Čir na želucu ishrana

Čir na želucu ili peptični ulkus se javlja kada zaštitni sloj (sluzokoža) u želucu počne da se razlaže zbog bakterijske infekcije ili duže upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Čir u želucu se obično leči antibioticima ako je čir nastao zbog bakterijske infekcije, ili inhibitorima protonske pumpe ako su uzrok nesteroidni antiiflamatorni lekovi. U većini slučajeva promene u načinu života, uključujući i promene u načinu ishrane, su neophodne kako bi se sprečilo iritiranje čira želudačnom kiselinom.

Dijeta za čir na želucu ili takozvana ulkusna dijeta je od velike važnosti za ublažavanje neprijatnih simptoma.Sama ishrana neće izlečiti čir ali izbegavanje namirnica koje izazivaju neprijatnosti će vam olakšati stanje.Kod mnogih čir na želucu uzaziva probleme samo periodično u određenom periodu godine pa prilagođena ishrana može da traje samo dok se stanje ne popravi.

Čir na želucu simptomi

Simptomi cira na zelucu su uporni i tupi bolovi u želucu koji nisu konstatni već se javljaju posle nadržaja.Bolovi se javljaju i na prazan želudac a prestaće privremeno ako nešto pojedete, kada se čir nalazi na zidu želuca, bolovi se javljaju posle jela.Nelečen čir na želucu posle dužeg vremena izaziva gubitak apetita, neželjeno mršavljenje, podrigivanje, nadutost i mučninu.Simptomi čira na želucu su slični simptomima gastritisa pa je najbolje uraditi ispitivanje kako bi se postavila dijagnoza.

Ishrana za obolele od ulkusne bolesti podrazumeva i više manjih obroka tokom dana umesto tri velika.
Čir na želucu – ishrana

Mada za sada ima malo naučnih dokaza da određena ishrana može zalečiti čir na želucu, izbacivanje i ubacivanje određenih namirnica u ishranu vam može pomoći u procesu oporavka.Za čir na želucu ishrana podrazumeva sledeće stvari:

Flavonoidi

Flavonoidi su svoje ime dobili po flavonu, kristalnoj komponenti koja je baza biljnih pigmenata. Flavonoidi se nalaze u mnogim biljkama, voću i povrću – jabukama, šargarepi, kupusu, mahunarkama i zelenom čaju. Dokazano je da flavonoidi mogu zaštititi sluz u želucu od oštećenja.Pravilna ishrana za čir na želucu podrazumeva i upotrebu što više kupusa u bilo kom obliku a najbolje sirovog.Možete da napravite i sok od kupusa za koji se smatra da je najbolji prirodni lek za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Saznajte više>>>  Sok od kupusa protiv čira na želucu

Budite oprezni kada jedete voće kao što su kivi i pomorandže, iako i oni sadrže flavonoide. Oni su kisele prirode i potiru dejstvo flavonoida. Flavonoidi su dostupni i u vidu suplemenata, ali ih nemojte uzimati u velikim količinama. Ako budete koristili mnogo ovakvih suplemenata, povećava se rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Probiotici

Probiotici podstiču razmnožavanje „dobrih“ bakterija u stomaku. To pomaže u borbi protiv štetnih bakterija kao što je helikobakter, koji izaziva čir želuca. Rizik od zalečenja sluzokože želuca kada je čir izazvan bakterijama se povećava ako imate dobru crevnu floru. Jogurt, kimči (korejski kupus), tempeh i neke vrste sira su odlični probiotici.

Povezano>>> Prilagođena ishrana protiv cira na zelucu

Vitamin A

Ako želite da ishranom pobedite čir na želucu, jedite što više vitamina A, jer on deluje kao katalizator za lučenje sluzi u crevima. Ta sluz štiti zid želuca od iritacije želudačnim sokovima. Na taj način vitamin A pomaže u lečenju čira. Neke namirnice koje su bogate vitaminom A su spanać, brokoli, jetre i sladak krompir.

Šta izbegavati ako imate čir na želucu?

Postoje i neke namirnice koje biste trebali da potpuno izbacite iz ishrane ako imate čir na želucu.

Alkohol

Alkohol i alkoholna pića uopšte nisu dobri ako se oporavljate od čira na želucu. Alkohol povećava kiselost u stomaku, što za uzvrat iritira zidove želuca i pogoršava stanje. Sukcinska i maleinska kiselina se nalaze u većini alkoholnih pića i one pojačavaju lučenje želudačne kiseline.

Kafa

Poznata je činjenica da kafa sadrži kofein, koji zajedno sa ostalim supstancama u kafi pojačava lučenje želudačne kiseline. Dve komponente, katehol i 2-metil-5-hidroksitriptamin, stimulišu lučenje želucačne kiseline, koja iritira čir. Iako kafa sama po sebi ne izaziva čir, može pogoršati stanje ako čir postoji. Trebalo bi da izbegavate i kafu bez kofeina.

Začinjena hrana

Veoma je važno da znate da sama po sebi začinjena hrana ne izaziva čir na želucu, ali ako jedete začinjenu hranu, a imate čir, to može iritirati sluzokožu u želucu i izazvati probleme.

Ipak, postoje i dobre vesti. Dokazano je da neke ljute papričice i kajenska paprika sadrže kapsaicin, koji sprečava lučenje želudačne kiseline. Takođe, on postiče lučenje sluzi koja štiti zid želuca i tako ga štiti od iritacije.

Crveno meso

Ako pokušavate da izlečite čir na želucu, najbolje je da iz ishrane potpuno izbacite crveno meso. Crveno meso sadrži mnogo masnoća i mnogo proteina, jer se sastoji od mišića. Zbog toga zahteva da naš probavni trakt radi mnogo više nego obično kako bi svario tu hranu. U tom procesu se luči mnogo više želudačnih tečnosti i aktivnih enzima iz pankreasa. Više kiseline znači i više iritacije čira, više bolova i više vremena da vas bolovi prođu. Najbolje je da jedete belo meso, posebno ribu, kao izvor proteina i da neko vreme zaboravite na crveno meso.

Gazirana pića

Gazirana pića obično sadrže limunsku kiselinu i druge slične komponente kao konzervanse. Ti agensi dosta iritiraju želudac i dvanaestopalačno crevo, gde se takođe često javlja čir. Kada pijete gazirana pića, povećava se kiselost u želucu i tako se stanje pogoršava.

So i slana hrana

So pogoršava čir na želucu i trebalo bi da izbegavate slanu hranu, a posebno to da dodatno solite gotova jela. So aktivira helikobakter i dovodi do pogoršanja simptoma. So može smanjiti i efikasnost lekova protiv čira.

Drugi razlog zašto bi trebalo da izbegavate slanu hranu je to što mnogi naučnici smatraju da so povećava šanse od nastanka čira na želucu. Kada krenete u nabavku, potrudite se da kupujete namirnice sa malo soli.

Masna hrana

Duboko pržena i masna hrana izazivaju lučenje više želudačne kiseline kako bi se te masnoće svarile. Zato maksimalno smanjite unos masnoća.

Još neki saveti za brži oporavak

Ako želite da ishranom ublažite simptome čira na želucu, poslušajte i sledeće savete:

  • Jedite manje količine hrane više puta na dan.
  • Večerajte bar dva ili tri sata pred spavanje.
  • Pijte mnogo vode. Preporučuje se najmanje osam čaša vode dnevno.
  • Izbegavajte stres. Ako ste pod jakim stresom, pokušajte da se opustite tako što ćete raditi neke opuštajuće vežbe ili meditirajte.
  • Smanjite ili potpuno ostavite cigarete. Duvan dosta pogoršava stanje kod čira na želucu.