Kako se prenosi i leči streptokok

Šta je streptokok?

Streptokok je visoko zarazna bakterija, koja je u najvećem broju slučajeva izazivač infekcije ždrela i krajnika. Kod dece do tri godine starosti, streptokokna infekcija javlja se u obliku blage upale nosa i ždrela, a kod malo starijih mališana uzrasta preko tri godine najčešća se manifestuje gnojnom anginom i šarlahom.
Koji bolesti izaziva streptokok?

Tri najčešća oboljenja kod dece, koja nastaju kao posledica bakterije streptokok su: streptokokna upala nosa i ždrela, streptokokna angina i šarlah.

Streptokokna upala nosa i ždrela blaže je streptokokno oboljenje, a karakteriše se neznatno povišenom temperaturom, gušoboljom, „nazalnim“ govorom i crvenilom ždrela. Kod odojčadi i male dece infekcija streptokokima iz nosa i ždrela često se proširi na srednje uvo. Limfni čvorovi na vratu obično su uvećani.

streptokok

Streptokokna angina nakon kratkotrajne inkubacije od jednog do tri dana, nastupa naglo s povišenom temperaturom, groznicom, jakom gušoboljom, glavoboljom i bolovima u zglobovima. Neretko počinje i povraćanjem. Ždrelo, resica i nepčani lukovi su jarko crveni i otečeni, tonzile su povećane i crvene sa gnojnim tačkicama ili naslagama. Limfni čvorovi na vratu su uvećani i bolni.

Šarlah počinje kao streptokokna angina, a nakon dva dana javlja se crveni, tačkast osip. Koža je suva i hrapava, a osip je najizraženiji ispod pazuha, u donjim delovima trbuha i preponama, a na licu ga nema. Obrazi su zažareni, a oko usta je izraženo bledilo. U početku bolesti jezik je obložen, a nakon nekoliko dana postaje nalik na malinu. Osip traje od oko sedam dana, nakon čega se koža ljušti i peruta.

Kako se prenosi streptokok?

Streptokok se prenosi vrlo brzo i lako, naročito u kolektivima – vrtići i škole. Osim kapljičnim putem, može da se dobije i preko predmeta – maramica, peškir, itd. Mali bolesnik je zarazan za svoju okolinu za vreme kliničke bolesti, odnosno približno 10 dana.

Šta znači da je dete kliconoša?

Kliconoše su ona deca koja u svom grlu imaju stalno prisutan streptokok, a nemaju nikakve tegobe. Dakle, vaše dete nije bolesno, ali i ne predstavlja opasnost za okolinu. Kod kliconoša bakterije se nalaze na površini grla, ali nemaju dodira sa imunološkim snagama organizma, a često mogu imati zaštitnu ulogu.

Da li je neophodno uzimanje brisa?

Naravno, da biste dobili sigurnu potvrdu da vaše dete ima streptokok, treba da mu se uradi bris ždrela. Dijagnoza se postavlja na osnovu mikroskopskih, kulturelnih i biohemijskih osobina. Tek onda se može pristupiti pravoj terapiji i adekvatnom lečenju.

Kako se leči streptokok?

Najefikasnije lečenje streptokoka je penicilinom, koji eliminiše mogućnost prenosa infekcije za 24 sata. Lekovi se primenjuju deset dana, a u slučaju alergije na penicilin koriste se drugi takođe efikasni preparati. Nelečeni bolesnici, naročito oni sa gnojnim iscetkom iz nosa i ždrela mogu širiti infekciju nedeljama i mesecima.