Jela od sremuša recepti – salata, čorba…

Biljka koja je u narodu poznatija pod nazivom medveđi luk je, čini se u savremenom svetu nepravedno zapostavljena. Ali, srećom po savremenog čoveka, sve više se vraćamo našem tradicionalnom načinu ishrane, a dobro je poznato da brojna jela od sremuša i to prvenstveno salata od medveđeg luka često bivali na trpezama naših predaka.

Sremuš medveđi luk recepti

Kada je u pitanju sremuš – medveđi luk, recepti za pripremu jela koja sadrže i taj sastojak su brojni, ali i vrlo jednostavni za pripremanje.

Ono što je važno naglasiti jeste da je potrebno koristiti mladi, svež sremuš za njihovu pripremu, jer je dobro poznato da stariji listovi medveđeg luka mogu da budu i ljuti, ali i da imaju određenu dozu gorčine, te svakako ne bi trebalo koristiti ih.

jela od sremusaSalata od sremuša

Ne samo da je sremuš salata ukusna, bez obzira uz koje sastojke da je pripremate, već je ona isto tako i vrlo lekovita, pošto je dobro poznato da se ova biljka preporučuje za korišćenje u ishrani upravo zbog svojih izuzetnih lekovitih svojstava.

Salata od sremuša se može pripremati na brojne načine, odnosno uz korišćenje različitih sastojaka. Jedan od najčešćih načina pripreme podrazumeva korišćenje svežeg paradajza i krastavaca, odnosno mladog luka, po želji, te sitno naseckanog sremuša. U principu, sremuš salata može da se priprema od bilo kojih drugih sastojaka, a najvažnije je da na kraju preko odabranog povrća pospete sitno iseckan sremuš i da uživate u fenomenalnom ukusu koje ovaj sastojak daje konkretnoj salati.

Isto tako, salata od sremuša može da bude pripremljena i samo od medveđeg luka, koji ćete sitno iseckati, te preko njega možete da dodate, po želji malo izrendanog kačkavanja, pa sve to da izmešate sa kiselim mlekom ili pavlakom, a uz dodatak ulja, peršuna i soli, te malo limunovog soka ili sirćeta.

Jela od sremuša

Da biste pripremili jela od sremuša, potrebno je prvo da znate da se ovaj sastojak najbolje „slaže“ sa pririnčem i testeninom. Zapravo, postoje domaćice koje ovu biljku dodaju u mnoga jela, kao i peršunov list ili celerov, tako da samo od vas zavisi da li ćete jela od sremuša pripremati prema mnogobrjnim receptima koji su u ponudi ili ćete odabrati da ga dodate kao začin u jela.

Ako vas interesuje pirinač sa sremušem, možete da ga pripremite vrlo lako, a osim ova dva sastojka biće vam potrebno i mali maslinovog ulja, odnosno kačkavalja ili parmezana, kao i začini po ukusu. Priprema je izuzetno jednostavna, a podrazumeva da pirinač obarite, a sremuš očistite i poparite kratko u vreloj vodi. Zatim, jednostavno pomešate sremuš i pirinač, dodate začine i na kraju sve prekrijete parmezanom ili sitno rendanim kačkavaljem.

Čorba od sremuša

Ukoliko nekoga interesuje čorba od sremuša, te želi da sazna na koji način se ona priprema, moramo da naglasimo da ne postoji recept koji podrazumeva korišćenje samo ovog povrća za pripremu čorbe, jer se vrlo često čorba od sremuša priprema uz dodatak blitve ili spanaća, odnosno koprive.

Nutricionisti, u svakom slučaju preporučuju da čak i kada pripremate čorbu od pomenutog povrća svakako dodate i malo sremuša, jer ćete tako dobiti jelo koje ima izutenu moć detoksikacije organizma.

Saznajte više >>> Sremuš lekoviost – kapi – upotreba – u rakiji – u maslinovom ulju

Kako sačuvati sremuš za zimu?

Uzevši u obzir da sremuš koji je dobro koristiti u ishrani može da se nađe samo u kratkom vremenskom periodu, to je i sasvim logično što se govori i o tome kako sačuvati sremuš za zimu.

Ovde postoji nekoliko mogućnosti, a koje podrazumevaju i njegovo sušenje, odnosno duboko zamrzavanje odmah po usitnjavanju. Ali, isto tako postoji mogućnost i da se svež sremuš izmelje na mašini za meso ili usitni u blederu i odmah tako pripremljen zamrzne.

Da li sme da se zamrzava?

Iako se mnogi koje korišćenje ove biljke zanima, pitaju da li sremuš sme da se zamrzava, mora se priznati da je opšte poznata činjenica da je upravo to i jedan od načina da se ova biljka sačuva za korišćenje i u ostalim periodima godine kada je nemoguće pronaći ga svežeg. Vaše je samo da odaberete da li ćete ga usitniti ručno ili u blenderu, pa onda zamrznuti.