Da li je dobro jesti kivi u trudnoći

Voće i povrće je važan deo zdrave ishrane, što je pogotovo bitno za buduće majke. Pravilna ishrana tokom i nakon trudnoće je esencijalna za zdravlje i bebe i mame. Svakodnevno unošenje voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima je dobro za zdravlje trudnice.

Banane, višnje, kivi, breskve, lubenice i grožđe pružaju organizmu neophodne hranljive materije tokom trudnoće.

Zašto je dobro jesti kivi tokom trudnoće ?

Kivi je nutricionistička bomba, bogat je folnom kiselinom, vlaknima, kalijumom, vitaminima C i E, karotenoidima, antioksidantima i mineralima.

Folna kiselina

Ženi u trudnoći je potrebno je oko 600 mikrokrama folne kiseline svakog dana. Folati su esencijalni za formiranje novih ćelija i tkiva u organizmu, razvoj i funkcionisanje mozga, za pravilan rast i funkcionisanje imunog sistema. Folna kiselina je vitalna za zdravlje i razvoj bebe u stomaku. Uz njenu pomoć se sprečavaju defekti po rođenju, kao i pobačaj.

kivi u trudnoci

Ukoliko imate manjak folne kiseline u organizmu, povećavaju se šanse za oštećenje hromozoma, defekte nervne cevi i abnormalnu ekspresiju gena. Kivi sadrži puno folne kiseline, te na taj način potpomaže trudnoću. Jedna porcija od dva kivija, sadrži 25% preporučljive dnevne doze folne kiseline.

Dijetetska vlakna

Svaka žena bi u trudnoći trebala da unese 25 grama dijetetskih vlakana svakodnevno. Mnoge buduće majke imaju problema sa zatvorom tokom trudnoće. Zdrava ishrana koja je prirodno puna vlakana umanjuje rizik od pojave hemoroida i zatvora. Vlakna su esencijalna za redovno pražnjenje creva i održavanje zdravlja debelog creva, tako što ga štite od štetnih bakterija i toksina.

Kivi sadrži rastvoriva i nerastvoriva vlakna. U svakom kiviju se nalaze jestive crne semenke, koje pružaju rastvoriva vlakna. Strukturalni deo voća i kora sadrže nerastvoriva vlakna. Rastvoriva vlakna snižavaju apsorpciju holesterola, održavaju nivo šećera u krvi i sprečavaju zatvor. Nerastvoriva vlakna održavaju redovnu stolicu.

Svakodnevni unos kivija sprečava zatvor, dijareju, bol u stomaju, nadimanje i gastritis. Jedna porcija od dva kivija u trudnoći pruža vam 30% dnevno preporučljive doze vlakana.

Vitamin C

Ženi u drugom stanju je potrebno 80-85 miligrama vitamina C svakog dana.

Zašto je vitamin C esencijalan tokom trudnoće?

  • Vitamin C se ponaša kao antioksidant koji štiti RNK i DNK od štetnih efekata koje nanose slobodni radikali
  • Pomaže u upijanju gvožđa iz hrane
  • Potreban je za formiranje neurotransmitera, koji su važni za funkcionisanje mozga
  • Fetusu u razvoju je potreban vitamin C za rast spajajućih tkiva
  • Za sprečavanje strija na stomaku
  • Jača imunitet
  • Neophodan je za stvaranje kolagena

Kivi je, u poređenju sa drugim voćem, odličan izvor vitamina C. Jedan zreo kivi sadrži 17 miligrama vitamina C, što je više od dnevno preporučljive količine.

Balansira hormone

Hormonski disbalans, fluktuacija, stres, depresija i zamor su česti kod trudnica. Redovno konzumiranje kivija u toku trudnoće pomoći će vam da izbalansirate hormone.

Regulisanje težine

Regulacija težine je generalno važna. Pogotovo tokom trudnoće, održavanje telesne težine je ključno za sprečavanje gojaznosti. Gojaznost može opteretiti srce, izazvati gestacijski dijabetes i druge zdravstvene probleme. Opet, zdravo dobijanje na težini je neophodno za zdravlje bebe. Zdrave grickalice kao što je kivi, će vas zasititi bez suvišnih masti.

Nizak glikemijski indeks

Kivi sadrži prirodne šećere koji će obuzdati nagon za slatkišima. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom se vari i upija vrlo sporo, zbog čega se nivo šećera i insulina u krvi polako i postepeno podiže. Treba razmišljati o održavanju nivoa šećera i insulina u krvi, pošto gestacijski dijabetes postaje sve češće oboljenje.

Vitamin K je važan tokom trudnoće pošto tokom porođaja ima puno krvarenja. Veliki gubitak krvi zbog sporijeg zgrušavanja može biti opasan po život. Vitamin K će pozitivno uticati na zgrušavanje i zaceljenje rana. Preporučljiva dnevna doza vitamina K je 90 miligrama dnevno. Umeren unos vitamina K u vreme trudnoće umanjuje šanse od svih ovih problema. Standardna porcija kivija sadrži 60 miligrama vitamina K, što čini 67% od dnevno preporučljive količine.

Magnezijum

Kivi sadrži veću dozu magnezijuma, koji pomaže u razvoju kostiju i mozga bebe, i održava imuni sistem majke. Nivo gvožđa štiti majku i bebu od anemije.

Zreli kivi se može jesti zajedno sa kožom, koja je prethodno dobro oprana. Kivi možete jesti sam ili u voćnoj salati, možete ga ubaciti u jogurt ili napraviti pekmez od kivija.

Mere opreza

Kivi ima kiselu prirodu, pa je dobro konzumirati ga u umerenim količinama. Posavetujte se sa doktorom pre nego što počnete da ga jedete svakog dana tokom trudnoće. I da znate, i povremeno konzumiranje kivija će vam doneti rezultate!

loading...
loading...
Loading...