Kako sniziti visoku telesnu temperaturu

Tuširanje mlakom vodom, čajevi i oblozi od žalfije, podubice, lipe i lavande – odlična su sredstva za snižavanje visoke telesne temperature…
SANYO DIGITAL CAMERA
Povišena telesna temperatura obično je znak da se odbrambene snage organizma bore protiv bolesti, tačnije, predstavlja odgovor tela na infekciju bakterijama, virusima, parazitima ili dehidrataciju. Reakcija na povećanje telesne temperature individualna je, a najčešći simptomi su malaksalost, iscrpljenost, glavobolja, drhtavica, znojenje, bolovi u mišićima i zglobovima, ubrzano disanje i tahikardija.

Kako sniziti visoku telesnu temperaturu?
Ukoliko je temperatura tela između 37,5 i 38 stepeni Celzijusa, dovoljno je samo da se bolesnik istušira mlakom vodom. Ali, ukoliko je viša, treba uzimati lekove i biljne napitke koji će je sniziti. Uz to, oboleloj osobi mogu se stavljati vlažni oblozi na čelo, zglobove šaka i stopala, te na zadnji deo vrata. Od pomoći može da bude i hlađenje sunđerom natopljenim mlakom vodom u koju je dodato nekoliko kapi ulja lavande, kamilice ili eukaliptusa. Ne treba koristiti previše hladnu tečnost, jer, osim što izaziva neprijatan osećaj, može dovesti do naglog pada a potom i do još većeg porasta temperature (takozvani rebound-fenomen).

Osoba koja ima povišenu temperaturu obavezno mora da skine suvišnu garderobu i obuče široku, laganu i udobnu odeću. U ovakvom stanju organizmu je neophodno što više tečnosti koju će bolesnik unositi u vidu biljnih čajeva ili ceđenih sokova. Temperatura prostorije ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni C, a nije poželjno da bolesnik leži u blizini izvora toplote.

Kada se treba obratiti lekaru u slučaju visoke telesne temperature?

-Ukoliko visoka telesna temperatura ne spada ispod 37,5 stepeni Celzijusa (mereno pod pazuhom) uprkos primeni lekova, obloga i lekovitih napitaka.
-Ako se pojave simptomi osnovne bolesti koji ne prolaze u roku 5 dana (bolno i otečeno ždrelo, povećani limfni čvorovi na vratu, opšta slabost, umor…).
-U stanjima kod kojih svako dodatno naprezanje organizma može biti štetno – u slučaju srčanih bolesti, teških hroničnih stanja…

Kako sniziti visoku telesnu temperaturu uz pomoć lekovitog bilja

Žalfija i podubica
Izmešati po 2 supene kašike sitno iseckanog lista žalfije
1 supenu kašiku lista i cveta podubice. Izručiti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno
2 sata, procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.

Matičnjak i nana
izmešati po 2 supene kašike sitno iseckanog lista nane i lista matičnjaka. Izručiti u 7 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno 2 sata. Potom procediti, zasladiti medom i piti u toku dana.

Lipa
Tri kašičice čaja od lipe preliti sa pola litra ključale vode, ostaviti poklopljeno desetak minuta, a zatim procediti. Piti čaj dok je još vruć, gutljaj po gutljaj, a zatim se opustiti u kadi punoj tople vode.

Kamilica i zova
Sitno iseckati i izmešati po 2 supene kašike cvetova zove i cvetova kamilice. Biljnu mešavinu preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno 2 sata, a potom procediti i piti zaslađeno medom, po šolju čaja, 3 puta dnevno pre jela.

Hajdučka trava i beli slez
Sitno iseckati i izmešati po 2 supene kašike cveta hajdučke trave i cveta belog sleza. Mešavinu preliti sa 7 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno da stoji 2 sata. Procediti i tokom dana piti zaslađeno medom.

Maslina i ruzmarin
Sitno iseckati i izmešati po 2 supene kašike listova ruzmarina i listova masline. Biljnu mešavinu preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Procediti i zasladiti medom. Tokom dana piti 0,5 dl čaja, svakih sat vremena.

Sirće i lavanda
U posudu sa mlakom vodom dodati 2 kašike sirćeta (u koje je prethodno dodato 3 kapi lavande). Pamučno platno umočiti u rastvor, ocediti ga i staviti na čelo (voditi računa da tečnost ne dospe u oči). Kada se platno zagreje do temperature tela, ponoviti postupak.

Bagrem i zova
Sitno iseckati i izmešati po 2 supene kašike cvetova zove i cvetova bagrema. Biljnu mešavinu preliti sa
7 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i tokom dana piti zaslađeno medom.