Hashimoto sindrom simptomi, lečenje, ishrana, prirodni lekovi

Šta je hashimoto sindrom (hašimotova bolest)

Hašimotova bolest ili Hashimoto sindrom je stanje u kojem vaš imuni sistem napada vašu štitnu žlezdu, malu žlezdu na bazi vrata. Štitna žlezda je deo vašeg endokrinog sistema, koja proizvodi hormone koji koordiniraju mnoge od aktivnosti vašeg tela.

Dobijeno zapaljenje usled Hashimoto bolesti, takođe poznato kao hronični limfocitni tiroiditis, često dovodi do premalo aktivne štitne žlezde (hipotireoza). Hashimoto bolest je najčešći uzrok hipotireoze. To pre svega pogađa žene srednjih godina, ali može da se javi kod muškaraca i žena svih uzrasta i kod dece.

Lekari testiraju funkciju štitne žlezde da pomognu u otkrivanju ove bolesti. Lečenje Hashimoto bolesti sa zamenom hormona štitne žlezde obično je jednostavno i efikasno.

hashimoto sindrom

Hashimoto tireoiditis uzrok

Koji je uzrok hašimotove bolesti? Hashimoto bolest je autoimuni poremećaj u kojoj vaš imuni sistem stvara antitela koja oštećuju vašu štitnu žlezdu. Lekari ne znaju šta uzrokuje da imuni sistem napadne štitnu žlezdu. Neki naučnici misle da virus ili bakterija mogu da izazovu ovaj odgovor, dok drugi smatraju da genetska greška može da bude uključena.

Uzrok za hashimoto tireoiditis  je najverovatnije kombinacija faktora – uključujući nasleđe, pol i starost – oni mogu da odrede verovatnoću od razvoja ovog poremećaja.

Faktori rizika

Ovi faktori mogu doprineti vašem riziku od razvijanja Hashimoto bolesti:

Pol: žene imaju mnogo više šanse da dobiju Hashimoto bolest.

Starost: Hashimoto bolest se može javiti u bilo kom uzrastu, ali češće se javlja u srednjem dobu.

Nasleđe: vi ste pod većim rizikom za Hashimoto bolest ako drugi u vašoj porodici imaju bolesti štitne žlezde ili druge autoimune bolesti.

Druge autoimune bolesti: imajući drugu autoimunu bolest – kao što je reumatoidni artritis, dijabetes tip 1 ili lupus – povećava rizik od razvoja Hashimoto bolesti.

Sindrom hashimoto simptomi

Možda nećete primetiti znake ili simptome Hashimoto bolesti na početku, ili ćete možda primetiti otok na prednjoj strani grla (struma). Hashimoto bolest obično sporo napreduje tokom godina i uzrokuje hronično oštećenje štitne žlezde, što dovodi do pada nivoa hormona štitne žlezde u krvi. Znaci i simptomi su uglavnom oni vezani za hipotireozu.

Sindrom hashimoto – simptomi su:

 • umor i tromost
 • povećana osetljivost na hladno
 • zatvor
 • bleda, suva koža
 • naduveno lice
 • promukao glas
 • neobjašnjivo dibijanje na težini – javlja se retko i retko prelazi 10 do 20 kilograma, od kojih je većina tečnost
 • bolovi u mišićima, osetljivost i krutost, posebno u ramenima i kukovima
 • bol i ukočenost u zglobovima i otoci na kolenima ili malim zglobovima u rukama i nogama
 • slabost mišića, naročito u donjim ekstremitetima
 • preterano ili produženo menstrualno krvarenje (menoragija)
 • depresija.

Hashimoto sindrom i trudnoća

Kako su Hashimoto sindrom i trudnoća povezani? Hormoni štitne žlezde i trudnoća su povezani na više načina, iako to mnogi od vas nisu ni znali. Pre svega, Hashimoto bolest može da utiče na neplodnost kod žena, što otežava mogućnost da žena zatrudni.

Ako žena ima Hashimoto bolest i trudna je, bebe rođene od strane žena koje su tretirane za hipotiroidizam usled Hashimoto bolesti – mogu imati veći rizik od urođenih mana nego bebe rođene od strane zdravih majki. Lekarima je odavno poznato da su ova deca više sklona intelektualnim i razvojnim problemima. Možda postoji veza između hipotiroidizma tokom trudnoće i urođenih mana, kao što je rascep nepca.

Konekcija takođe postoji između hipotiroidizma u trudnoći i srca, mozga i problema sa bubrezima kod odojčadi. Ako planirate da zatrudnite ili ako ste u ranoj trudnoći, budite sigurni da ste proverili vaš nivo hormona štitne žlezde.

Hashimoto sindrom i ishrana

U slučaju Hashimoto bolesti, preporučuje se da jedete hranu od celog zrna, bogatu gvožđem i B vitaminima. Uključite sveže voće i povrće i drugu hranu bogatu antioksidansima u svoju ishranu svakodnevno. Riblje ulje može povećati imunitet i L-tirozin dodaci mogu pomoći da proizvodite više tiroidnih hormona. Uvek proverite sa lekarom pre uzimanja bilo kakvog dodatka ili biljnog leka.

Hrana i dopune koje treba izbegavati kod Hashimoto bolesti

Određene namirnice mogu da vaše stanje još pogoršaju.

Izbegavajte dodatke joda, jer oni zapravo mogu izazvati hipotireozu. Dodaci gvožđa i soje mogu da ometaju lekove za štitnu žlezdu. Lisnato zeleno povrće, kao što su kelj, spanać, brokoli, prokelj, karfiol, zajedno sa kikirikijem, pinjolima i prosom, mogu da pogoršaju stanje štitne žlezde. Recite svom lekaru ako uzimate suplemente kalcijuma, antacide i lekove za visok holesterol, visok krvni pritisak i čir, jer oni mogu da utiču na lekove za štitnu žlezdu.

Hashimoto sindrom lečenje

Nije svim ljudima sa Hashimoto bolesti potreban tretman. Ako štitna žlezda normalno funkcioniše, možda će biti dovoljno samo pratiti promene.

Ako vaša tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, možda će biti potrebni lekovi. Levotiroksin je sintetički hormon koji zamenjuje nedostatak tiroidnog hormona, tiroksina. To praktično nema neželjenih efekata. Ako vam je potreban ovaj lek, vi ćete biti na njemu do kraja svog života.

Redovna upotreba levotiroksina može da vrati vaše nivoe hormona u normalu. Kada se to dogodi, simptomi obično nestaju. Međutim, verovatno će trebati redovni testovi za praćenje vašeg nivoa hormona. Ovo omogućava vašem lekaru da prilagodi dozu po potrebi.

Stvari koje treba razmotriti

Neke materije i lekovi mogu da utiču na sposobnost tela da apsorbuje levotirokin. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom o bilo kakvim lekovima koje uzimate. Neki proizvodi koji su poznati da mogu da izazovu probleme uključuju:

 • aluminijum hidroksid, koji se nalazi u antacidima
 • suplementi gvožđa
 • suplementi kalcijuma
 • Kuestran, lek za holesterol
 • Kayexalate, lek za ljude sa visokim kalijumom u ​​krvi.

Određene namirnice takođe mogu uticati na apsorpcija ovog leka. Neka vaš lekar zna da li imate ishranu koja je bogata vlaknima ili sojom. Oni mogu uticati na nivo hormona.

Hashimoto sindrom prirodno lečenje

Mnogi prirodni lekovi mogu pomoći u kontroli Hashimoto bolesti. Naravno, uvek se prvo posavetujte sa svojim lekarom.

Hashimoto sindrom – prirodno lečenje:

Kokosovo ulje

Koristiti kokosovo ulje za kuvanje. Uvek koristite ekstra devičansko organsko kokosovo jestivo ulje.

Takođe možete dodati dve kašike kokosovog ulja u mleko i piti ovo ujutru zajedno sa doručkom svaki dan. Možete ga dodati u svoj frape.

Jabukovo sirće

Dodati dve kašičice organskog jabukovog sirćeta u čašu tople vode. Umešati i malo meda. Pijte ovaj rastvor svakodnevno na redovnoj osnovi.

Ulje žutog noćurka

Ulje žutog noćurka je još jedan veliki sastojak koji može da pomogne pacijentima sa hipotiroidizmom. Bogato je gama linoleinskom kiselinom i nudi antiinflamatorne prednosti i pomaže da se poveća nivo hormona štitne žlezde.

Istovremeno, ono može osloboditi probleme povezane sa hipotireozom, kao što su gubitak kose i teške menstruacije.

Opšta preporuka za uzimanje ulja žutog noćurka je 2 do 8 grama dnevno. Konsultujte svog lekara da saznate odgovarajuću dozu za vaš slučaj.

Đumbir

Kriške svežeg korena đumbira mogu da se dodaju supama i drugim jelima.

Druga opcija je da popijete dve ili tri šolje toplog čaja od đumbira. Da bi napravili ovaj biljni čaj, dodajte mali komad svežeg đumbira u šolju ključale vode. Neka odstoji pet minuta, a zatim dodati malo meda i popiti.

Sibirski ginseng

Uzmite dozu od 100 do 200 mg ekstrakta sibirskog ginsenga dva puta dnevno, pre doručka i pre ručka. Budite sigurni da se obratite lekaru pre početka režima ovog dodatka.

Riblje ulje i vitamin D

Riblje ulje se smatra da je dobro za povećanje hormona štitne žlezde i održavanje zdravog funkcionisanja štitne žlezde. Kako je bogato omega 3 masnim kiselinama, ovo ulje se bori protiv upale i povećava imunitet.

Uzmite suplemente ribljeg ulja nakon konsultacija sa svojim lekarom, naročito ako uzimate razređivače krvi. Opšta doza je do 3 grama dnevno.

Nedostatak vitamina D je povezan sa nekoliko autoimunih bolesti, uključujući bolesti štitne žlezde. Izloženost suncu ujutru rano je dobar način za generisanje vitamina D.

Dakle, izložite svoje telo ranim jutarnjim sunčevim zracima oko 15 minuta dnevno. To će takođe pomoći u održavanju zdravog imunog sistema i metabolizma kalcijuma.

Oni koji pate od hipotireoze, mogu da steknu tu naviku da se probude ujutru rano i urade neke zdrave vežbe (koje stimulišu štitnu žlezdu), kao što je hodanje na otvorenom. Dobićete rano izlaganje suncu, kao i korist od fizičke aktivnosti.

loading...
loading...
Loading...