Džigerica – kalorije, proteini, vitamini, minerali – nutritivna vrednost

Mnoga domaćinstva pripremaju razna jela od jagnjeće, pileće, teleće, guščije, svinjske i riblje džigerice. Metode pripremanja džigerice su jedinstvene i to su pečenje, prženje, kuvanje, pečenje u rerni, a nekad se služi i sirova. Čak i ako se džigerica smatra za jednu od dobrih izvora hranjivih materija, takođe sadrži i određenu količinu toksina. Hemikalije koje nemaju mogućnost pretvaranja u zdrave hranjive materije se nakupljaju u džigerici kao toksični otpad. Svi ili možda poneki toksini kojima je pile, govedo ili tele izloženo će biti uskladišteni u njihovim džigericama, što nas dovodi do glavnog dela ovog članka a to je pronalaženje hranjivih materija u džigerici. U daljem tekstu pronaći ćete podatke o hranjivim materijama džigerice pileta, goveda i teleta.

Pileća džigerica

U pripremi salata, supa ili bilo kog drugog recepta koji uključuje piletinu, definitivno možete uključiti i džigericu u proces kuvanja. Naravno način na koji spremate vaše obroke i sastojci koje koristite u pripremi mogu napraviti veliku razliku u iskorišćenim hranjivim materijama pileće džigerice. Stoga, sada ćemo saznati koje su nam glavne hranjive materije dostupne.

Pileća džigerica ima nizak nivo kalorija (28g sadrži 47 kalorija).

Pileća džigerica sadrži visok nivo holesterola i to je jedan od njenih najvećih problema.
Sadrži vitamine A, C, B6 i B12 i mineralne materije kao što su bakar, gvožđe, magnezijum, niacin i cink.
28g pileće džigerice ima zdrave količine proteina i masti (tj 7 grama i 2 grama).

Za 100 g panirane-pržene

Kalorije
172

Proteina (g)
25.8

Ugljeni hidrati (g)
1.1

Ukupno mast (g)
6.4

Vitamin A (IU)
14378

Vitamin C (mg)
0.8

Holesterol (mg)
564

Kalcijum (mg)
10

Gvoždje (mg)
12.9

Cink (mg)
4 4

Goveđa džigerica

Džordž H. Vipl, Vilijamm P. Marfi i Džordž R. Minot su 1934 godine dobili Nobelovu nagradu u oblasti fiziologije i medicine za otkriće tretmana za pernicioznu anemiju uz pomoć džigerice. Goveđa džigerica ne samo da pomaže u lečenju pacijenata koji boluju od ovog tipa anemije, nego takođe povećava broj crvenih krvnih zrnaca.
Jedno parče goveđe džigerice sadrži samo 142 kalorije i samim tim vam može pomoći ukoliko želite da izgubite kilograme. Ako ste na dijeti koja uključuje hranu koja ima nizak nivo ugljenih hidrata a visok nivo proteina, onda je ova džigerica idealna jer pruža 16g ugljenih hidrata tj 92 kalorije.
Sa druge strane, goveđa džigerica ima visok nivo holesterola koji je štetan za srce (1 porcija = 309mg) zbog čega se savetuje umerena konzumacija.
Ova džigerica je takođe neverovatan izvor vitamina A koji je dobar za pravilan rast kostiju, zdravu kožu i kosu, kao i za reprodukciju.

100 gm Panirane ili pržene

Kalorije
175

Proteini (g)
26.5

Ugljeni hidrati (g)

5.1

Masti(g)
5.3

Vitamin A (IU)
31718

Vitamin C (mg)
1.9

Holesterol (mg)
396

Kalcijum (mg)
6

Gvožđe (mg)
6.5

Cink (mg)
5.3

Teleća džigerica

Od teladi i junadi dobijamo teleću odnosno juneću džigericu. Tekstura ove džigerice je nežna i mnogo ukusnija od džigerice drugih odraslih životinja, te stoga u njima su količine toksina i hemikalija znatno niže.
114g teleće džigerice sadrži skoro polovinu potrebne količine proteina za odraslog čoveka.
Teleća džigerica je bogata vitaminima B, kao što su B12, B6, riboflavin i niacin.
Sadrži takođe i preterane količine vitamina A i stoga se ne preporučuje trudnicama, jer vitamin A može biti toksičan za rast bebe. Iz ovog razloga uvek se posavetujte sa vašim lekarom u vezi ishrane.
Fondacija Džordž Mateljan je proglasila teleću džigericu za jednu od najzdravijih hranjivih sastojaka jer sadrži mineralne materije kao što su bakar, cink i fosfor.

Savetuje se da izbegavate konzumaciju džigerice starijih životinja i da težite ka džigerici mlađih. Iako se na prvi pogled čini da svega nekoliko hranjivih materija džigerice su korisne, jedenje malih porcija može biti dobar izvor minerala, vitamina i proteina potrebnih za zdrav život. Ipak imajte na umu da džigerica ipak sadrži velike količine masti i holesterola koji mogu biti štetni za srce, pa ako se ipak odlučite da uvedete džigericu kao deo vaše dijete prethodno se posavetujte sa vašim porodičnim lekarom.