Bol u rebrima sa leve ili desne strane mogući uzroci

Bol u rebrima sa obe strane mogući uzroci

Bol u rebrima može biti oštar, tup ili bol koji se oseća na i ispod grudnog koša ili iznad pupka sa obe strane, može se javiti posle očigledne povrede ili bez objašnjenja.

Bol u rebrima može biti izazvan bilo od istezanja mišića do preloma rebra. Ovaj bol se može javiti odmah nakon povrede ili se razvija polako tokom vremena. To takođe može biti znak osnovnog zdravstvenog stanja, tako da treba da se javite lekaru ako osećate neobjašnjiv bol, naročito ako je on hroničnog karaktera.

Bol u rebrima sa obe strane – mogući uzroci:

rebra bole

Najčešći uzroci bola u rebrima su istegnuti mišići grudnog koša ili nagnječenje rebara. Ostali uzroci mogu biti:

 • naprsnuća rebra
 • prelom rebara
 • povrede grudnog koša
 • bolesti koje utiču na kosti, kao što je osteoporoza
 • zapaljenje plućne maramice
 • grčevi ili upala u grudnim ili leđnim mišićima
 • zapaljenje hrskavice rebra (kostohondritis)
 • međurebarni neuritis – zapaljenje nerava između rebara
 • rak rebra (kosti)
 • reumatoidni artritis
 • nedostatak vitamina D.

Bol u rebrima može biti očigledan bez pokreta, ili možete iskusiti jak bol tokom disanja ili kada se krećete u određenom položaju.

Obratite se svom lekaru ako osetite jak bol pri disanju ili pokretu svog tela u specifičnom položaju, ili ako imate bilo kakve probleme sa disanjem. Ako osećate pritisak ili imate bolove u grudima, zajedno sa nelagodnošću u rebrima, potražite hitnu medicinsku pomoć. Ovi simptomi mogu biti znak predstojećeg srčanog udara.

Ako ste nedavno imali pad i imate poteškoće i bol tokom disanja, zajedno sa značajnim modricama na području rebera, hitno potražite pomoć lekara!

Bol u rebrima pri disanju

Bol u rebrima pri disanju ume dosta da uplaši, zato što ga često povezujemo sa plućnim uslovima. Pleuritis, odnosno zapaljenje sluznice pluća, koje se može razviti kada imate zapaljenje pluća usled infekcija poput pneumonije i tuberkuloze – može da bude uzrok bola u rebrima pri disanju. Postoje sličnosti u simptomima sa uganućem kosto-vertebralnog zgloba, kao što su bol na uzimanje daha, kašalj i kretanje grudi.

Uganuće kosto-vertebralnog zgloba (zglob koji spaja pršljenove i rebra) uključuje bol koji se kreće niz kičmu, naročito prilikom uvijanja i savijanja po strani. Javlja se bol ili nelagodnost kada udišete duboko, kašljete i kijate. Bol se nalazi na jednoj strani kičme i može da se emituje na lopaticu ili grudi.

Ono što razlikuje bol u rebrima usled pleuritisa u odnosu na uganuća kosto-vertebralnog zgloba, jeste prisustvo tzv. trenja. Ovo je grub, rešetkasti zvuk uzrokovan međusobnim trljanjem hrapavih sluznica pluća.

Bol u rebrima pri disanju može da se javi i u slučaju kostohondritisa – zapaljenja hrskavice rebra. Ovaj bol se pogoršava kada duboko udahnete ili kašljete.

Bol u rebrima pri disanju može biti povezan i sa tegobama vezanim za međurebarne mišiće.

Bol u rebrima i plućima može da se javi u slučaju respiratorne infekcije, uključujući upalu pluća, pleuralni izliv, pleuritis, tuberkulozu, rak pluća i penumotoraks.

Bol u rebrima i leđima

Bol u rebrima i leđima može da se javi usled diskus hernije. Naime, diskus hernija je uzrokovana izlaskom diskusa (jastučastih tvorevina između pršljenova) iz svog ležišta, što često može da uklješti nerv koji se nalazi u blizini. Degenerativne diskopatije, koje nastaju gubitkom elastičnosti diskova između pršljenova, mogu da budu uzrok bolova u rebrima i leđima, ako se oštećenja javljaju u nivou spajanja rebra i pršljenova. Do bolova dolazi zbog pritiskanja korena međurebarnog nerva na mestu na kojem on izlazi iz kičme ili zbog upale kojom je zahvaćen koren nerva.

Bol u rebrima i leđima može da se javi i usled upale pluća ili upale plućne maramice.

Nepravilnosti kičmenog stuba (skolioza, kifoza) takođe mogu da utiču na leđa i rebra. Ovo važi i za artritis, osteoporozu, kao i za naprezanje, istegnuće ili upalu leđnih mišića.

Bol u rebrima sa leve strane

Bol u rebrima sa leve strane gotovo uvek izaziva paniku, jer ga svi odmah povezuju sa srčanim udarom, naročito ako se javlja iznenadan, jak, probadajući bol. Međutim, ovo svakako nije uvek slučaj.

Bol u rebrima sa leve strane može da ukazuje na niz uslova, obzirom da se ispod levog rebra nalaze mnogi organi, pa se bol i tegobe vezani za ove organe – mogu projektovati na rebra.

Bol u rebrima sa leve strane – mogući uzroci su:

 • loša probava
 • pneumotoraks
 • refluks želudačne kiseline
 • kamen u bubregu
 • zapaljenje pankreasa
 • kostohondritis
 • oštećenje slezine
 • oštećenja samih rebara
 • respiratorni uslovi
 • angina pektoris ili srčani udar.

Bol u rebrima na dodir

Ako osećate bol u rebrima na dodir, naročito kada pritisnete levu stranu grudnog koša ili protegnete svoje telo, jedan od nekoliko problema bi mogao biti krivac. Kostohondritis može biti uzrok bola u toj oblasti. Međutim, uslovi kao što su slomljena rebra, nagnječena rebra ili interni zdravstveni problemi – mogli bi biti takođe uzroci bola u toj oblasti.

U slučaju kostohondritisa ili zapaljenja hrskavice rebra, pritiskom na dato područje, javlja se bol, isto kao i kada obavljate neke otežavajuće radnje.

Bol u rebrima na dodir može biti u vezi sa prelomom ili nagnječenjem rebra, ako se ekstremna osetljivost razvija nakon traume kao što je udarac u grudni koš. Povređeno rebro će verovatno da se oseća bolnije kada uzimate dah ili kada pokušate da se savijete ili okrenete. Potražite pomoć od doktora što je pre moguće ako verujete da ste povredili svoje rebro!

U nekim slučajevima, bol u rebrima na dodir, naročito ako se oseća kao da dolazi ispod rebra – može biti u vezi sa ozbiljnim unutrašnjim problemom koji zahteva hitnu medicinsku pažnju.

Bolovi u rebrima u trudnoći

Bol u rebrima u trudnoći se obično doživljava u trećem trimestru trudnoće, mada za neke žene počinje još ranije. Senzacija može da varira od blage nelagodnosti do jakog bola. Bol u rebrima tokom trudnoće je uzrokovan pritiskom vrha rastuće materice, kao i šutiranjem ili udaranjem vaše bebe u ovo područje. Pogođena rebra su obično na strani položaja bebe i ovaj bol se može osetiti odmah ispod grudi. Verovatno ćete primetiti još izraženiji bol u rebrima kada sedite ili kada se naginjete napred.

Fundus (gornji deo materice) je najviši u periodu oko 36. nedelje trudnoće, kada dostiže odmah ispod grudne kosti. Nakon tog vremena, vaša beba padne u karličnu šupljinu zbog pripreme za rođenje.