Estrogen i testosteron kod žena – vrednosti – visok i nizak

Normalni nivoi testosterona i estrogena kod žena

Možda ćete se iznenaditi ali muškarci nemaju monopol na testosteron. Testosteron pripada klasi muških hormona koji se zovu androgeni. Međutim postoji i testosteron kod žena i sasvim je normalno da žene imaju testosteron.

Kod žena jajnici luče i testosteron i estrogen. Jajnici i nadbubrežne žlezde oslobađaju relativno malu količinu testosterona u krvotok. Osim što se stvara u jajnicima, estrogen nastaje i u tkivu telesnog sala. Ovi polni hormoni učestvuju u rastu, održavanju i regeneraciji reproduktivnih tkiva. Ali to nije sve. Estrogen i testosteron kod žena n utiču i na druga tkiva u organizmu, kao i na koštanu masu.

Šta su hormoni ?

Hormon je hemijska supstanca. Luči se u nekom tkivu i kreće se preko telesnih tečnosti do drugog tkiva u organizmu na koje vrši uticaj. U suštini, hormoni su „hemijski glasnici“. Mnogi hormoni, naročito oni koji utiču na rast i ponašanje, značajni su i za muškarce i za žene.

testosteron kod zenaKoličina i nivo hormona menjaju se svakodnevno. Polni hormoni kod žena, estrogen i testosteron, luče se u kratkim naletima – pulsno – i to se menja iz sata u sat pa čak i iz minuta u minut. Oslobađanje hormona je različito danju i noću, kao i od jedne do druge faze menstrualnog ciklusa.

Normalan nivo testosterona kod žena je 30 do 95 nanograma po decilitru (ng / dl) ali pojedine laboratorije možda imaju malo drugačiji nivo koji smatraju normalnim. Takođe, imajte na umu da su nivo testosterona kod žena varira sa godinama. Kod žena, nivo testosterona u krvi je najniži tokom puberteta i adolescencije, a najviša je u predmenopauzi i post-menopauzi.

Šta se događa kada je nivo testosterona kod žena povišen ili nizak ?

Ako organizam kod žena luči previše testosterona, može da se dogodi da menstruacije budu neredovne ili da izostaju. Moguće je da se razvije više malja na telu nego što je to slučaj sa prosečnim ženama. Neke žene sa visokim nivoom testosterona mogu da imaju fronatalnu proćelavost. Drugi mogući simptomi visokog nivoa testosterona kod žena uključuju akne, uvećani klitoris, povećanu mišićnu masu i produbljen glas.

Visok nivo testosterona kod žena može da izazove i neplodnost i često se sreće kod sindroma policističnih jajnika. Sindrom policističnih jajnika je endokrino oboljenja koje se ponekad sreće kod žena u reproduktivnom periodu koje imaju problem sa začećem. Žene sa ovim sindromom imaju simptome slične onima koje izaziva visok nivo testosterona:

 • gojaznost
 • telo u obliku jabuke
 • preterana kosmatost ili proređena kosa
 • akne
 • neredovne menstruacije

Sindrom policističnih jajnika je povezan sa:

 • višim nivoima muških hormona
 • insulinskom rezistencijom
 • intolerancijom na ugljene hidrate – stanje koje dovodi do sklonosti ka gojenju
 • niskim nivoom HDL – dobrog – holesterola
 • povećanim nivoom triglicerida
 • visokim nivoom LDL – lošeg – holesterola
 • gojaznošću
 • visokim krvnim pritiskom

Sa starenjem, žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju veći rizik za oboljevanje od srčanih bolesti.

U menopauzi opada nivo testosterona kod žena. Ovo opadanje može da bude povezano sa smanjenim libidom. Neka otkrića ukazuju da terapija zamene testosterona može da bude korisna za seksualnu funkciju kod nekih žena u perimenopaizi i menopauzi. Zamena testosterona se ne preporučuje ženama koje imaju karcinom dojke ili materice. Ova terapija može da dovede i do povećanja šansi za nastanak kardiovaskularnih oboljenja ili bolesti jetre. Zato su eksperti veoma oprezni sa preporukama.

Šta je estrogen ?

Estrogeni su čitava klasa povezanih hormona u koje spadaju estriol, estradiol i estron.

Estriol luči placenta (posteljica). On se luči tokom trudnoće.

Estradiol je primarni polni hormon žena u reproduktivnom periodu. Stvara se iz folikula u jajnicima koji su u fazi razvitka. Estradiol je odgovoran za ženske karakteristike i polnu funkciju. Pored toga, estradiol je važan za zdravlje kostiju kod žena. Estradiol doprinosi brojnim ginekološkim problemima, uključujući endometriozu i fibroide pa čak i karcinome karakteristične samo za žene.

Estron se nalazi svuda u organizmu. To je glavni estrogen koji je prisutan nakon menopauze.

Zašto pada nivo estrogena ?

Brojni su razlozi za pad nivoa estrogena:

 • hipogonadizam (polne žlezde proizvode malo ili nimalo polnih hormona)
 • hipopituitarizam (delimičan ili potpun nedostatak hormona prednjeg režnja hipofize)
 • neuspela trudnoća (estriol)
 • perimenopauza i menopauza (estradiol)
 • sindrom policističnih jajnika
 • anoreksija nervoza (poremećaj ishrane)
 • ekstremne vežbe ili treninzi

Lekovi koji blokiraju estrogen, kao što je klomifen,  zavaravaju organizam pa on pogrešno registruje povišen nivo estrogena. Takođe, žene imaju nizak nivo estrogena odmah nakon porođaja i tokom dojenja.

Zašto su žene koje se bave sportom izložene riziku od niskog nivoa estrogena ?

Žene koje imaju malo telesnog sala često ne luče dovoljne količine polnih hormona. Ovo može da predstavlja problem ženama koje se bave sportom, manekenstvom i gimnastikom. Javlja se i kod žena koje imaju poremećaje ishrane. Kod ovih žena može da dođe do izostanka menstruacije, što je poznato kao amenoreja. Mogu da se jave i osteoporoza – slabe kosti – i prelomi, kao i druga oboljenja koja su češća kod starijih žena posle menopauze.

Da li nivo estrogena opada tokom menopauze ?

Da. Nivo estrogena u menopauzi opada. Ovo je prirodan proces kod svih žena u dobi između 40 i 55 godina. Pad nivoa estrogena može da se dogodi naglo kod mlađih žena kojima su uklonjeni jajnici, i to se zove hirurška menopauza.

Perimenopauza je prelazni period pre menopauze.  Prvi prirodni pad nivoa estrogena počinje u toku ove faze. Počinju i druge fiziološke promene. Žene koje prolaze kroz perimenopauzu mogu da dobiju na težini uporedo sa drugim simptomima menopauze. Na primer, menstruacije mogu da budu neredovne, mogu da se javljaju toplotni udari (valunzi) i suvoća vagine.

U proseku se menopauza javlja oko 51. godine. Kada nastupi, ženski organizam luči manje estrogena i progesterona. Pad nivoa estrogena u menopauzi može da izazove neprijatne simptome:

 • toplotne udare (valunge)
 • noćno znojenje
 • suvoću ili svrab vagine
 • gubitak libida ili seksualnog nagona

Neke žene postanu ćudljive. To može ali ne mora da bude povezano sa nedostatkom estrogena. Niži nivo estrogena može da poveća rizik kod žena za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, osteoporoze i preloma.

Zašto nivo estrogena raste ?

Tokom puberteta je normalno da nivo estrogena raste. To se događa zato što hormoni pokreću promene u organizmu devojaka. Na primer, on ima ulogu u razvoju grudi, formiranju zrelije i zaobljenije figure, punoći bokova i rastu pubičnih i podpazušnih malja.

Pored toga, visok nivo estrogena se viđa i kod žena koje imaju ekstremnu prekomernu težinu. Nivo estrogena raste tokom zdrave trudnoće, a povišen nivo estrogena može da se vidi i u slučaju tumora jajnika, testisa ili nadbubrežnih žlezda.

Neki lekovi, kao što su steroidni medikamenti, ampicilin, lekovi koji sadrže estrogen, fenotiazini i tetraciklini, takođe mogu da povećaju nivo estrogena.

Kako da znam da li su moji nivoi hormona estrogena i testosterona previše visoki ili previše niski ?

Vaš lekar može ada obavi fiziološki pregled i proceni vaše zdravstveno stanje i simptome, kako bi utvrdio da li su potrebne laboratorijske analize za proveru nivoa hormona. Ove analize mogu da budu važne ako imate oboljenja kao što je sindrom policističnih jajnika ili imate izostanak menstruacije zbog preteranih sportskih aktivnosti ili anoreksije nervoze. Ako analize pokažu abnormalne nivoe hormona, lekar može da vam prepiše delotvorne lekove.

loading...
Loading...
loading...