Azuki (ili aduki) pasulj

Azuki (ili aduki) pasulj je mahunarka crvenkasto-braon boje sa belim usekom po jednoj strani. Poreklom je iz Kine, ali je odskora veoma popularan i u Japanu. U obe zemlje koristi se za pripremanja hrane koja je je deo obrednog ili prazničnog rituala. Postoje dve vrste ovog pasulja: hokaido i osnovni azuki pasulj. Oni se razlikuju po boji i obliku, ali i po mestima na kojima se gaje i uspevaju. Ova mahunarka je pogodna za varenje jer sadrži vrlo malu količinu masti.

Povoljni efekti konzumiranja azuki pasulja

Azuki pasulj je blagotvoran za zdravlje čitavog organizma. Bogat je izvor magnezijuma, cinka, gvožđa, bakra, kalijuma, vlakana, mangana i be vitamina. Efikasan je i za poboljšanje i ubrzavanje metabolizma. Idealan za ljude na dijeti jer sadrži nizak procenat masti i dosta proteina. Visoka koncentracija proteina čini da imate osećaj sitosti duže vreme, a mala koncentracija masti pomaže ograničenom unosu kalorija po obroku.

azuki-red-beans

Sadrži inhibitore protoaze za koje je poznato da onemogućavaju razvoj kancerogenih ćelija. Delotvoran je i kao preventiva raka dojke. Azuki pasulj je dobar izvor energije, pospešuje rad creva i pomaže smanjenju holesterola. Kako je poznato da azuki pasulj povoljno utiče na rad bešike, bubrega i reproduktivne funkcije, koristi se u tretmanima lečenja urinarnih disfunkcija i infekcije bešike.

Bogat rastvorljivim vlaknima, pasulj ubrzava eliminaciju otpadnih materija iz tela i sprečava organizam da apsorbuje štetne supstance. Prisustvo rastvorljivih materija takođe smanjuje nivo LDL holesterola u krvi. Ovaj pasulj povećava tonus srca i slezine, leči otoke kod edema, zaustavlja povraćanje i dijareju. Proklijalo azuki seme povoljno deluje kod pojave krvi u stolici i kod krvarenja u toku trudnoće.
Kinezi veruju da je pasulj izvor hrabrosti, stoga posredno utiče i na psihološkim nivou. Ljudi sa ovakvim verovanjem pristupaju problemu ohrabreni i postižu pozitivne rezultate.

Mere opreza

Azuki pasulj treba postepeno uvoditi u dijetu, jer velike količine u kratkom periodu mogu u određenim slučajevima izazivati probleme sa gasovima.

Saveti za kuvanje

Potopiti azuki pasulj u hladnu vodu i ostaviti ga 2-3 sata. Zatim ga kuvati sat i po. Na jednu šolju azuki pasulja staviti 3 šolje vode. Pasulj se najbolje priprema u zemljanom loncu, iako je potrebno malo više vremena. Voda upotrebljena za pripremu pasulja može se popiti kao čaj, jer je prilično slatka. Za bolji ukus pripremite ovaj pasulj sa kukuruznim tortiljama. U poslednjih pola sata kuvanja možete dodati i kockice bundeve ili tamari sos. Za pojačavanje bljne arome, dok kuvate dodajte korijander, kumin i đumbir. Da biste skuvali suvi azuki pasulja, potopite ga u vodu na nekoliko sati kako bi se uklonio toksični lecitin sa tvrde ljuske i da biste bili sigurni da je dovoljno sočan posle kuvanja.

loading...
loading...
Loading...