Kako se osloboditi tamnih kolutova oko očiju

Da li u vidu naborane kože, ili kao crni kolutovi “urezani” ispod očiju, ili u obliku kesica koje vise, nesumnjivo je da podočnjaci predstavljaju pravu estetsku noćnu moru. Javljaju se od najranije mladosti, a vremenom postaju sve izraženiji i vidljiviji.

Dok kod nekih nastaju sporadično i nestaju podjednako brzo, u mnogim slučajevima oni predstavljaju stalan problem i tada govorimo o hroničnim podočnjacima.

Zašto nastaju podočnjaci i tamni kolutovi ispod očiju?

Izraženi podočnjaci često su signal koji nam telo šalje i “javlja” nam da nešto s njim nije u redu. Uvreženo mišljenje da se pojavljuju zbog umora i neispavanosti nije potpuno tačno, jer crni kolutovi i i vrećice ispod očiju nastaju i iz brojnih drugih razloga. Medicinski, bezopasni su oni podočnjaci koji su kod nekih ljudi vidljivi zbog pojačane pigmentacije predela ispod očiju, ali i usled osetljivosti tanke kože, ispod koje su primetni kapilari i vene. Međutim, utvrđeno je da nastaju i usled zadržavanja vode u organizmu, problema sa bubrezima, poremećenog metabolizma, a neretko upućuju i na pojavu anemije.

kako se osloboditi tamnih kolutova

Genetski faktor je bitan, ukoliko je neko u porodici imao sličnih problema sa podočnjacima, velika je šansa da će ih imati i potomci. Konačno, ako je posle obavljenih lekarskih pregleda utvrđeno da nije u pitanju medicinski problem, a podočnjaci se smanjuju, gotovo je sigurno problem u neodgovarajućoj ishrani, lošim životnim navikama, stresu i nedovoljnom spavanju.

Postoji mnogo preparata kojima se, navodno, efikasno i trenutno uklanjaju kolutovi ispod očiju, a gotovo da ne postoji veća kozmetička kuća koja rešavanju ovog problerm ne posvećuje veliku pažnju. Kreme i gelovi iz uklanjanje podočnjaka papreno su skupi i po iskustvima mnogih koji su ih koristili pružaju mnogo manja poboljšanja od očekivanih. Dakle, uklanjanje podočnjaka ozbiljan je poduhvat koji zahteva vreme i predanost.

Prvo i najvažnije, nužno je imati zdrave životne navike.Prestanak pušenja, kontrolisana konzumacija alkohola, soli i masti se podrazumevaju, a ukoliko to obaveze dopuštaju, najbolje je spavati oko 8 sati. Ne treba preterivati ni sa spavanjem, jer je utvrđeno da više od 10 sati sna “garantuje” podočnjake. Ukoliko je uzrok problema anemija, potrebno je konzumirati hranu bogatu gvožđem – crveno meso, spanać i mahunarke. Podočnjaci u vidu vrećastih kesica efikasno se uklanjaju hirurškim zahvatom. Ukoliko i pored svega ovoga ružni crni kolutovi nastave da zagorčavaju život, postoje i tradicionalni recepti i saveti za njihovu eliminaciju ili makar ublažavanje.

Efikasne mere za uklanjanje podočnjaka

-U šolju proključale vode staviti 2 kašike kamilice. Posle pola sata, čaj procediti, a kamilicu umotati u gazu
i ostaviti u frižideru da se ohladi. Držati ispod oka 10 minuta.

-Na vatu nakapati nekoliko kapi ružine vodice. Nežno masirati kožu ispod oka više puta u toku dana.

-Oljuštiti svež krastayac i iseći ga na tanke kolutove. Držati ih na zatvorenom oku 15 minuta, nekoliko puta dnevno. Kada se koža prosuši, premazati je gelom od aloja vere.

Povezano>>> Ova čudotvorna maska uklanja podočnjake, izbeljuje kožu i uklanja sitne bore

-U čaši dobro promešati kašiku kvasca i jogurta, dok ne nastane gusta smeša.Premazati područje ispod očiju. Prespavati, ujutru se umiti hladnom vodom.

-U pola litre proključale vode dodati 2 kašike koprive i kašičicu peršuna. Pošto odstoji 15 minuta, procediti i piti u tokudana kao dopunu nekoj od metoda za “skidanje” podočnjaka i tamnih kolutova oko očiju.

Kako brzo ukloniti podočnjake
Da biste na najbrži način uklonili podočnjake, “masirajte” ih kockom leda. Ovaj metod može da bude opasan po oči i sinuse, pa ga primenjujte samo u hitnim slučajevima.

loading...
loading...
Loading...