Hrono ishrana i kafa, alkohol, sokovi

Bez obzira na dijetu kojoj ste podvrgnuti, unos dovoljne količine tečnosti svakako je prioritet za vaš organizam. Međutim, hrono dijeta nalaže određena pravila čak i kada je unos tečnosti u pitanju, kojih se morate pridržavati da biste postigli željene rezultate.

Koje su dozvoljene vrste tečnosti za vreme hrono ishrane?

Osim obične vode, dozvoljeno je popiti do pola litre mineralne vode (po mogućnosti, s magnezijumom), biljni čaj, kafu (koja se u hronoishrani ne smatra napitkom, već je pankreas doživljava kao hranu), limunadu bez šećera, i creveno, roze ili belo vino.

Koliko tečnosti možemo uneti dnevno i u koje vreme? Dnevni unos dozvoljene tečnosti iznosi najmanje 1,5l pa i više, u zavisnosti od težine osobe i potrebe organizma. nije dozvoljen unos tečnosti pola sata pre, tokom i pola sata nakon obroka.

hrono dijeta kafa alkohol sok

Zašto nisu dozvoljeni prirodni sokovi?

Voće u sebi sadrži veliki procenat vitamina, ali i šećera, koji nije potreban našem organizmu da bi normalno funkcionisao. Hrono ishrana prednost daje svežem povrću u odnosu na voće – takođe sadrži vitamine i minerale, ali ima niži glikemijski indeks. Jedini sok koji je dozvoljen tokom hrono dijete jeste limunada bez šećera, koja može da se konzumira tokom dana bez ograničenja. Veoma je bitno da se mlaka limunada pije ujutru na prazan stomak kako bi napravila baznu sredinu u želucu i ubrzala proces varenja i detoksikaciju organizma, a samim tim i mršavljenja.

Šta je od alkoholnih pića dozvoljeno?

Hrono ishrana ne preporučuje alkoholna pića. Jedini dozvoljeni alkohol jeste crveno, roze i belo vino (crveno ima prednost u odnosu na belo, ali u oba slučaja voditi računa da to budu domaća, bez aditiva). Vino je dozvoljeno pola sata posle ručka i to samo i dl, do tri puta nedeljno, pod uslovom da osoba nije previše gojazna! Ostale vrste alkohola ne preporučuju se jer uglavnom sadrže šećer.

Kada i koliko često može da se pije kafa tokom hrono dijete

Iako se oduvek smatralo da ne utiče na proces mršavljenja (pogotovo bez šećera), hrono pravila nalažu strogo ograničenje unosa kafe. Osnovno pravilo je da se kafa ne pije na prazan stomak. Šoljica kafe pre doručka podstiče lučenje želudačnog soka, koji deluje nadražajno na sluznicu želuca, što kod nekih osoba izaziva bol, a dugoročno može da dovede do gastritisa – upale sluzokože želuca. Dozvoljene su dve kafe dnevno, i to 30 minuta posle doručka i ručka. Između obroka, kao i kasno uveče, kafa nije dozvoljena.

>>> Hrono dijeta dozvoljene i zabranjene namirnice u restriktivnom periodu

Koji čajevi su dozvoljeni?

Od čajeva možete piti samo biljne, nezaslađene, poput kamilice, nane, hajdučke trave, žalfije i drugih koji ne sadrže mnogo kofeina – voćni nisu dozvoljeni. Količina čajeva nije ograničena. Jedini čaj koji se ne preporučuje više od dve šolje dnevno jeste zeleni, zbog velikog procenta kofeina koji sadrži.

Saznajte više>>> Najnoviji članci o hrono ishrani, recepti, jelovnici, iskustva…

Da li je kakao napitak dozvoljen u periodu restrikcije?

Jedina dozvoljena vrsta mleka u hronoishrani jeste bademova, koje takođe nije preporučljivo u većim količinama na samom početku restrikcije, tako da se od klasičnog kakao napitka možete oprostiti. Međutim, postoji alternativno rešenje: kakao razmutite s toplom vodom i zasladite stevijom. U ovakvoj kombinaciji možete ga piti tri puta nedeljno umesto kafe, 30 minuta posle doručka i nije preporučljivo da se nakon ispiranja kakaoa pojede nakupljeni talog.