Avokado lekovitost kalorije vitamini minerali

Avokado je najbolji sirov ali je izvrstan i u kulinarskim specijalitetima…

Zbog velikog sadržaja masti i neutralnog ukusa, mnogi avokado pogrešno svrstavaju u povrće. Udžbenici, međutim, kažu da je reč o voćnoj vrsti poznatoj još Astecima. Zbog visokog sadržaja proteina i ulja, avokado se nekad koristio tokom dugih putovanja morem, kao zamena za meso. Botaničari avokado ubrajaju u bobičasto voće iako bi se i laiku, zbog krupne semenke, učinio pravilnijim naziv koštičavo voće. Plodovi rastu na stablima koja mogu da dostignu visinu od 15 do 20 metara i teže između 150 grama i jednog kilograma. Plodovi avokada koji se nalaze u prodaji najčešće mere 250 do 400 g, u zavisnosti od sorte.

Plod avokada sadrži do 30 odsto masnoće i daje prosečno čak 217 kalorijau 100 g jestivog dela. I pored toga, avokado poseduje vrlo značajnu zdravstvenu vrednost jer se njegove masti sastoje uglavnom iz nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju nivo holesterola u krvi, odnosno povećavaju udeo dobrog” HDL-holesterola. Značajan je i snabdevač kalijumom jer sadrži oko 500 mg u 100 g ploda.

Ukoliko patite od poremećaja sna, pojedite uveče avokado, jer sadrži i dosta triptofana od kojeg se gradi hormon sna – melatonin. Uz to, kremasto voćno meso avokada štiti želudac od prevelike količine kiselina i uticaja agresivnih materija.

Kako se jede avokado
Kao i drugo voće, avokado se jede uglavnom sirovo. Plod se seče uzduž, u krug, sve do semenke i potom se polovine pažljivo okreću u avokadosuprotnom smeru, dok se jedna polovina ne odvoji od semenke. Semenka i voćno meso vade se kašičicom. Kopa se može i ljuštiti nožićem, a ponekad se može i sasvim lako prstima odstraniti. I semenka i kora avokada nisu za jelo. Da voćno meso ne bi potamnelo, pre dalje prerade bi ga trebalo poprskati ili izmešati sa limunovim sokom. Voćno meso se pasira, začini prema ukusu, mogu se dodati komadići lososa ili druge ribe, račići, kockice kvalitetnog mesa, na krem-špricem vratiti u izdubljene polovine plodova i ukrasiti. Kašičicom se sve pojede. Kockice avokada mogu se i dodati u supe ili čorbe ali tada tečnost više ne sme da vri.
Sorte koje su pogodne za zagrevanje (Hass, Fuerte) treba samo pažljivo izložiti temperaturi, nikako ih kuvati, jer se mogu stvoriti gorke materije. Isto se događa i ako cele plodove avokada zamrzavate. Voćni pire izmešan sa limunovim sokom, međutim, možete zamrzavati u ambalaži koja se dobro zatvara. Odmrzavati treba lagano, u frižideru.

Avokado kalorije vitamini minerali u 100 g ploda

Kalorije 217,5 kcal
Voda 69,5 g
Belančevine 1,9 g
Masti 23,5 gr
Ugljeni hidrati 0,4 g
Nezasićene masne kiseline 2,3 g
Vitamin A 12,0 mg
Vitamin B1 0,1 mg
Vitamin B2 0,2 mg
Vitamin B6 0,5 mg
Vitamin C 13,0 mg
Vitamin E 1,3 mg
Folna kiselina 30 mg
Natrijum 3,0 mg
Kalijum 503,0 mg
Kalcijum 10,0 mg
Fosfor 38,0 mg
Magnezijum 29 mg
Gvožđe 0,6 mg
Cink 0,4 mg

Saveti za kupovinu avokada
Boja kore avokada najčešće nije znak njegove zrelosti. Zreo avokado mora malo da se ugiba kada ga pritiskate. Kada drmate plod i čujete lagano pomeranje semenke unutra i to odaje zreo avokado.
Da biste dobili besprekorne pl-dove, kupujte ih nezrele i, umotane u novinsku hartiju, ostavite kod kuće da dozrevaju. Temperatura za nezrele plodove ne bi trebalo da bude ispod 8°C (dok se zreli mogu čuvati u fioci frižidera do upotrebe). Pri optimalnom čuvanju, nezreli plodovi mogu da stoje do četiri a zrele do dve nedelje. Pri tome je idealna vlažnost vazduha 90%.

Avokado za lice i kosu

Pasirano meso avokada odlična je maska za lice. Visok sadržaj masnoće i vitamini obezbeđuju glatku, čistu kožu. Uz dodatak malo maslinovog ulja,dobićemo kvalitetno pakovanje za oštećenu kosu.