Bolovi u laktu i podlaktici

Bol u laktu i podlaktici može biti velika prepreka u obavljanju vaših svakodnevnih aktivnosti i obaveza. Počevši od jednostavnog podizanja olovke pa do upravljanja motornim vozilom, svaka aktivnost postaje mukotrpni zadatak. Pročitajte naredne pasuse kako bi saznali više o verovatnim uzrocima ovog bola, kao i o načinima da se on drži pod kontrolom.

Lakatni zglob je jedan od najznačajnijih delova našeg tela. Pokreti ruke u najvećoj meri zavise od snage i fleksibilnosti zgloba lakta. Lakatni zglob čini ključni deo ruke, pošto predstavlja središte sile koja se prenosi na ruku. Bez ikakve sumnje, izložen je velikom stresu.Anatomija lakta je u osnovi dizajnirana tako da efikasno omogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ali lakatni zglob je sklon povredama usled potresa i intenzivnog habanja, koje mogu prouzrokovati bol različitog stepena.

Simptomi bola

Bol u lakatnom zglobu obično se pruža i do drugih delova ruke i može se osetiti prilikom istezanja ruku. Bol se takođe može karakterisati osetljivošću oko regiona lakta, slabim stiskom prstiju, poteškoćama pri pokušaju dohvatanja predmeta i osećajem tupog bola kada ruka miruje, nakon obavljene lakše aktivnosti. Takođe mogu biti prisutni crvenilo i zapaljenje, kao i stalan osećaj peckanja u predelu lakta i podlaktice, koji se mogu širiti i u predeo nadlaktice.

Uzroci bola

Razlozi zbog kojih se javlja bol u laktu i podlaktici mogu biti sledeći:

Tendinitis

Tendinitis predstavlja zapaljenje ili otok u regionu lakta, koje se može osetiti prilikom dodira lakta. Termin tendinitis se obično koristi da označi komplikacije u vezi sa tetivama lakta i podlaktice. Postoji tri tipa tendinitisnog bola koji obično pogađaju lakat. Lateralni epikondilitis ili teniski lakat, nastaje zbog cepanja tetive u bočnom predelu lakta. Medijalni epikondilitis ili golferski lakat, izazvan je savijanjem zgloba. Biceps tendinitis se javlja usled povratnog savijanja mišića bicepsa.

Povrede i prelomi

Lakatni i podlakatni bol mogu biti rezultat povrede lakta, koja može nastati ili zbog povrede tetive ili zbog povrede ligamenta. Iznenadne nezgode mogu dovesti do fraktura u zglobovima lakta, što izaziva bol u podlakticama i laktu. Bol u laktu se javlja zbog otoka i oštećenja krvnih sudova u laktu. Može doći do oštećenja ligamenata i tetiva što rezultuje oštrim bolom u laktu.

Dislokacija (iščašenje)

Često se događa da nema frakture u zglobu lakta, ali ima dislokacije zgloba van njegovog uobičajenog ležišta što može biti ekstremno bolno. Jednom kada dođe do iščašenja zgloba lakta, moraju se preduzeti hitne mere, a nakon toga treba odvesti osobu kod medicinskog stručnjaka. Ako se ostavi netretiranim, iščašenje može postati trajno.

Burzitisolekranona

Takođe poznato i kao „studentski“ lakat ili „pekarev“ lakat, ovo stanje karakteriše bol i zapaljenje burze olekranona koja se nalazi u laktu. Burza potpomaže pokretanje lakatnog zgloba i postaje inflamirana usled ponavljanih malih povreda ili iznenadnog udarca. Ovo takođe može biti izazvano ponavljanom upotrebom zgloba, na primer pri igranju tenisa ili rada na računaru.

Artritis

Hronični bol u zglobovima označava se kao artritis. Obe vrste artritisa, tj. Osteoartritis i Reumatoidni artritis, pogađaju kosti i zglobove i uzrokuju slabiju pokretljivost lakta i podlaktice tako što dovode do njihove ukočenosti.

Saveti za smanjenje bola u regionu lakta

Ako se javi bol u laktu, trebalo bi pokušati pronaći uzrok koji je u osnovi tog bola. Ako imate bol u laktovima možete iskoristiti sledeće savete u cilju njegovog smanjivanja.

Umotajte led u tkaninu i stavite na bolnu površinu (u trajanju od pola sata). Produžite period aplikovanja leda ukoliko bol traje duži vremenski period unazad. Nastavite sa ovim tretmanom sledećih nekoliko dana.
Ako bol nastavi da se propagira u podlakticu ili lakatne zglobove, stavite vazdušnu udlagu i učvrstite je kako bi olakšali bol. Savetuje se da se ne vraćate aktivnosti koja je dovela do povrede lakatno-podlakatnog regiona. Dovoljno se odmorite i dopustite povredi ili bolu da se zaleče za neko vreme. Konsultujte fizikalnog terapeuta i naučite neke fizikalno-terapijske vežbe koje vam mogu pomoći da popravite stanje u kome se zglob lakta trenutno nalazi.

Bol u laktu i podlaktici može se lečiti određenim tretmanom ili disciplinovanim vežbanjem. Ovaj bol se ne sme ignorisati ili tretirati nemarno u dužem vremenskom periodu, jer može dovesti do trajnog oštećenja lakta i podlaktica. Pravovremeni medicinski pregledi su apsolutan imperativ ukoliko želite da sprečite bilo kakvo trajno oštećenje lakta.