Bol u donjem delu stomaka mogući uzroci

Da li vas muči bol u donjem delu stomaka? Saznajte koji su to organi smešteni u ovom delu stomaka i usled čega bi bol mogao da se javi.

Koji se organi nalaze u donjem delu stomaka?

Stomak (abdomen) je podeljen na 4 kvadranta ili regiona.

Donji levi kvadrant – koji se tu organi nalaze:

  • opadajuće debelo crevo
  • sigmoidno debelo crevo
  • levi jajnik i jajovod kod žena
  • levi mokraćovod

Donji desni kvadrant – koji se tu organi nalaze:

  • cekum
  • slepo crevo
  • ascendentni kolon
  • desni jajnik i jajovod kod žena
  • desni mokraćovod.

bol u donjem stomaku

Bol u donjem desnom delu stomaka mogući uzroci

Može da se radi o tegobama vezanim za slepo crevo.

Donji desni deo stomaka sadrži organe iz digestivnog, mokraćnog i reproduktivnog sistema, zajedno sa krvnim sudovima, nervima i drugim tkivima. Abnormalnosti u bilo kom od ovih organa, struktura i tkiva može da izazove bol u donjem delu stomaka s desne strane.

Probavni sistem

Abnormalnosti vezane za digestivne organe su najčešći uzrok bola u donjem desnom delu stomaka. Upala slepog creva – otok i zapaljenje slepog creva – jeste na čelu liste mogućih uzroka. Divertikulitis, zapaljenje ili infekcija sitnih kesica duž debelog creva, je još jedan mogući uzročnik bola u ovom delu trbušne duplje. Drugi mogući uzroci obuhvataju rak debelog creva i zapaljensku bolest creva, uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis.

slepo crevo

Urinarni sistem

Mokraćni sistem obuhvata bubrege, mokraćne kanale i bešiku. Desni ureter (mokraćovod) – cev kroz koju urin teče od bubrega do bešike – prolazi kroz donji desni deo stomaka. Kamen u bubregu može da zastane bilo gde duž uretera, i obično izaziva jake bolove. Infekcija urinarnog trakta takođe može da izazove bol u ovoj oblasti, posebno ako infekcija migrira iz bešike u bubreg. Veliki tumori i ciste urinarnog sistema mogu izazvati bol u  desnom delu stomaka dole. Oni mogu biti nekancerozni, kao kod bolesti policističnih bubrega, ili kancerogeni, kao rak bubrega ili bešike.

Ženski reproduktivni sistem

Bol u donjem desnom delu stomaka kod žena često proizilazi iz organa reproduktivnog sistema, uključujući i matericu, jajovode i jajnike. Ciste na jajnicima mogu postati uvijene ili pući, izazivajući bolove.

Ektopična trudnoća – trudnoća koja se javlja van materice – izaziva bol kako raste. Ako se ne leči, vanmaterična trudnoća može da pukne i da izazove jake bolove. Pelvična inflamatorna bolest, bakterijska infekcija ženskih reproduktivnih organa, može izazvati bol u donjem desnom delu stomaka kod žena. Nelečena infekcija može dovesti do formiranja apscesa – skup zaražene tečnosti ili gnoja – sa pogoršanjem bola. Endometrioza je bolno stanje koje se javlja kada ćelije iz sluznice materice rastu na različitim mestima u okviru karlice. Bol povezan sa endometriozom je obično cikličan, dolazi i odlazi u odnosu na menstrualni ciklus žene.

Mišićno-koštani sistem

Bol u donjem desnom delu stomaka se može razviti zbog istezanja mišića nakon što je osoba imala intenzivnu fizičku aktivnost. Kosti kičmenog stuba, pršljenovi, imaju mekane diskove između njih kao jastučiće. Ako se ovi diskovi iskrive i utiču na nerv, oni mogu izazvati bolove u predelu gde nerv prolazi. Desna jednostrana kila – stanje u kojem deo creva viri kroz defekte u trbušnom zidu mišića – može da izazove promenljiv ili težak, stalan bol kod muškaraca, posebno.

Bol u donjem desnom delu stomaka kod muškaraca može biti i posledica kamena u bubregu (kod kojih se kamen češće javlja), ali može da bude posledica i uvrtanja ili povrede testisa.

Kardiovaskularni sistem

Najveća arterija tela, aorta, prolazi kroz stomak dok se ne podeli na dve arterije, ilijačne arterije. Proširenje aorte može dovesti do bola u donjem delu stomaka na desnoj strani. Bol je uzrokovan curenjem krvi u zidu aorte ili rupturom proširenog segmenta. Ako se uvećano područje proteže od donje aorte i uključuje i desnu ilijačnu arteriju, to može izazvati bolove.

Bol u donjem levom delu stomaka uzroci

Uzroci bola mogu biti: kolitis, divertikulitis, uretralne kolike ili bol zbog cisti na jajniku ili karlične inflamatorne bolesti. Primeri tumora u donjem levom delu stomaka obuhvataju rak debelog creva ili tumor jajnika.

Bol u donjem levom delu stomaka je često povezan sa digestivnim traktom, ali takođe može biti povezan sa uslovima telesnog zida, kože, krvnih sudova, urinarnog trakta ili reproduktivnih organa. Ovo područje može biti osetljivo na dodir ili bol može biti jak i ceo stomak može biti krut.

Jak bol može biti simptom upale creva ili crevne opstrukcije, naročito ako je prisutan zatvor.

Opasan bol u donjem levom delu stomaka kod žena može da bude posledica uvrtanja jednog jajnika (torzija jajnika), pucanja ciste na jajniku, vanmaterične trudnoće ili inflamatorne bolesti karlice.

Bol u donjem levom delu stomaka kod muškaraca može da bude posledica uvrtanja ili povrede testisa.

Grčevit bol može biti zbog gasova, indigestije, upale ili infekcije, ili može biti rezultat menstrualnih grčeva, endometrioze ili inflamatornog oboljenja karlice kod žena.

Opasan bol koji dolazi u talasima može biti uzrokovan kamenom u bubregu. Trauma telesnog zida, kila, takođe može da izazove bol u donjem levom delu stomaka.

Herpes zoster uključuje bolni osip praćen plikovima, a obično se dešava samo na jednoj strani tela.

Bol koji je iznenadan u početku, težak, uporan, ponavlja se ili pogoršava, ili je u pratnji drugih teških simptoma je obično najviše zabrinjavajuć.

Bol u donejm delu stomaka levo može biti povezan sa ozbiljnim medicinskim uslovima. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako prestanete da imate pokrete creva, imate krvave stolice, povraćate krv, imate jak bol ili krut abdomen, povređeni ste, imate iznenadni početak oštrog bola, imate rak, ili ste možda trudni i imate bolove u stomaku ili vaginalno krvarenje. Ako imate simptome vezane za bešiku, groznicu, smanjen apetit ili nenamerni gubitak težine, takođe treba da potražite hitnu medicinsku negu.

Bolovi u krstima i donjem stomaku

Bolovi u krstima i donjem stomaku se često javljaju kod žena, jer su obično posledica tegoba vezanih za ženski reproduktivni sistem. Bilo da se radi o predmenstrualnom sindromu (PMS-u), menstrualnom ciklusu, miomima uterusa ili zapaljenskoj bolesti karlice – gotovo svaka žena će često puta iskusiti bol u krstima i donjem stomaku.

Bolovi u krstima i donjem stomaku mogu da budu prisutni i kod kamena u bubregu, zapaljenja bubrega i dr. urinarnih tegoba.

Bol u donjem stomaku u trudnoći

Bol u donjem stomaku u trudnoći je generalno normalna pojava. Ovo obično nema razloga za brigu, ako je sve drugo dobro, naravno. Nošenje bebe stavlja veliki pritisak na mišiće, zglobove i vene. To može učiniti da se osećate neprijatno oko trbuha. Tokom trudnoće, jaka tkiva (ligamenti) koji povezuju vaše kosti protežu se da podrže rastuću matericu. Dakle, kada se krećete, možete osetiti blagi bol na jednoj ili obe strane vašeg tela. Svakako, ovo se podrazumeva ako se isključe drugi navedeni uzroci bola u donjem stomaku kod žena, koji nemaju veze sa trudnoćom.

Bol u donjem delu stomaka u ranoj trudnoći obično nema razloga za brigu. Ali, ako imate druge simptome, možda ćete morati da dobijete pomoć. Rani pobačaj je prilično uobičajena pojava. To se obično dešava jer se beba ne razvija pravilno. Imaćete grčeve, krvarenje i bol u centru vašeg donjeg stomaka u nekom trenutku u prvih 12 nedelja trudnoće. Pozovite svog lekara hitno!

Ektopična trudnoća, odnosno vanmaterična trudnoća koja se razvija van materice može biti razlog za bol u donjem delu stomaka u ranoj trudnoći. Nažalost, trudnoća se ne može sačuvati u ovom slučaju. To je ozbiljno stanje, tako da ćete morati na brzo lečenje. Biće prisutni bolni grčevi sa osetljivošću koja obično počinje na jednoj strani i širi se preko stomaka. Takođe možete da imate krvarenje koje je tamno i vodenasto. To se obično dešava između 5. i 10. nedelje trudnoće. Pozovite svog lekara hitno!