Hrono ishrana recepti

Ukoliko ste odlučili da izmenite način ishrane, te da uz to što se hranite zdravo i regulišete svoju telesnu težinu, onda je svakako jedan od boljih načina da se upoznate sa pravilima takozvane hrono ishrane.

U suštini, ova pravila su prilično jednostavna, a ne iziskuju nikakvo naročito odricanje, stim što je neophodno da počnete da pripremate namirnice prema receptima za ovaj tip ishrane. To na prvom mestu podrazumeva da mesite takozvani hrono hleb, te da u jednom obroku ne mešate proteinske i skrobne namirnice, osim u doručku, gde je praktično dozvoljeno unositi sve vrste namirnica, budući da se ovaj princip ishrane zasniva na obilnom doručku.

Uz to, postoje i posebni recepti za takozvane hrono slatkiše, koje bi takođe trebalo pripremati.

hrono dijeta recepti

Hrono ishrana recepti

Kada govorimo o hrono ishrani, recepti za pripremu jela po ovom principu su nebrojeni. Zato je najbolje da na osnovu ponuđenih recepata sami otkrijete ukus koji vam najviše odgovara, te da pripremate jela na taj način.

Pročitajte i Recept za hrono hleb i hrono slatkiše

U osnovi svih ovih recepata je nemešanje namirnica koje su poznate po visokom sadržaju skroba sa onima koje sadrže visok nivo proteina. To zapravo znači da treba da se naviknete na malo drugačiju pripremu jela od one koja je uobičajena za tradicionalnu srpsku kuhinju, te da počnete sa korišćenjem začina, kako biste dali bolji ukusu jelima.
Hrono ishrana se zasniva na vrlo jednostavnim principima, a recepti za pripremu jela prema ovim principima su vrlo jednostavni. Budući da se doručak posmatra kao glavni obrok, kod njega nema neke naročite mudrosti u pripremi, jer je dozvoljeno mešanje namirnica.

Što se ručka i večere tiče, oni podrazumevaju obroke koji ne sadrže skrobne i proteinske namirnice u jednom jelu, pa su i recepti šaroliki.

Jedan od zanimljivijih recepata za ručak je i musaka od plavog patlidžana, koja se priprema na malo drugačiji način nego što smo navikli. A mnoge domaćice će morati da priznaju da je ovaj način pripreme mnogo jednostavniji od uobičajenog.

Od namirnica će vam biti potrebne sledeće : plavi patlidžan, mleveno juneće meso ili komadići pilećeg belog mesa, crni i beli luk, začini po želji ( peršun, origano, biber i drugi ), so, maslinovo ulje ili ulje od semenki grožđa, a može i drugo ulje po vašem izboru. Količinu namirnica prepuštamo vama. Od sastojaka će vam još biti potrebna i nautralna ( biljna ) pavlaka.

Kao i ostali recepti koji se vezuju za hrono ishranu, tako je i ovaj izuzetno jednostavan : najpre izdinstajte crni luk, pa izdinstajte na njemu kratko meso, dodajte začine po ukusu i sitno seckan beli luk. Plavi patlidžan isecite na kolutove debljine par milimetara i poređajte na dno posude za pečenje, koju ste prethodno blago podmazali. Preko reda patlidžana, rasporedite fil i opet prekrijte sve kolutovima patlidžana. Na kraju pomešajte pavlaku sa malo vode i njome zalijte musaku, pa pecite u dobro zagrejanoj rerni. Uskoro ćete uživati u neverovatnom ukusu. Ukoliko vam se ne dopada ideja da koristite biljnu pavlaku ili ste, pak u takozvanom periodu restrikcije, možete umesto nje musaku prekriti kolutovima svežeg paradajza ili sokom od paradajza.

Takođe, možete pripremiti i kupus sa mesom, stim što je bolje da umesto uobičajenog svinjskog mesa koristite pileće belo meso. I, naravno, ne treba koristiti zapršku.

Kao što smo već rekli, recepti su zaista brojni, tako da ćemo pomenuti samo neke, a trebalo bi da vam je iz ovog koji smo naveli u prethodnom delu teksta već jasno kako funkcionišu recepti vezani za hrono ishranu.

Tako, za ručak možete prirpemati potaže od povrća, ali i punjene paprike i tikvice, ali na malo drugačiji način od uobičajenog, gulaš sa pilećim belim mesom, boraniju sa ili bez dodatka pilećeg ili junećeg mesa, te pileće meso uz dodatak odabranog povrća i još mnogo toga. Raznolikost jelovnika zavisi u velikoj meri od vašeg umeća i mašte, tako da je najbolje da isprobate originalne recepte, pa onda pronađete onaj koji vam najviše odgovara.

Kuvar>>> Najbolji hrono recepti za doručak ručak i večeru

Što se večere tiče i za nju je moguće naći izuzetno veliki broj recepata, pa čak i neke predloge za ručak možete iskoristiti za poslednji obrok u toku dana. Možete, recimo pripremiti pečurke na grilu ili pileće ražnjiće uz dodatak povrća koje ćete peći u rerni, a koji se izuzetno brzo i lako spremaju.

Povezano>>> Hrono ishrana recepti za 2 dana doručak, ručak, večera

Da rezimiramo, za bilo koji recept da se odlučite, bez obzira da li je originalan ili ćete ga vi sami izmeniti, najvažnije je da se pridržavate osnovnih pravila hrono ishrane.