti koliko ste pili, posebno kod kuće. Teško opijanje je naročito opasno za bebu. Teško pijenje se definiše ako redovno pijete pet ili više jedinica alkohola dnevno. Opijanje se definiše ako pijete šest ili više jedinica alkohola u kratkom vremenskom periodu.

Zašto je alkohol problem u trudnoći?

Alkohol je otrov. Kada pijete alkohol, on brzo dostiže do vaše bebe kroz posteljicu, putem krvotoka. Teško i redovno pijenje može da izazove pobačaj i prevremeni porođaj. Previše alkohola čak može da poveća rizik od mrtvorođenosti bebe. Ako pijete previše alkohola tokom trudnoće, to može trajno oštetiti razvijanje vaše bebe. Ovo bi moglo da utiče na to kako rastu bebino lice, organi i mozak. Teško pijenje može oštetiti nervni sistem vašeg deteta. Ovo može da znači da vaša beba razvije fetalni alkoholni sindrom, sa problemima koji mogu da se kreću od blage teškoće u učenju ili socijalnih problema do urođenih mana. Bebe sa fetalnim alkoholnim sindromom imaju tendenciju da imaju defekte lica, da se rode male i da će dalje biti male za njihov uzrast.Takođe imaju poteškoća u učenju, loš mišićni tonus i koordinaciju i probleme u ponašanju, do kraja svog života.

Fetalni alkoholni sindrom je na sreću retkost. Zbog štete koju alkohol može izazvati nerođenom detetu, stručnjaci se slažu da ne postoji bezbedna količina alkohola koju možete imati tokom trudnoće.

Efekat na bebu od konzumiranja alkohola u trudnoći zavisi od toga:

  • koliko alkohola pijete
  • u kojoj fazi trudnoće pijete alkohol
  • koliko često pijete alkohol.

Neki stručnjaci smatraju da neke teškoće u učenju i problemi sa pamćenjem kod dece mogu biti zbog toga što su njihove majke pile alkohol tokom poslednjeg tromesečja. To je period kada vaša beba raste više, i njen mozak se razvija. Opijanje može biti posebno štetno. Ako se napijete, vi ste u većem riziku od rođenja bebe sa fetalnim alkoholnim sindromom nego ako pijete istu količinu tokom dužeg perioda. Međutim, redovno pijenje alkohola u trudnoći takođe može da izazove probleme u razvoju bebe. Neke studije su pokazale da redovno ispijanje devet ili više jedinica alkohola duže od nedelju dana može dovesti do problema u pažnji kod neke dece i izazvati da imaju nizak IQ.

Dakle, zaključak je da žene treba u potpunosti da izbegavaju alkohol tokom trudnoće. Ovaj savet važi i za žene koje pokušavaju da zatrudne. Ukoliko se desi da ste konzumirali alkohol pre nego što ste saznali da ste trudni, nema razloga za paniku – ovo se često dešava. Jednostavno prestanite da pijete čim saznate da ste u drugom stanju.

Šta jedinica alkohola znači?

Jedna jedinica alkohola se definiše kao 10ml (8g) čistog alkohola (etanola).

Pivo u trudnoći

Možda ste negde čuli da pivo u trudnoći nije toliko štetno i da je čak dobro za mleko – međutim, ovo je mišljenje koje nema naučnog osnova, tzv. narodsko mišljenje. Danas se zna da nijedno alkoholno piće nije bezbedno u trudnoći, pa tako ni pivo. Jednostavno, svi stručnjaci se slažu da bi bilo kakav oblik alkohola trebalo izbegavati u trudnoći – što važi i za pivo i za vino.

Vino u trudnoći

Generalno, poznato je da je prekomerno ispijanje alkohola uzrok mnogih komplikacija koje mogu nastati tokom trudnoće. Ovi rizici ne mogu biti povezani tako snažno uz povremeno piće.

Međutim, uprkos različitim informacijama koje možete pronaći, najsigurniji i univerzalni odgovor na ovo pitanje je da ne postoji količina alkohola koja se smatra bezbednom tokom trudnoće, a ako je ikako moguće, čak i povremeno piće treba izbegavati.

Ne postoji količina vina tokom trudnoće koja se smatra bezbednom i konzumiranje vina u trudnoći treba izbegavati.

loading...
Loading...
loading...