Pilule za kontracepciju upotreba, vrste, neželjena dejstva

U većini zapadnih zemalja, pilule za kontracepciju (kontracepcijske pilule, tablete za kontracepciju) su najčešći način sprečavanja neželjene trudnoće. Uprkos naučnim istraživanjima koja nam govore da ove pilule mogu biti prilično opasne, milioni žena širom sveta ih ipak svakodnevno koriste. Dve trećine od ukupnog broja žena koje koriste kontracepciju koristi ili kondome ili hormonalnu terapiju. Od tog broja, oko 25% žena koristi pilule za kontracepciju, iako je većina njih svesna da pilula utiče na ceo njihov organizam.

Mada su pilule za kontracepcije sigurno najbolji način za zaštitu od neželjene trudnoće (preko 99%), većina žena i devojaka koje ih koriste osećaju da te pilule loše utiču na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Dokazano je da pilule za kontracepciju izazivaju akne, anksioznost, promene raspoloženja, osetljivost dojki, naglo gojenje, a kod nekih žena se javljaju i poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju nakon korišćenja pilule. Dokazano je i da kontracepcijske pilule mogu izazvati depresiju.

Ako koristite kontraceptivne pilule – razmislite još jednom. Postoji mnogo prirodnih i bezbednijih načina da sprečite neželjenu trudnoću (kondomi, praćenje plodnih dana), koji nemaju nikakva neželjena dejstva.

tablete za kontracepciju

Šta su tačno pilule za kontracepciju ?

Oralni kontraceptivi ili pilule za kontracepciju se definišu kao lekovi koje žene svakodnevno uzimaju kako bi sprečile neželjenu trudnoću. Mada većina žena koristi ove tablete prvenstveno da bi sprečile neželjenu trudnoću, određen broj žena ih koristi i u druge svrhe, npr. za regulisanje ili odlaganje menstruacije, ublažavanje simptoma PMS-a i/ili hormonalnog disbalansa (akni, obilnih krvarenja i bolnih grčeva).

U celom svetu, preko 100 miliona žena svakodnevno koristi tablete za kontracepciju, a broj žena koje koriste bilo koju vrstu hormonalne terapije je i veći, jer se u grupu „koja pije pilule“ retko ubrajaju žene i devojke koje koriste „pilulu za dan posle“ (vrstu hormonalne terapije za sprečavanje neželjene trudnoće, koja se u većini zemalja, uključujući i Srbiju, može kupiti bez lekarskog recepta).

Tablete za kontracepciju vrste

Postoji na desetine različitih brendova pilula za kontracepciju, a uglavnom sve vrste spadaju u jednu od sledeće dve kategorije: kombinovane pilule ili progestinske pilule.

Kombinovane pilule za kontracepciju

Kao što im ime kaže, pilule za kontracepciju sadrže nekoliko različitih hormona. Prave se od sintetičkih hormona, koji imitiraju efekat estrogena i progestina u organizmu, čime se sprečava ovulacija, pa samim tim i trudnoća. Do ovulacije dolazi kada jajnici oslobode jajnu ćeliju svakog meseca, a trudnoća se javlja kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju.

Osim što sprečavaju ovulaciju, kombinovane kontracepcijske pilule dovode i do drugih promena u ženskom reproduktivnom sistemu, što dovodi do sprečavanja oplodnje jajne ćelije. Tu spadaju i zadebljanje zida materice i zgušnjavanje mukusa u grliću materice.

Kombinovane pilule za kontracepciju se uzimaju u ciklusima. Obično se 21 dan pilula uzima, a zatim nedelju dana ne. Žene koje redovno piju kontraceptivne pilule, ne mogu da zatrudne ni tokom onih dana kada ne uzimaju pilulu.

„Klasična pakovanja“ pilula su osmišljena tako da do menstruacije dolazi redovno, svakog meseca, dok „veća pakovanja“ dovode do toga da menstruacija izostaje i po nekoliko meseci.

Kombinovani oralni kontraceptivi koji sadrže manje od 50 mikrograma etinil-estradiola (vrste veštačkog estrogena) se smatraju „malom dozom“ i obično se preporučuju ženama koje su osetljive na veće doze hormona.

Progestinske pilule (mini-pilule)

Ove kontracepcijske pilule sadrže samo progestin, ne i estrogen. Obično se preporučuju ženama koje, zbog interakcija sa drugim lekovima ili neželjenih efekata, ne mogu da piju kombinovane pilule.

Progestinske pilule za kontracepciju obično ne sprečavaju ovulaciju, već dovode do zgušnjavanja sluzi u grliću materice i zadebljanja zida materice. Postoji mnogo manje brendova progestinskih pilula, i one obično izazivaju obilnija menstrualna krvarenja.

Česta neželjena dejstva tableta za kontracepciju

Pilule za kontracepciju dovode do povećanog nivoa estrogena u ženskom telu – nečega što nije prirodno niti bezbedno. Prirodan menstrualni ciklus se sastoji od skokova i padova nivoa estrogena i progesterona u telu tokom 28 dana. Pilule za kontracepciju funkcionišu tako što održavaju nivo estrogena visokim tokom celog meseca, što ima efekat kao da trudnoća zaista postoji. Pošto telo percipira visok nivo estrogena kao znak trudnoće, ne dolazi do ovulacije, pa samim tim ne može doći do još jedne trudnoće.

Američka Agencija za hranu i lekove je potvrdila da konstantno povišen nivo estrogena u ženskom telu kad se uzimaju kontracepcijske tablete može dovesti do:

 • Većeg rizika od raka dojke.
 • Većeg rizika od stvaranja krvnih ugrušaka, srčanog udara i šloga. Rizik od tromboze je najveći kod gojaznih žena koje uzimaju tablete za kontracepciju.
 • Glavobolja i migrena.
 • Problema sa jetrom i žuči (uključujući i benigne tumore).
 • Povišenog pritiska.
 • Naglog gojenja.
 • Mučnine, grčeva, neredovnih krvarenja i tačkastih krvarenja između dve menstruacije.
 • Promena raspoloženja, a u težim slučajevima i depresije i anksioznosti.
 • Osetljivosti grudi.
 • Pilula ne služi kao zaštita od seksualno prenosivih bolesti (uključujući i HIV). Ako se ne koristi još jedan vid zaštite, venerične bolesti se lako prenose.

Kontraceptivne pilule sadrže iste sintetičke hormone kao i lekovi koje koriste žene u menopauzi. Neka novija istraživanja pokazuju da ovakve lekove uopšte ne bi trebalo piti. Isto važi i za pilule za kontracepciju – mada neki lekari tvrde da su efikasne i potpuno bezbedne, drugi govore da ih treba izbegavati po svaku cenu.

Šta je sa ženama koje uzimaju pilule za kontracepciju samo da bi olakšale simptome PMS-a, poput bolnih grčeva i neredovnih menstruacija? Možda će vas iznenaditi podatak da pilule za kontracepciju mogu u nekim slučajevima i pogoršati te probleme, jer sadrže sintetičke hormone. Naravno, svaka žena će drugačije reagovati na tablete za kontracepciju, u zavisnosti od svog zdravstvenog stanja, brenda i doziranja pilula.

Neke žene teško podnose nuspojave estrogena, posebno ako već imaju neki problem sa hormonima. Doktorka Kerolajn Din objašnjava da se bolni grčevi i neredovne menstruacije najčešće javljaju zbog manjka progesterona i suvišnog estrogena. Zato pilule za kontracepciju na bazi estrogena samo pogoršavaju problem. Evo i kako je ona to objasnila na svom sajtu:

Mesečni hormonalni ciklus kod žena reguliše preko 150 procesa u organizmu, a oralni kontraceptivi narušavaju te prirodne procese. Svi ti procesi su u nekoj vezi sa drugim sistemima organa u organizmu (uključujući endokrini, neurološki i imuni sistem). Zato hormonalni kontraceptivi utiču na: nivo energije, pamćenje, koncentraciju, motoriku, nivo adrenalina u krvi i još mnogo toga.

Zašto su pilule za kontracepciju opasne ?

Mogu dovesti do nutritivnog deficita

Većina ljudi ne zna da je za metabolisanje pilula potrebno da jetra potroši mnogo više B vitamina, vitamina C, magnezijuma i cinka. To znači da žena koja pije pilule godinama (mnoge devojke počinju još u tinejdžerskim godinama) s vremenom postaje mnogo podložnija nutritivnim deficitima. Deficit gvožđa i deficit magnezijuma su neki od glavnih uzročnika mnogo bolesti (tu su još i ishrana, genetika, stres i izlaganje toksinima). Ako pijete kontraceptivne pilule, potrudite se da jedete što zdraviju hranu kako biste sprečili neželjena dejstva pilule – zamor, looše varenje, bolove u mišićima i probleme sa spavanjem.

Može izazvati ili pogoršati kandidijazu

Mada kandida normalno živi u probavnom traktu, pilule za kontracepciju, antibiotici, ishrana koja se bazira na rafinisanim žitaricama i šećerima i mnogo stresa mogu dovesti do abnormalnog razmnožavanja kandide i njenog širenja po celom organizmu.

Smatra se da je čest uzrok kandidijaze kod žena dominacija estrogena, što je tesno povezano sa tabletama za kontracepciju. Žene koje koriste hormonske načine zaštite od neželjene trudnoće imaju mnogo veći rizik od kandidijaze.

Toksini iz kandide mogu dovesti do mnogo zdravstvenih problema, a ne samo do vaginalnih infekcija. Kandidijaza može izazvati migrene, neplodnost, fibromijalgiju, endometriozu, psorijazu, depresiju i probleme sa varenjem. Zato, ako već uzimate oralne kontraceptive, odlučite se za pilule koje sadrže samo progesteron, jer višak estrogena lako dovodi do problema sa kandidom.

Izaziva promene raspoloženja, depresiju i anksioznost

Da li tablete za kontracepciju izazivaju depresiju ili samo pogoršavaju ćudljivost i ostale postojeće simptome? Dokazano je da disbalans progesterona i estrogena u organizmu (zbog uzimanja pilule) dovodi do ovakvih neželjenih posledica. Mnoge žene i devojke imaju znatno manji libido, lošiji apetit, osećaju se bespomoćno i sasvim apatično dok piju pilule.

Neka naučna ispitivanja pokazuju da su ovakve nuspojave pilula za kontracepciju zapravo samo posledica stresa koji prati uzimanje pilula (tj. sprečavanje trudnoće).

Povećavaju rizik od raka

Nekoliko naučnih ispitivanja je dokazalo da žene koje su pile oralne kontraceptive pre prve trudnoće imaju čak više od 40% veći rizik da dobiju rak dojke nego žene koje nikada nisu pile pilule protiv začeća. Smatra se da hormoni koji sprečavaju trudnoću previše stimulišu ćelije u dojkama, što može dovesti do raka dojke. Rizik je još veći ako je neka žena u porodici isto imala rak dojke.

Povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka (problemi sa plućima, embolija i tromboza)

Veza između estrogena i stvaranja krvnih ugrušaka u venama (venska tromboza) je ustanovljena pre više od 20 godina. Kada se u dubljoj veni stvori ugrušak (obično u nogama), ako se taj ugrušak oslobodi i ode u pluća, reč je o plućnoj emboliji, koja nije nimalo bezazlena stvar (u 10-15% slučajeva plućne embolije javlja se iznenadna smrt). Dokazano je da estrogen povećava faktore koalgulacije u krvi, što znači i veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Poteškoće sa disanjem, bolovi u grudima (posebno prilikom dubokog disanja), iskašljavanje krvi, bol u nozi, ili crvenilo, oticanje i toplota u donjem delu nogu su znaci da postoji ugrušak. Rizik od stvaranja ovakvih ugrušaka je najveći kod žena koje imaju genetsku poziciju za trombozu, koje puše i koje su gojazne i/ili se ne bave fizičkom aktivnošću. Ako spadate u rizičnu grupu, pitajte lekara da vam preporuči neki drugi vid kontracepcije.

Prirodne metode kontrole rađanja

Ljudi su vekovima uspešno sprečavali neželjene trudnoće bez upotrebe ikakvih pilula. Postoji mnogo bezbednih i efikasnih metoda kontracepcije koje možete razmotriti. Najbolji metodi su:

Muški kondomi: kada se koriste po uputstvu, efikasni su u 98% slučajeva, gotovo koliko i pilula.

Ženski kondomi: mada je ovo relativno nov metod kontracepcije i mnogi ljudi nisu uopšte čuli za njega, ženski kondomi su efikasna zaštita od neželjene trudnoće u 95% slučajeva. Reč je o maloj kesici koja se stavlja u vaginu pre seksa i sprečava ulazak sperme u žensko telo.

Dijafragma: dijafragmu stavlja lekar i efektivna je u 92-98% slučajeva. Reč je o gumenom predmetu koji se stavlja u gornji deo vagine, pokriva grlić materice i deluje kao barijera.

Cervikalna kapa: reč je o težem komadu gume koji se, kao i dijafragma, stavlja na grlić materice. Mora je postaviti lekar i može ostati u ženskom telu 48 sati. Cervikalna kapa je u 91% slučajeva pouzdana zaštita od trudnoće.

Praćenje ovulacije: suzdržavanje od seksualnih odnosa tokom one nedelje kada traje ovulacija je još jedan metod sprečavanja neželjene trudnoće. Međutim, ovaj metod je relativno pouzdan samo za žene koje imaju potpuno redovan mesečni ciklus. Ovaj metod nije pouzdan kada se koristi sam za sebe (pouzdan je u oko 75% slučajeva), ali može biti vrlo efikasan kada se koristi u kombinaciji sa metodom merenja temperature i praćenja promena u sekretu.

Merenje temperature: ovo je relativno dobar način utvrđivanja uvulacije, tako da je najbolje izbegavati seks nekoliko dana pre i posle. Podrazumeva redovno merenje telesne temperature odmah po buđenju (bazalne temperature), svakog jutra. Ovim metodom nećete sprečiti trudnoću prvog meseca kada počnete da zapisujete svoju bazalnu telesnu temperaturu, ali kada par meseci pratite promene, moći ćete da utvrdite svoje najplodnije dane i da izbegavate seks tim danima. Imajte na umu da neki faktori poput bolesti ili manjka sna mogu izazvati promene u telesnoj temperaturi i učiniti ovaj metod nepouzdanim, ali u kombinaciji sa praćenjem promena u sekretu, to može biti vrlo tačan metod određivanja plodnih dana. Ova dva metoda za kontracepciju u kombinaciji mogu biti i do 98% uspešan metod sprečavanja neželjene trudnoće.

Metod praćenja vaginalnog sekreta: reč je o praćenju promena u količini i teksturi vaginalnog sekreta, jer ti parametri odražavaju nivo povišenog estrogena u organizmu. Prvih nekoliko dana nakon menstruacije obično nema nikakvog iscetka, ali kada nivo estrogena u organizmu počne da skače, javlja se zamućen, gust sekret. Pred ovulaciju, javlja se čist sekret i ima ga više. Kada se nakon toga ponovo javi mutan sekret ili ga uopšte nema, znači da je ovulacija prošla.

Mere opreza

Već je objašnjeno koji su sve neželjeni efekti koje izazivaju kontracepcijske tablete, a neke žene bi trebale da budu posebno oprezne. Faktori poput problema sa menstruacijom, godina, zdravlja i ostalih lekova koje pijete su veoma važni prilikom određivanja adekvatnih pilula i toga da li uopšte treba da ih pijete. Vaš ginekolog je najbolja osoba koja će vas posavetovati oko toga da li uopšte treba da uzimate pilule i koje.

Žene koje treba da budu posebno oprezne prilikom korišćenja tableta za kontracepciju su:

 • Trudnice i dojilje. Ako niste sigurni da li ste u drugom stanju, ili imate krvarenje između dve menstruacije ili neredovne menstruacije, obavezno idite kod svog lekara pre nego što počnete da uzimate bilo kakvu hormonsku terapiju.
 • Žene starije od 35 godina.
 • Žene koje puše.
 • Osobe sa visokim pritiskom, dijabetesom, one koje su imale šlog ili infarkt, trombozu ili emboliju.
 • Žene koje su imale problema sa tumorima dojke.
 • Žene koje imaju neku komplikaciju dijabetesa vezanu za cirkulaciju ili nerve (dijabetičarsku neuropatiju, nefropatiju ili retinopatiju).
 • Žene koje se oporavljaju od neke operacije.
 • Žene koje koriste kantarion, antikonvulzante ili lekove protiv tuberkuloze.

Nekoliko reči na kraju

Pilule za kontracepciju koristi više od 100 miliona žena širom sveta. Međutim, ove pilule nisu potpuno zdrave i u mnogim slučajevima mogu biti i opasne, jer drastično menjaju nivo estrogena u telu, tj. dovode do neprirodno visokog nivo estrogena, što izaziva simptome dominacije estrogena.

Najveći rizici prilikom korišćenja tableta za kontracepciju su depresija, anksioznost, bolovi u dojkama, nutritivni deficiti i povećan rizik od određenih vrsta raka.

Postoji dosta bezbednih, a sasvim prirodnih načina za sprečavanje neželjene trudnoće, kao i za lečenje neredovnih menstrualnih ciklusa (kondomi, dijafragma, merenje bazalne temperature i praćenje promena u vaginalnom sekretu).