Konstipacija (zatvor) kod beba: simptomi, uzroci i lečenje

Konstipacija (zatvor) kod beba: znaci, uzroci i lečenje

Novostečeni status roditelja pruža predivan osećaj ali uz njega idu i neke frustracije zbog svih stvari kroz koje beba prolazi usled konstipacije. Ako ste se nekad pitali zašto novorođenče ima osećaj izuzetne nelagode i ima problema da kaki, to je zato što je zatvor kod beba normalna stvar. Beba normalnog zdravlja kaki nekoliko puta dnevno ali postoje i situacije kada on/ona to ne može i po 2-3 dana. Ukoliko zatvor kod beba traje duže od 3 dana, majka mora da potraži brzo rešenje jer beba možda ima problem sa ozbiljnijom konstipacijom. Kakenje baš i nije najpoželjniji prizor za posmatranje ali roditelji moraju da nadziru ovaj proces redovno da bi izbegli ozbiljne probleme do kojih može da dođe kasnije.

Veliko je olakšanje kada vaša beba kaki dobro i redovno; to znači da se dovoljno hrani i da savršeno odbacuje višak. Stoga, roditeljima bi moralo da bude potpuno jasno da ako beba ne kaki nekoliko dana uzrok tome može biti zatvor i stoga moraju brzo da pokažu brigu i potraže lek što pre. Nijedan roditelj ne želi da gleda svoje dete kako duže vreme ima neprijatnosti i frustraciju. Premda zatvor kod beba izgleda kao nešto normalno, nivo frustracije koji imaju i majka i dete je previsok. Pogledajmo šta je u stvari konstipacija kod beba i kako možemo da nađemo neki efikasan lek za ovaj problem kod novorođenčeta.

zatvor kod bebe

Šta je konstipacija kod beba?

Zatvor kod beba se može javiti povremeno ili može biti hroničnog karaktera.Konstipacija se odnosi na sabijenost i tvrdoću stolice i proces pri kome osoba sa teškoćom prazni creva. Ne radi se samo o brzini pražnjenja creva, već i o tome kakvog je oblika stolica. Broj pražnjenja creva razlikuje se u skladu sa uzrastom i od jedne bebe do druge. Različite bebe imaju različitu konzistenciju stolice, što zavisi od ozbiljnosti problema sa zatvorom. Novorođenčad obično u toku dana imaju više stolica koje su meke, a konzistencija im je žuta i zrnasta, posebno ako se beba doji. U poređenju sa bebama koje se doje, bebe koje se hrane na flašicu u toku dana imaju manje stolica koje su tvrđe i najčešće tamije boje.Zatvor kod beba koje se hrane zamenom za majčino mleko je češći.

Oblik i konzistencija stolice kod beba se menja kada počnu da uzimaju čvrstu hranu. Stolice su manje česte i tvrđe. Neke bebe lako prazne creva svaka tri dana ali je svakodnevno kakenje poželjnije. Iz tog razloga se preporučuje svim novopečenim majkama da strogo paze da li njihove bebe imaju bilo kakav problem sa zatvorom, a što se lako uočava na osnovu očiglednih znakova.

Koji su simptomi zatvora kod beba ?

Pražnjenje creva kod beba se ne odvija po tačno utvrđenom rasporedu i ne postoji neki određeni šablon koji utvrđuje koliko puta će to beba da čini. Obrazac pražnjenja creva kod beba se razlikuje isto kao i kod odraslih. Bebina kaka može da menja teksturu svakodnevno, što znači da može imati jednu konzistenciju danas, a drugu sutra.Ovo su simptomi koji se mogu uočiti kad se javi zatvor kod beba, ako mislite da vaš mališan ima zatvor, onda potražite neke od sledećih znakova i simptoma:

 • ČEST PLAČ: Majka mora budno da motri na svoje dete. Čest plač može biti jedan od znakova da bebi nije dobro i da možda ima zatvor.
 • NELAGODA: Proverite da li beba ima neku nelagodu, bol ili iritaciju stomačića, a naročito kad kaki.
 • TVRDA KAKA: Kaka koja se teško izbacuje može biti tvrda, suva ili brabonjasta. Tvrda kaka je ozbiljan znak da beba ima hronični zatvor.
 • MANJI BROJ STOLICA: Pražnjenje creva može da se svede na jedno u tri dana. Svakodnevno proveravajte koliko često vaša beba prazni creva.
 • NEPRIJATAN MIRIS: Neprijatan miris ili smrad dolaze od kake.
 • TVRD STOMAČIĆ: Proverite tvrdoću bebinog stomačića da biste videli da li je prouzrokovana zatvorom.
 • GUBITAK APETITA: Kada ima zatvor, vaša beba će izgubiti apetit. To se dešava zato što se hrana taloži u stomačiću, a bebi je teško da je izbaci.
 • TRAGOVI KRVI: Kada se u stolici pojave tragovi krvi, to je znak da beba ima ozbiljan zatvor.
 • NAPREZANJE LICA: Vaša beba može da napreže lice ili da se mršti zato što ima osećaj nelagode u stomačiću.
 • RETKA KAKA: Ponekad bebe u toku zatvora imaju retku stolicu. Nemojte misliti da je ovo proliv. To je tečna stolica koja iz tankog creva lako prolazi pored tvrde.

Šta izaziva zatvor kod beba?

zatvor kod bebe simptomi

Postoji nekoliko mogućih uzroka koji mogu da dovedu do pojave zatvora kod beba. Normalan proces varenja svakog ljudskog bića podrazumeva prolazak svarene hrane od želuca do tankog creva u kome se apsorbuju voda i hranljive materije, a otpadne materije se potom pretvaraju u stolicu. Da bi stolica bila meka, otpadna materija mora da apsorbuje dosta vode. Mišići rektuma i debelog creva su zaduženi za skupljanje i opružanje što pomaže stolici da se kreće i lako izađe. Poremećaj bilo kog od pomenutih procesa može da uzrokuje zatvor kod beba..

Konstipacija se često javlja i kod odraslih i kod dece. Tvrda stolica izaziva nelagodu, bol i problem sa pražnjenjem creva ako je dete ima duže vreme. Što duže stolica ostaje unutra to postaje tvrđa, a onda kakenje postaje suviše teško.  Što je još važnije, što duže stolica ostaje u crevima to će mišići biti slabiji i neće pravilno funkcionisati. Stvari se još više komplikuju kada tvrda i suva stolica prolazi kroz uski rektum što često dovodi do oštećenja zida rektuma i za rezultat ima tragove krvi. Ovaj bolni proces može da izazove veliku nelagodu sirotoj dušici i da joj izazove prave muke.

Pogledajmo šta uopšte izaziva zatvor:

Dehidracija je u osnovi ekstremni nedostatk vode u organizmu. Vaša beba može da dehidrira zato što odbija mleko, zato što ima sor, kad joj rastu zubići, ako ima prehladu, upalu uha ili neku infekciju grla. Dehidracija može da bude glavni uzrok za zatvor kod beba.

Zatvor kod beba starijih od 6 meseci može biti uzrokovan time što ne piju dovoljno mleka ili vode uz čvrstu hranu koju ste im uveli u ishranu. Koji god razlog da je u pitanju, vašoj bebi je potrebno dovoljno tečnosti da ne bi dehidrirala i da bi imala normalnu stolicu. Dehidracija mođe da izazove tvrdu i  suvu kaku čije izbacivanje može da bude veoma bolno.

Bebe često dobiju zatvor kad im se uvede čvrsta hrana. Za razliku od mleka, čvrsta hrana nema vode i postaje jedan od glavnih uzroka zatvora. Njihov organizam još uči kako da vari novu vrstu hrane pa je želucu potrebno više vremena, a ponekad poremećaj u funkcionisanju dovede do zatvora kod bebe. Hrana koja ima malo vlakana i nema tečnosti takođe može biti uzrok zatvora kod beba.

Bebe koje se hrane na flašicu sklonije su zatvoru od beba koje sisaju. Adaptirano mleko u prahu se teško vari zbog svog sastava, izaziva tešku, tvrdu stolicu neprijatnog mirisa. Bebe koje sisaju žive lagodnim životom i imaju sreće da izbegnu zatvor zahvaljujući prirodnom i korisnom sastavu majčinog mleka. Stolica beba koje sisaju je skoro uvek dobra i mekane teksture čak i ako ne kake po nekoliko dana.

Svako nenormalno zdravstveno stanje ili bolest takođe mogu biti jedan od uzroka za zatvor kod beba. Ponekad bebe imaju alergiju na hranu ili trovanje hranom zato što su unele u organizam nešto nečisto ili neodgovarajuće; ovo može izazvati zatvor i ako se ne povede računa problem se može pogoršati. Događa se i da organizam ima problem sa apsorpcijom tečnosti što dovodi do metaboličkog poremećaja.

Ponekad vaši mališani ili bebe prolaze kroz lošu emotivnu fazu samo zato što su u negativnom okruženju ili su emocionalno uznemireni. Ovo uznemirenje takođe može da izazove poremećej u pražnjenju creva i izazove hronični zatvor kod beba. Uvek kada je osoba emocionalno uznemirena može doći i do poremećaja funkcije varenja pa on ili ona mogu dobiti ili konstipaciju ili dijareju. Stoga čuvajte vašu bebu od svakog emocionalnog potresa.

Kako se leči zatvor kod beba?

lecenje zatvora

Postoji mnogo načina za lečenje zatvora kod beba ali ovi nabrojani će najbolje zaštiti vašu bebu od bilo kakvog hroničnog zatvora:

Uvođenje namirnica bogatih vlaknima u ishranu vaše bebe ( ako je beba starija od 6 meseci) može da bude jedan od koraka u borbi protiv hroničnog zatvora. Vlakno je čudesna materija koja omekšava stolicu tako što je snabdeva vodom i tako olakšava prolazak. Za bebe su preporučljive ove namirnice koje imaju veliki sadržaj vlakana: krekeri, cerealije, hleb od celog zrna, povrće i voće bogato vlaknima, kao što su kruške, grašak, pasulj, brokoli i breskve.

Nedovoljna briga o unosu tečnosti takođe može biti jedan od glavnih uzroka koji izazivaju zatvor kod beba, naročito onih baš malih. Debelo crevo je regulator tečnosti i ako ne pijete dovoljno vode ili drugih tečnosti, ono će apsorbovati svu vodu iz otpadnih materija, a to će za rezultat imati suvu i tvrdu stolicu koja izaziva bolove tokom izbacivanja. Ako hranite mališana namirnicama bogatim vlaknima, morate piti više vode jer ponekad i vlakna mogu da izazovu zatvor kod beba. Više tečnosti u ishrani, znači više tečnosti u crevima i lakše pražnjenje.

Zatvor kod beba zahteva malu pomoć mame da lakše izbace stolicu – obično u vidu čepića. Ona još uče i pražnjenje creva, a posebno u vreme zatvora, za njih je nešto potpuno novo. Bebe sa zatvorom obično sastavljaju noge i stenju dok izbacuju stolicu pa je za njih zatvor veliki napor. Stavljanje glicerinskih čepića u rektum može da olakša pražnjenje creva. Mogu se kupiti bez recepta u svakoj apoteci. Ovi čepići izgledaju kao male rakete, trebalo bi da ubacite čepić u bebin rektum dovoljno duboko i stisnete bebinu guzu nekoliko minuta ili dok se glicerin ne rastvori. Veoma su korisni posebno u situacijama kad se javi hronični ili dugotrajni zatvor kod beba.

Tečni glicerin je dostupan na tržištu, a koristi se jednostavno i dobro deluje protiv zatvora kod beba. Poznat je kao bebilaks, a koristi se tako što se umetne u bebin rektum i pažljivo nakapa. Ovo će stimilisati rad creva i olakšati njihovo pražnjenje.

Povezano>>>  Kako se jednostavno leči zatvor kod beba i dece

Bitno je da preduzmete sve da olakšate vašoj bebi. Kada koristite glicerinske čepiće, nakon što ste ih ubacili u bebin rektum, potrebno je da malo prodrmate bebinu guzu da biste stimulisali i opustili mišiće rektuma. Ovaj proces može da omekša tvrdu stolicu i olakša pražnjenje creva.

Za lečenje zatvora kod beba možete koristiti i laksative. Preporučuje se upotreba prirodnih laksativa, na prvom mestu.

Za lakše pražnjenje creva i lečenje hroničnog zatvora kod sasvim malih beba, možete koristiti i ovo i to na razne načine:

Dodavanje mineralnih ulja u hranu može da pomogne kad se javi zatvor kod beba. Laneno ulje ne samo da je odličan laksativ, već je i odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Laneno ulje sadrži neke sjajne minerale i vitamine koji olakšavaju izbacivanje stolice i čine je dovoljno mekom da može da se kreće kroz creva. Preporučljiva doza je: 1-2 kašike lanenog ulja za odojčad i mališane kako biste sprečili pojavu zatvora.

Ovo je poslednja mogućnost koju bi trebalo da probate kad je u pitanju zatvor kod beba. Ako je frustracija vaše bebe ili mališana zbog zatvora previše jaka i nema drugog načina za lečenje, klistir je sledeće i ujedno poslednje rešenje. Pribor za klistiranje se nalazi u slobodnoj prodaji i koristi se prema uputstvu proizvođača.

Saznajte više>>> Jednostavni načini za lečenje zatvora kod beba i dece

Šta morate da zapamtite?

 • Budite uvek pažljivi prema bebi. Bebe su izuzetno osetljive i čvrsta ruka nije za njih.
 • Ako mislite da beba ima zatvor, redovno proveravajte simptome.
 • Nikada nemojte davati bebi nešto pre nego što dobijete ozbiljnu preporuku.
 • U slučaju ozbiljnih okolnosti, obavezno kontaktirajte pedijatra.
 • Uvek perite i sterilizujte flašice i drugi pribor za hranjenje.
 • Uvek prvo probajte prirodne kućne lekove, a tek onda druga preporučena rešenja.
 • Vodite računa da detetu dajete pravu dozu laksativa.
 • Vaša ljubav i briga su sve što je vašoj bebi potrebno, stoga ne dozvolite da vas sve ovo frustrira.
loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *