Domaći integralni heb bez kvasca recept

Domaći integralni hleb bez kvasca i zdravlje

Danas su nam dostupne različite vrste hleba od integralnog brašna, za koje proizvođači tvrde da su zdravi. Međutim, da li je to baš tako? Uvek je sigurnije da spremite sami svoj integralni hleb bez kvasca kod kuće, jer ćete samo tako biti potpuno sigurni da ste dobili pravi integralni hleb, bez kvasca i bez aditiva. Domaći integralni hleb bez kvasca je značajan za naše zdravlje, samim tim što je napravljen od brašna integralnih žitarica – za koje se zna da utiču jako pozitivno na naš organizam i snabdevaju nas mnogim hranljivim materijama. Jer, da bi naš hleb bio zdrav, treba da bude napravljen od brašna koje je dobijeno mlevenjem celog zrna žitarice. S druge strane, treba da bude napravljen i bez kvasca koji čini loše našem digestivnom sistema, što potvrđuju brojna istraživanja. Nime, belo brašno koje se kombinuje sa kvascem stvara smesu koja se lepi za zidove creva i na neki način ih ‘’zabetonira’’, čime sprečava apsorpciju hranljivih materija. Znamo da se kvasac koristi da nadođe testo, pa takav efekat ima i u organizmu. Na taj način, mi gladujemo, bez obzira što unosimo dosta hrane. Osim što ovo vodi u gojaznost, predstavlja rizik i za mnoge bolesti.

hleb bez kvasca recept

Ako želimo potpuno zdrav hleb – domaći integralni hleb bez kvasca je ono što nam treba! On sadrži proteine, masti, vitamine i minerale koji su potrebni organizmu da bi normalno funkcionisao.

Kako napraviti hleb bez kvasca

Kako smo ustanovili koliko je domaće integralno brašno bez kvasca zdravo i da predstavlja daleko zdraviju alternativu pšeničnom brašnu sa kvascem – možete i sami pripremiti ukusan i zdrav hleb od integralnog brašna. Kako napraviti hleb bez kvasca? Postoji zaista veliki broj recepata. Negde možete koristiti kombinaciju integralnog brašna sa pšeničnim brašnom, a negde kombinaciju 2 ili više integralna brašna.

Izaberite recept koji vam najviše odgovara i spremite svoj domaći integralni hleb bez kvasca!

Hleb bez kvasca recept

Da biste pripremili integralni hleb bez kvasca, odnosno popularni crni hleb, potrebni su vam sledeći sastojci:

 • 1 šolja ječmenog brašna
 • 1 šolja raženog brašna
 • 1 šolja heljdinog brašna
 • 3 šolje integralnog pšeničnog brašna
 • 1 šolja ovsenih pahuljica
 • 1 kašičica soli
 • pola kašičice susama
 • pola kašičice semena suncukreta i lana
 • pola kesice praška za pecivo
 • 1 i po šolja maslinovog ulja
 • 1 i po šolja mlake vode

Integralni hleb bez kvasca – recept:

U određenu posudu za mešenje stavite sve vrste navedenog brašna, so, prašak za pecivo, ovsene pahuljice i navedeno semenje. Sipajte ulje u sredinu i uz dodavanje mlake vode umesite testo. Kada testo prestane da se lepi za prste, spremno je. Ostavite testo da odstoji 15 minuta i zatim formirajte veknu. Stavite hleb u nauljen kalup za hleb ili pleh i malo isecite ukoso po vrhu hleba. Premažite hleb na vrhu mešavinom maslinovog ulja i vode i pospite semenke po zelji. Pecite hleb na 180C oko 40-50 minuta. Najbolje je da iskoristite hleb u naredna 3 dana. Prijatno!

Pročitajte i Napravite kod kuće najzdraviji hleb na svetu koji leči holesterol i dijabetes – Recept

Raženi hleb bez kvasca recept

Za ukusan domaći raženi hleb bez kvasca, možda će vam biti potrebno malo više vremena, jer ne koristite kvasac – pa čekate da testo ukisne, odnosno da se razviju neophodni mikroorganizmi za rast hleba. Na taj način ćete dobiti pravi domaći raženi hleb.

Raženi hleb bez kvasca – recept:

Razmutite 1-2 kapike integralnog ražanog brašna sa malo vode (kao kiselo mleko). Smesu poklopite i ostavite da odstoji na toplom jedan dan. Obično za 1 dan testo uskisne, onda dodajte još malo brašna i vode, razmutite i ponavljajte proces na svakih 12 sati tokom 3-4 dana. Ovo predstavlja zamenu za kvasac, kako bi se razvili neophodni mikroorganizmi za rast hleba. Na karju, testo treba da miriše na kiselo mleko ili kvasac. Kada vam je smesa dobro ukisla, sipajte je u brašno i umesite hleb. Dodajte malo soli u testo. Ostavite hleb da naraste, a onda ga premesite, pa ostavite opet da naraste još sat vremena u nauljenoj posudi/plehu za pečenje. Najbolje je da hleb pečete u poklopljenoj posudi, na 150C tokom sat ipo vremena otprilike.