Hipotireoza simptomi, lečenje, dijeta…

Šta je hipotireoza? Hipotireoza, stanje koje se odnosi na premalo aktivnu štitnu žlezdu, je čest poremećaj. Sa hipotiroidizmom, štitna žlezda ne proizvodi dovoljno svojih hormona.

Štitna žlezda se nalazi u prednjem donjem delu vratu. Hormoni koje proizvodi ova žlezda putuju kroz krvotok i utiču na skoro svaki deo vašeg tela, od vašeg srca i mozga, do mišića i kože.

Štitna žlezda kontroliše kako ćelije vašeg tela koriste energiju iz hrane, procesom koji se zove metabolizam.

Između ostalog, vaš metabolizam utiče na temperaturu vašeg tela, otkucaje srca i koliko dobro sagorevate kalorije. Ako nemate dovoljno hormona štitne žlezde, vaše telo usporava procese. To znači da vaše telo proizvodi manje energije, a vaš metabolizam postaje spor.

hipotireoza simptomi

Hipotireoza simptomi

Simptomi hipotireoze mogu biti nejasni i često mogu da imitiraju druge uslove. Oni mogu uključivati:

 • promene u menstrualnom ciklusu
 • zatvor
 • depresija
 • suvu kosu i gubitak kose
 • suva koža
 • umor
 • veća osetljivost na hladno
 • spor rad srca
 • oticanje štitne žlezde (gušavost)
 • neobjašnjivo dobijanje na težini ili teškoća gubitka težine
 • sindrom karpalnog tunela.

Hipotireoza i depresija

Kako su hipotireoza i depresija povezani? Iako su odvojene bolesti, depresija je ponekad simptom hipotireoze. To je kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde. Lekovi za jačanje tih nivoa mogu da vas oslobode od neprijatnih simptoma, uključujući i depresiju.

Ova dva uslova dele toliko simptoma na koje lekari ponekad gledaju na mogućnost da neko ko je u depresiji može da ima nizak nivo tiroidnih hormona.

Ako imate hipotireozu, možete imati umor, sporost i problema sa koncentracijom, a možete spavati previše. Sve to može izazvati da se osećate depresivno.

Da pomognete lekarima da shvate da li je depresija prisutna zbog hipotiroidizma, treba da se testirate na bolesti štitne žlezde.

Studije pokazuju da ako imate i hipotireozu i depresiju, stvari se mogu poboljšati sa tretiranjem hipotireoze umesto da se oslanjate na antidepresive.

Hipotireoza i mršavljenje

Održavanje zdrave telesne težine može biti borba kada živite sa hipotireozom. Zdrava hrana, kontrolisane veličine porcija i redovno vežbanje – to su ključne komponente za gubitak kilograma! Ali ako imate hipotireozu, vaša premalo aktivna štitna žlezda takođe igra ulogu. Najvažnije što možete učiniti – za mršavljenje i za vaše celokupno zdravlje u slučaju hipotireoze – je da se pridržavate odgovarajućeg tretmana za vaš hipotiroidizam. Međutim, nekoliko promena u ishrani može pomoći da povećate uspeh mršavljenja. Gubljenje težine nikada nije lako, ali ljudi koji su kontrolisali dobro njihov hipotiroidizam ne bi trebalo da se bore da izgube težinu više od bilo koga drugog.

Počnite sa sledećih sedam strategija za dobar start u gubitku telesne težine sa hipotireozom:

1. Razmislite da jedete namirnice bez glutena.

2. Izbacite jednostavne ugljene hidrate i šećere.

3. Jedite više anti-inflamatornu hranu (lisnato zeleno povrće, paradajz, masna riba, orašasti plodovi, voće, maslinovo ulj i dr.).

4. Držite se malih, čestih obroka.

5. Vodite dnevnik ishrane.

6. Držite telo u pokretu.

7. Uzmite lekove za štitnu žlezdu prema uputstvu.

Hipotireoza u trudnoći

Hipotireoza u trudnoći može da predstavlja ozbiljan problem, naročito ako se ne tretira. Problemi sa štitnom žlezdom u trudnoći mogu da utiču na bebu u razvoju. Tokom prva tri meseca trudnoće, beba dobija sve hormona od majke. Ako majka ima hipotireozu, beba ne dobija dovoljno hormona štitne žlezde. To može dovesti do problema sa mentalnim razvojem.

Razlog nije jasan, ali ponekad, upala štitnjače se javlja nakon trudnoće. To se zove postporođajni tiroiditis. Žene sa ovim stanjem obično imaju ozbiljan porast nivoa hormona štitne žlezde, a zatim nagli pad hormona koje štitnjača proizvodi. Većina žena sa postporođajnim tireoiditisom će povratiti svoju normalnu funkciju štitne žlezde.

Hipotireoza kod dece

Hipotireoza kod dece može biti nasledno stanje, jer je tendencija da se bolesti štitne žlezde mogu pokrenuti u porodici.

Deca sa hipotireozom imaju tendenciju da se osećaju umorno i nemaju mnogo energije.

Deca sa hipotireozom imaju tendenciju da rastu sporije i ne mogu da prikazuju promene puberteta dok ne dobiju tretman. Lekar može posumnjati na hipotiroidizam ako smatra da dete neće dostići odgovarajući rast. Iako deca sa hipotireozom mogu da imaju tendenciju da lakše dobijaju na težini, bolesti štitne žlezde gotovo nikada nisu uzrok problema kod dece koja su gojazna.

Mala deca i bebe sa hipotireozom ne moraju imati nikakve simptome. Ako se pojave simptomi, oni mogu uključivati:

 • hladne ruke i noge
 • zatvor
 • ektremna pospanost
 • promukao krik
 • malo ili nimalo rasta
 • nizak mišićni tonus
 • uporna žutica (žuta boja kože i beonjača)
 • loše navike u ishrani
 • naduveno lice
 • nadimanje stomaka
 • otečen jezik.

Hipotireoza lečenje

Kako se sprovodi lečenje hipotireoze? Ako imate hipotireozu, vaš lekar će prepisati sintetički (veštački) hormon štitnjače T4. Uzimajte ovu pilulu svaki dan. Neki drugi lekovi mogu ometati kako vaše telo apsorbuje sintetički hormon. Pobrinite se da lekar zna za sve lekove, bilje i dodatke koje koristite ili želite da koristite, uključujući proizvode dostupne bez recepta.

Moraćete redovno da radite testove krvi za proveru svog nivoa hormona štitne žlezde. Vaš lekar će možda morati da prilagodi vašu dozu lekova s vremena na vreme.

Komplikacije hipotireoze: ukoliko se ne leči, hipotiroidizam može da izazove: srčane probleme, neplodnost, bol u zglobovima, gojaznost. Izuzetno nizak nivo hormona štitne žlezde može uzrokovati stanje opasno po život pod nazivom miksedem. Miksedem je najteži oblik hipotireoze. Osoba sa miksedemom može da izgubi svest ili padne u komu. Uslov takođe može da uzrokuje da telesna temperatura padne veoma nisko, što može dovesti do smrti. Ovo je hitno medicinsko stanje!

Prirodni lek za hipotireozu

Prirodni lek za hipotireozu je tu da vam pomogne u kontroli ovog poremećaja i da vam olakša neke svakodnevne simptome. Napominjemo, uvek se prvo posavetujte sa lekarom pri primene bilo kakvog alternativnog načina lečenja. Sledeće prirodne lekove za hipotireozu koje ćemo navesti možete jednostavno uključiti u svoju svakodnevnu ishranu.

Prirodni lek za hipotireozu:

 • riblje ulje
 • ulje žutog noćurka
 • kokosovo ulje
 • maslinovo ulje
 • sibirski ginseng
 • jabukovo sirće u kombinaciji sa vodom
 • čaj od đumbira
 • suplement vitamina D ili izlaganje ranim jutarnjim sunčevim zracima
 • suplementi vitamina B grupe: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12.

Dijeta za hipotireozu

Ne postoji posebna dijeta za hipotireozu, ali postoje neke smernice u ishrani koje bi trebalo da poštujete ako želite da sprečite komplikacije bolesti ida ublažite simptome.

U slučaju hipotireoze, preporučuje se da jedete hranu od integralnih žitarica, bogatu gvožđem i vitaminima B grupe. Ishrana za hipotireozu mora da se bazira na svežem voću i povrću i drugoj hrani koja je bogata, pre svega, antioksidansima.

Odlična hrana za hipotireozu su riblje ulje i L-tirozin dodaci. Najpre se konsultujte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvog suplementa ili biljnog leka.

Međutim, određenu hranu treba strogo izbegavati u slučaju hipotireoze, jer može da pogorša vaše stanje.

Izbegavajte suplemente joda, jer je dokazano da oni zapravo mogu izazvati hipotireozu. Suplementi gvožđa i soje mogu da ometaju dejstvo lekova za štitnu žlezdu.

Lisnato tamno-zeleno povrće, kao što su spanać, kelj, prokelj, brokoli, karfiol, zajedno sa kikirikijem, prosom i pinjolima – mogu da dodatno pogoršaju stanje vaše štitne žlezde. Obavezno obavestite svog lekara ako uzimate dodatke kalcijuma, antacide i lekove za visok holesterol, krvni pritisak ili čir, jer je dokazano da oni mogu da utiču na lekove za štitnu žlezdu.

loading...
loading...
Loading...