Anemiju lečite ishranom i narodnim receptima

Anemiju ili malokrvnost karakteriše nedostatak hemoglobina, glavne funkcionalne belančevine eritrocita (crvenih krvnih zdrnaca), u čiji sastav ulazi gvožđe.On u organizmu ima ulogu prenosioca kiseonika od pluća do tkiva i ugljendioksida od tkiva do pluća. Prosečne vrednosti koncentracije hemoglobina za muškarce su 140-180g/l, a za žene 120-160g/l.

ZAŠTO DOLAZI DO SLABOKRVNOSTI

Slabokrvnost nastaje kao posledica jednolične ishrane (češća je zimi nego leti), gladovanja, trovanja, oboljenja organa koji proizvode krvne ćelije, usled dugotraJnih crevnih bolesti a neke su posledica genetske predispozicije.Anemične osobe su blede, osećaju slabost, a kod težih oblika imaju vrtoglavicu, bol u grudima i lupanje srca.Za lečenje je najvažnije postavljanje prave dijagnoze i određivanje tipa anemije.

Vitamin B12 vraća snagu
Gubitak krvi kod menstruacije ili iz digestivnog trakta (čir, karcionom, hemoroidi i dr.) dovodi do takozvane sideropenične anemije pri čemu su vrednosti gvožđa u krvi snižene. Ovakvo stanje se leči unošenjem oralnih preparata gvožđa. Odrasli uzimaju 100-200mg gvožđa u preparatu a deca do 12 godina 3-4mg po kilogramu telesne mase dnevno.

Megaloblasnu anemiju karakteriše nedostatak vitamina B12 i folne ki-eline a nastaje zbog loše ishrane, dugotrajne terapije lekovima za lečenje epilepsije,u trudnoći, kod vegetarijanske ishrane i dr. Uzrok je obično nedostatak unutrašnjeg faktora sluzokože želuca pri čemu je onemogućena resorpcija vitamina B12. Zato se lečenje provodi primenom ovog vitamina u obliku injekcija.

Hemolitička anemija nastaje zbog prekomerne razgradnje crvenih krvnih zrnaca što može biti posledica infekcija (malarija, sepsa) ili uzimanja nekih lekova. Manifestuje se povećanjem količine nevezanog bilirubina, povećanjem slezine i tamnom obojenošću mokraće. Simptomi su slični kao i kod drugih anemija, ali su različite jačine. Smanjena ili prekinuta proizvodnja crvenih krvnih zrnaca, izazvana oštećenjem ili neaktivnošću koštane srži, dovodi do tzv. aplastične anemije.

Genetska predispozici ja može biti uzrok ovog tipa anemije ali može nastati i kao posledica imunih reakcija u organizmu.

Raznovrsna ishrana za lečenje anemije

Namirnice koje predstavljaju izvor gvožđa i vitamina B12 su crveno meso (govedina), džigerica, riba, jaja (posebno žumance), pasulj, grašak, jezgrasto voće, semenke, šumske jagode, kupina i začinsko bilje. Vitamin C se smatra glavnim faktorom koji pomaže telu da prihvati gvožđe, tako npr. treba popiti čašu soka od pomorandže uz obrok.

Za dobru resorpciju gvožđa iz digestivnog trakta neophodno je obezbediti unos minerala kao što su mangan, bakar i cink, iz integralnih žitarica, zelenog povrća, plodova mora,sira, kajsija, trešanja i suvih smokvi. Prilikom pripremanja obroka treba obratiti pažnju na dužinu termičke obrade (kratko na visokoj temperaturi), jer se tako zadržavaju hranljive materije.

Pri kombinovanju namirnica za obrok voditi računa da se izbegava istovremeno korišćenje različite hrane bogate ugljenim hidratima (testenina, hleb, pirinač, šećer) jer takve kombinacije ne samo što smanjuju apsorbciju (usvajanje) gvožđa nego se teško i vare. To ne znači da treba da se lišavate raznovrsne ishrane, već da te namirnice koristite u različito vreme.

Iako je spanać bogat izvor gvožđa, organizam ga teško apsorbuje.
Kopriva je bogata gvožđem i folnom kiselinom neophodnim za sintezu hemoglobina, pa se u narodnoj medicini preporučuje za lečenje anemije. Svež svež sok koprive je dopunska terapija u lečenju leukemija, a u savremenoj fitoterapiji kopriva se koristi i kao sredstvo za zaustavljanje unutrašnjeg krvarenja, naročito kod urinarnog trakta i hemoroida.

Narodni recepti protiv anemije

Koprivu, po mogućnosti mladu (sadrži najmanje tanina) skuvati na vodenoj pari da omekša, iseckati i izmešati s kiselom pavlakom, dodati malo morske soli, mlevenog bibera, mlevenog muškatnog oraščića i dosta sitno iseckanog belog luka. Začiniti sa malo maslaca ili ulja i uzimati više puta u toku dana.

U 2 litra domaćeg crnog vina sa što manje tanina staviti 7 ravno punjenih supenih kašika suvog lista kupine i isto toliko suvog lista koprive. Ostaviti da odstoji 24 sata, a zatim 5 minuta prokuvati. Kada se prohladi dodati šumskog meda i piti 3 puta dnevno posle jela po šoljicu.

Cvekla bez premca
Cvekla spada u red naj korisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura i toplo se preporučuje u koprivaslučaju anemije. Pored izuzetnog bogatstva belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla je bogata vitaminima (B1, B2, B12, C) i mineralima (kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom i dr.), lako je probavljiva, te se može uzimati bez ograničenja i opasnosti od štetnih posledica.

Tanko oljuštiti cveklu, sitno narendati, preliti sokom od limuna i medom. Kad malo odstoji, iscediti sok i piti ga u gutljajima celog dana. Dnevno popiti od pola do jednog litra soka a kad se oseti poboljšanje smanjiti na četvrtinu litra.

Lečenje anemije treba započeti na vreme, kako ne bi došlo do komplikacija. Dužina terapije obično traje mesec dana, ali se nastavlja narednih mesec do tri da bi se popunili depoi gvožđa u organizmu. Lečenje zahteva upornost i kontinuiran lekarski nadzor.