Bolovi u stomaku kod dece

Mali broj roditelja može da se pohvali da je njihovo dete stiglo do velike mature a da se nikada nije požalilo da ga boli stomak. Bolovi u stomaku su uobičajen problem u detinjstvu, a mogu da budu izazvani gasovima, glađu, lošim varenjem, opstipacijom, trovanjem hranom, alergijom na hranu ili emocionalnom uznemirenošću.
bolovi u stomaku kod dece
U nekim slučajevima, jedini simptomi su bol ili grčevi u stomaku; ponekad bolovi u stomaku prethode pojavi mučnine, povraćanja i dijareje. U većini slučajeva bolovi u stomaku nisu ozbiljni i prođu u roku od oko pola sata. Ukoliko bolovi potraju duže od nekoliko sati, verovatno se radi o trovanju hranom ili infekciji.

Tradicionalni načini lečenja
Zagrejte stomak. Električno jastuče (na najnižoj temperaturi) ili termofor mogu u velikoj meri da pomognu detetu koje boli stomak. Toplota ima umirujuće dejstvo i ublažava bolove u stomaku. (Da biste izbegli da se dete opeče, nemojte mu dozvoliti da legne na električno jastuče i nemojte ga ostavljati samo.)
Izbegavajte hranu. Kada se dete žali na bolove u stomaku, dajte mu bistre tečnosti, na primer, bistru pileću supu, negazirani napitak od đumbira i vodu. Kada dete zatraži nešto jače, dajte mu blagu hranu – banane, pirinač, kompot od jabuka i tost.

Porazgovarajte s detetom. Ukoliko detetovi bolovi u stomaku imaju veze sa školskim rasporedom, na primer, počinju u ponedeljak, a nestaju preko vikenda, porazgovarajte s detetom o eventualnim problemima u školi. Nemojte da mislite da dete simulira bolest; simptomi mogu da predstavljaju istinsku reakciju na strah s kojim se dete susreće u školi. Porazgovarajte o problemu s detetom, i obratite se školskom pedagogu ili drugom stručnom licu ukoliko smatrate da vam je potrebna pomoć da biste utvrdili uzrok problema.

Da li treba da ideš u toalet? Opstipacija može da izazove bolove u stomaku i/ili blokira rad creva.Probajte s masažom. U nekim slučajevima kod bolova u stomaku, posebno onih izazvanih gasovima ili opstipacijom, pomaže blaga masaža. Kažite detetu da legne i opusti se. Blago mu masirajte stomak u pravcu kazaljke na satu, prateći put kojim se kreće hrana kroz organe za varenje – započinjući od predela ispod rebara, zatim kružeći oko vrhova prepona i vraćajući se do stomaka. Ovu umirujuću masažu izvodite nekoliko minuta, uz eventualno korišćenje ulja za masažu ukoliko to želite vi i vaše dete.

Prirodni lekovi

•Probiotik može da utiče na ublažavanje i suzbijanje bolova u stomaku i mučnine tako što obnavlja korisne bakterije u crevima. Dajte detetu po jednu dozu triput dnevno tokom perioda od dve nedelje, pridržavajući se uputstava u pogledu doziranja datih na deklaraciji proizvoda. Jedna porcija jogurta sa živim kulturama dnevno može takođe da doprinese obnavljanju crevnih bakterija.
• Vodite računa da dete ima uravnoteženu ishranu i unosi namirnice bogate vlaknima, sa malo masnoća i malo šećera.

Biljni lekovi

• Čaj od đumbira može da ublaži bolove u stomaku i umanji mučninu. Dajte detetu po jednu dozu dva ili tri puta dnevno tokom perioda od tri dana. (Ukoliko dete ne voli ukus ovog čaja, razblažite ga sa malo soka od jabuke koliko da postane ukusniji.)
• Koren sladića može da doprinese opuštanju i umirenju bolova u sto-maku. Dajte detetu po jednu dozu čaja od korena sladića triput dnevno tokom perioda od tri dana.

Prevencija
Bolovi u stomaku – i pravi i izmišljeni – predstavljaju deo detinjstva. Kao roditelj, vi treba da otkrijete kada je pozivanje na bolove u stomaku samo detetov izgovor da ne bi išlo u školu onog dana kada se održava pismeni zadatak, a kada su njegove žalbe opravdane. U određenoj meri možete da sprečite pojavu imaginarnih bolova u stomaku tako što ćete podsticati dete da govori o svojim osećanjima i problemima. Neke prave bolove u stomaku možete da izbegnete tako što ćete dete naučiti da redovno pere ruke i da ne stavlja prljave prste u usta. (Mnoge bakterijske i virusne infekcije prenose se dodirivanjem usta rukama.)
Ponekad deca dobiju bolove u stomaku zato što su se prejela ili suviše brzo gutala hranu. Posavetujte dete da ne žuri pri jelu i da prestane kada oseti da se zasitilo.

Kada zatražiti pomoć
Gotovo uvek bolovi u stomaku prođu bez posledica i ne zahtevaju posetu lekaru. Međutim, trebalo bi da obratite pažnju na pojavu eventualnih komplikacija, uključujući jak bol (posebno na desnoj strani stomaka) i visoku temperaturu, jer to mogu da budu simptomi zapaljenja slepog creva. Takođe se odmah obratite lekaru ukoliko dete počne da povraća.

loading...
loading...
Loading...