Grickanje noktiju kod dece i odraslih

Saznajte:

– grickanje noktiju i zdravlje
– grickanje noktiju i psihologija
– kod dece
– kod odraslih
– odvikavanje

Grickanje noktiju i zdravlje

Da li i vi imate tu ružnu naviku da grickate nokte? Mnogo ljudi ima upravo ovu naviku, a da ni sami ne znaju zašto to rade. Neko će reći zbog nervoze, stresa – međutim, pravi razlog može biti zapravo mnogo dublji. Grickanje noktiju nije samo obična ružna navika, već može uticati i na vaše zdravlje! Grickanje noktiju i zdravlje su i te kako povezani, a u narednom tekstu saznaćete kako. Ruke su deo tela koji je u najvećem kontaktu sa spoljnom sredinom – čovek sve radi rukama. Zamislite sad koliko se ispod vaših noktiju skupilo virusa i bakterija, a vi ih grickanjem ubacujete u svoj organizam! Na taj način možete dovesti do ozbiljne infekcije, ali i samim grickanjem vi oštećujete nokatnu ploču, pa se nemojte iznenaditi ako budete imali deformisan nokat. Pored toga, možete izazvati i upalu kože ili pukotine na koži oko nokta (što pogoduje razvoju gljivične i bakterijske infekcije), zatim tegobe sa digestivnim sistemom, možete oštetiti čak i zube i sl.

grickanje noktiju

Dakle, jasno vam je da grickanje noktiju nije ‘’dečija’’ igra i da morate biti obazrivi, potražiti pomoć i izlečiti se od ove ‘’navike’’.

Grickanje noktiju i psihologija

Stručnjaci povezuju grickanje noktiju sa psihologijom. Dakle, očigledno je da nije u pitanju bezazlena pojava. Grickanje noktiju i psihologija imaju svojih dodirnih tačaka. Samim tim što vi to konstantno radite, jasno vam je da se radi o nekoj vrsti zavisnosti. Naročito je opasno to koliko je uznapredovala ova vaša navika, jer ukoliko ne možete više da se kontrolišete i neprestano grickate nokte, čak i pomalo agresivno, do krvi – ovo je ozbiljan psihološki problema i neophodna je stručna pomoć.

Uzrok treba potražiti u vašem psihičkom sklopu. Ukoliko ste osoba koja je stidljiva po prirodi, nesigurna i bojažljiva – grickanjem noktiju skrivate svoju nesigurnost i smirujete napetost.

Stres, strah, neizvesnost i napetost su zapravo osnovni razlozi zašto neko gricka nokte. Osobe koje grickaju nokte ovakvim modelom ponašanja smiruju sebe i postaju opušteni, u trenucima jake emotivne nadraženosti. Dakle, grickanje noktiju im dođe kao lek za smirenje.

Grickanje noktiju kod dece

Grickanje noktiju kod dece je česta pojava. Međutim, stručnjaci kažu da je to samo prolazna navika i da se u većini slučajeva ne zadrži u odraslom dobu.

Kao najčešći razlog zašto dete gricka nokte jeste dosada, zatim strah i umor. Dete na koje se ne obraća pažnja, koje roditelji često zanemaruju, ili mu jednostavno ne pružaju dovoljno pažnje – grickaće nokte kako bi smirilo nesigurnost i napetost. Kada roditelji preterano kritikuje i grde decu, dete oseća strah i nezadovoljstvo, pa podleže grickanju noktiju.

Takođe, ukoliko ga u školi očekuje ocenjivanje ili bilo kakvo javno nastupanje, dete će imati tremu, biće nervozno i tada se javlja grickanje noktiju. Dete koje je preopterećeno dnevnim obavezama, koje se često zbog istih i umara – usled napetosti počenje da gricka nokte.

grickanje noktiju kod dece

Ne treba paničiti u ovom slučaju, nego mirno treba prići problema i rešiti ga na postepen način. Deca su jako osetljiva i u nastupu prema njima ne smete biti napadni, grubi ili da im naređujete. Dete mora postati svesno da grickanjem noktiju ugrožava svoje zdravlje i može da dobije ozbiljnu infekciju. Probajte da otkrijete uzrok zašto dete gricka nokte, i samim lečenjem uzroka, vi ćete podstaći dete da se odvikne. Najbolje je potražiti pomoć pedijatra, koji će vam na pravilan način objasniti kako da se postavite prema detetu – kako biste rešili ovaj problem.

Grickanje noktiju kod odraslih

Grickanje noktiju kod odraslih je najčešće uslovljeno stresom ili bilo kakvim emocionalnim nadražajem. Nervoza, napetost, išćekivanje nekog događaja, trema, pojačana osetljivost – sve to može uzrokovati grickanje noktiju kod odraslih. Neki stručnjaci kažu da je to samo još jedna loša navika i da ne treba tražiti dublji psihološki uzrok, dok neki ipak smatraju da psihološki sklop ličnosti dovodi do toga da neko jednostavno počne da gricka nokte, a neko to ne radi. Osobe koje su sramežljive po prirodi, slabe i nesigurne u sebe su u većem riziku da počnu da grickaju nokte. Grickanjem noktiju smiruju i opuštaju sebe. Jako je bitno da na vreme shvatite da je ovo ipak ozbiljan problem i da može ugroziti vaše zdravlje. Postoje različite metode za odvikavanje od ove ružne navike, o čemu će biti reči u narednom tekstu.

Odvikavanje od grickanja noktiju

Kako da se odviknete od ove ružne navike? Naravno da nije lako i jednostavno, ali vredi probati. Samo razmislite o tome koliko ovo utiče na vaše zdravlje i emocionalni sklop. Budite uporni i ne odustajte tako lako! Nekoliko korisnih saveta i snaga volje, jaka želja da se odviknete – i već ste rešili pola problema.

Odvikavanje od grickanja noktiju:

– probajte najpre da se samokontrolišete (nijedna loša navika nije jača od vas)

– namažite nokte nekim ljutim umakom (ili ljutom papričicom)

– ukoliko ste kod kuće možete da probate da zalepite i prekrijete nokte samolepljivom trakom (ili nošenjem rukavica od lateksa)

– redovno secite i negujte nokte, tako da nemate šta da grickate, ili da prosto ne poželite da narušite lep izgled vaših noktiju

– možete umočiti prste u maslinovo ulje ili u sok od limuna

– kada poželite da grickate nokte, nađite sebi neku drugu zanimaciju gde ćete uposliti ruke i sprečiti da do grickanja dođe

– postoje razne kreme za odvikavanje od grickanja noktiju, koje možete kupiti u apoteci

– možete istrljati nokte i belim lukom

– postoji i hipnoza kao tretman za odvikavanje od grickanja noktiju
Saznajte više>>> 5 načina da prestanete da grickate nokte!