Hleb bez kvasca ( beskvasni hleb )

Kad od kvasca naš tradicionalni hleb još jednom proključa u stomaku, želudac može da se tako betonira da više ne propušta hranjive materije, pa telo bude na smrt gladno i pored punih usta…

Hleb! Sama reč izaziva toplinu, pa se u narodu ne bez razloga neguje običaj da se gost dočekuje hlebom i solju. U gotovo svim kulturama hleb je duboko poštovan i zastupljen u obredima i svakodnevnoj ishani. U svojim najraznovrsnijim varijantama postoji već 6000 godina, ne prestajući i danas da se nameće kao nezamenljivi pratilac u razvoju M čoveka.

Ali, nije svaki hleb blagotvoran za organizam. Da bi bio zdrav, mora da bude napravljen od brašna koje je dobijeno mlevenjem celog zrna žitarice, i da bude izrađen bez kvasca koji, kako nauka danas tumači, može da zabetonira želudac i creva i da nas ostavi gladne i pored punog stomaka.
Ako želimo da iz hleba izvučemo maksimalnu korist za svoj organizam, preporučuje se beskvasni integralni hleb. On sadrži belančevine, masti, vitamine i minerale u kombinaciji koja je neophodna organizmu da bi normalno funkcionisao.

Među svim proizvodima od integralnog brašna naročito se izdvaja beskvasni integralni hleb, koji je po načinu pripreme i hranljivim vrednostima blizak onom koji se pravio u drevna vremena. Kvasac se koristi da bi hleb nadošao pre pečenja, a zaboravljamo da isti takav efekat izaziva i u organizmu. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da je osnovni uzrok nastajanja malignih oboljenja digestivnog trakta u stvaranju naslaga na zidovima creva, koje ometaju njihov normalan rad i, u težim slučajevima, i rad drugih unutrašnjih organa. Sediment se najviše zadržava na prevojima debelog creva, usled čega se na tim mestima smanjuje protok krvi i usporava rad, a to vodi daljim komplikacijama koje se mogu ispoljiti kao hemoroidi, zatvor, glavobolja i čitav niz tegoba do najtežih bolesti.

PREDNOSTI

Integralno zdravlje

Beskvasni hleb zadržava vitamine iz žitarica od kojih se spravlja. Ako se mesi od brašna sa potočne vodenice, odličan je izvor biljnih vlakana koja regulišu stolicu, pomažu u prevenciji srčanih oboljenja i raka debelog creva, a kod dijabetičara regulisanju nivoa šećera u krvi.

Pročitajte i Napravite kod kuće najzdraviji hleb na svetu koji leči holesterol i dijabetes – Recept

PONUDA

Kriška od 9 zrna

U makrobiotičkim prodavnicama mogu da se nadu raznovrsni beskvasni hlebovi, čisti ječmeni i ražani, hleb od devet zrna, manastirski i slatki sa suvim voćem i orašastim plodovima, umeboši hleb koji je posebno dobar za varenje, specijal sa zrnima suncokreta, sušama i lana, kao i različite vrste sendviča sa beskvasnim pecivom. Mogu da se čuvaju do nedelju dana, a da ne promene ukus i svežinu.

Visokorafinisana hrana, u koju spada i sitno mleveno belo brašno, u kombinaciji sa kvascem stvara smesu koja se lepi za zidove creva. Ona je nalik malteru i sprečava apsorpciju hranljivih materija. Organizam se na taj način izgladnjuje, iako unosimo sve više hrane i gojimo se. Kvasac je idealna podloga i za širenje gljivica.