Gljivice na noktima – simptomi i lečenje

Saznajte:

– gljivice na noktima nogu i ruku simptomi
– lečenje
– prirodni lekovi
– soda bikarbona
– jabukovo sirće
– ulje origana
– ulje čajevca

Gljivice na noktima nogu i ruku simptomi

Gljivice na noktima nogu i ruku su česta pojava. Osim što predstavljaju estetski problem, mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija i biti zdravstveni problem koji se ne sme zanemariti.

Gljivice na noktima – onihomikoza

gljivice na noktima

Zašto se javlaju gljivice na noktima nogu i ruku? Uglavnom zbog loše higijene, dugotrajnog nošenja zatvorene obuće, izloženosti različitim hemijskim supstancama, neadekvatnog manikira i pedikira i sl. Vlaga i toplota pogoduju razvoju gljivica. Gljivice na noktima nogu su češća pojava, a uzroci pojave gljivica na noktima ruku su dugotrajna izloženost vodi i deterdžentima ili nošenje veštačkih noktiju. Ukoliko vam je imuni sistem oslabljen ili imate neko sistemsko oboljenje, takođe ste u većem riziku za infekciju gljivicama. U najvećem broju slučajeva uzročnik je gljivica kandida. U medicini se ovo oboljenje naziva onihomikoza.

Gljivice na noktima su vrlo uporne i teško se leče, a infekcija ima tendenciju da se vraća.

Gljivice na noktima nogu i ruku simptomi:

– promena boje nokta (u belu, žutu ili smeđu)

– nokat postaje zadebljan i krt, počinje da puca

– nokti su tamni, bez sjaja i veoma lomljivi

– neprijatan miris

– listanje nokta

– rožnata ploča nokta počinje da se odvaja od ležišta

Gljivice na noktima lečenje

Gljivice na noktima su vrlo uporne i teško se leče, a infekcija ima tendenciju da se vraća. Čim primetite i najmanju mrlju na noktu, to može biti prvi znak infekcije i potrebno je da se odmah obratite lekaru, kako infekcija ne bi uznapredovala i donela vam još veće probleme.

Ono što odmah možete da uradite, pre nego što odete kod lekara, jeste da koristite tople kupke koje će očistiti i omekšati nokat i tkivo oko njega. Nakon kupke, potrebno je da isečete nokat što bliže izvoru infekcije. Zatim koristite biljne losione kojima ćete tretirati nokte, a oni će umiriti i dezinfikovati upaljeno mesto.

Ukoliko je oboljenje već zahvatilo dublje slojeve ili se infekcija stalno vraća – potrebno je da se obratite lekaru koji će vam prepisati antifungalne lekove (lekovi protiv gljivica). U zavisnosti od težine oboljenja, možete ih koristiti u vidu masti ili losiona koje nanosite na obolelo mesto, a ukoliko je infekcija ozbiljnija verovatno će vam prepisati oralne lekove. U najtežem slučaju, preporučuje se odstranjivanje nokta.

Takođe, kod lečenja gljivica na noktima nogu i ruku veoma pomažu prirodni lekovi, a kojima će u narednom tekstu biti reč.

Povezano>>> Kako se prenose i leče gljivične infekcije

Prirodni lekovi za gljivice na noktima

Prirodni lekovi za gljivice na noktima su veoma delotvorni i preporučuje se njihovo korišćenje. Osim što će očistiti i umiriti upaljeno mesto, oni će izvršiti i dezinfekciju. Koriste se u obliku kupki (u mešavini sa vodom) ili se nanose direktno na nokat kao oblozi. U narednom tekstu ćemo navesti koji se to sve prirodni lekovi mogu koristiti za lečenje gljivica na noktima.

Prirodni lekovi za gljivice na noktima:

– kupke sa jabukovim sirćetom

– ulje origana

– ulje lavande

– ulje čajevca

– kupke sa kamilicom

– obloge od usitnjenog belog luka

– obloge od usitnjenog đumbira

– kupke od žalfije

– sok od limuna pomašan sa vodom

– kupke sa sodom bikarbonom

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je blago kiselo, te može sprečiti širenje gljivica na noktima, ali i uništiti bakterije koje su često umešane u ceo ovaj proces.

Kako da spremite kupku od jabukovog sirćeta? Pomešati jednake delove jabukovog sirćeta i vode, te potopite nokat zahvaćen gljivicama dnevno pola sata, a potom temeljito osušite.

Možete i umočiti štapić za uši u jabukovo sirće, pa njime mažite oboleli nokat nekoliko puta u toku dana. Ukoliko postupak ponavljate redovno tokom nekoliko dana/nedelja, primetićete poboljšanje vrlo brzo.

Možete napraviti i piling za nokat koji deluje protiv gljivica, od mešavine rižinog brašna i nekoliko kašika jabukovog sirćeta. Nanesite ovu smesu na oboleli nokat i lagano trljajte područje. Osim što ćete ovom pilingom ukloniti odumrle ćelije kože oko nokta i omekšati kožu, on će delovati protiv gljivica.

Slično>>> Vinsko sirće protiv gljivica na noktima

Soda bikarbona

Soda bikarbona se takođe koristi za lečenje gljivica na noktima, zahvaljujući svom lekovitom dejstvu. Naime, soda bikarbona može da ublaži svrab i peckanje između nožnih prstiju i na stopalima – koji su uzrokovani gljivicama i bakterijskim infekcijama.

Pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode – dobićete pastu koju nanosite na oboleli nokat.

Ubacite malo sode bikarbone u vodu – dobili ste kupku u kojoj držite stopala neko vreme, a potom isperite i osušite.

Možete koristiti sodu bikarbonu u kombinaciji sa jabukovim sirćetom: najpre potopite stopala u kupku sa jabukovim sirćetom, a potom ih odmah prebacite u kupku sa sodom bikarbonom u vodi. Nakon tretmana, dobro osušite stopala i nanesite neki biljni losion ili ulje.

Možete koristiti i kupku od sode bikarbone, limunovog soka i vode.

Origano ulje

Ulje divljeg origana vam može pomoći u borbi protiv gljivica, jer ima antiseptičko, antibakterijsko, aniparazitno, antivirusno i antifungalno delovanje. Origano ulje je jedno od najlekovitijih ulja, pa je veoma efikasno i protiv gljivičnih infekcija. Važno je napomenuti da je lekovito ulje od divljeg origana, a ne od onog koje mi svakodnevno koristimo kao začin.

Potrebno je 2-3 kapi origano ulja utrljavati par puta dnevno na obolele nokte. Nakon nekoliko dana/nedelja primetićete rezultate.

Saznajte>>> Evo kako da se rešite gljivičnih infekcija na noktima i stopalima

Ulje čajevca

Ulje čajevca je najdelotvornije ulje protiv gljivica na noktima. Ima ima antiseptička i fungicidna svojstva, pa je veoma efikasno protiv gljivičnih infekcija.

Potrebno je utrljati ulje čajevca direktno na oboleli nokat i ostaviti 10 minuta da se osuši. Postupak možete ponavljati 2-3 puta u toku dana. Možete ga koristiti u kombinaciji sa maslinovim uljem.

Ulje čajevca će dezinfikovati obolelo mesto, smiriti upalu i uništiti gljivice i bakterije koje su zahvatile nokat.

Saznajte više>>> Gljivične infekcije noktiju – lečenje biljem