Kako sprečiti znojenje dlanova

Znojenje dlanova nije velik medicinski problem, ali može uzrokovati dosta neprijatnosti. U ovom članku ćemo pojasniti uzroke i kako sprečiti ovu pojavu.

Medicinski izraz za znojeme dlanova je palmar hyperhidrosis. To je stanje kada znojne žlezde u dlanovima neprestano proizvode više znoja nego kod prosečne osobe. Naš organizam proizvodi znoj kad je potrebno regulisati temperaturu tela. To je neophodno kada radimo neki teži fizički posao, kada je napolju visoka temperatura, a ponekad i zbog stresa. U ovakvim uslovima naš organizam stimuliže znojne žlezde da luče znoj kako bi se temperatura tela vratila u normalu. Kod znejenja dlanova nije potrebno da bude ovih uslova, a da se dlanovi ipak znoje. Pre nego što vidimo kako sprečiti znojenja dlanova, da vidimo koji su uzroci ove pojave.

kako smanjti znojenje

Znojenje dlanova: uzroci

Tačan uzrok znojenja dlanova još uvek nije utvrđen. Većina stručnjaka smatra da se znojenje dlanova dešava kada simpatički nervni sistem postane hiperaktivan. Simpatički nervni sistem je odgovoran za kontrolu različitih procesa u našem organizmu, poput oslobađanja hemikalija kao što je adrenalin, lučenja znoja iz znojnih žlezda, cirkulaciju itd. Kada nervni sistem ne funkcioniše kako treba, ove funkcije postaju poremećene. Drugi uzrok je verovatno vezan za problem nakupljanja tečnosti u zglobovima ruku što izaziva znojenje dlanova.

Kako sprečiti preterano znojenje dlanova

Znojenje dlanova: lečenje

Postoj nekoliko opcija za lečenje znojenja dlanova, ali većina njih uglavnom neće sprečiti znojenje zauvek. Neke od ovih opcija imaju i neželjena dejstva. Ovde ćemo ih detaljnije razraditi:

Mazanje mastima i sredstvima protiv znojenja

kako spreciti znojenje ruku

Povezano>>> Prirodna sredstva koja brzo i lako smanjuju znojenje

Slično>>> 7 načina da sprečite prekomerno znojenje

Saznajte više>>> Žalfija kao lek za prekomerno znojenje

Prirodni lekovi protiv znojenja

  • Uzmite 3-4 kesice čaja i prokuvajte ih u ¼ litre vode. Ostavite da se čaj ohladi, potopite dlanove u njega i držite ih pola sata. Taninska kiselina koju sadrži čaj je odlična protiv znojenja, pa samim tim ublažava znojenje dlanova
  • Pijte što više vode kako biste izbacili toksine koji uzrokuju znojenje. Ovo takođe pomaže u održavanju optimalne telesne temperature
  • Perite ruke pre nego što počnu da se znoje, a zatim ih dobro obrišite peškirom. Uvek sa sobom nosite papirne maramice kako biste imali čime da obrišete znojave ruke
  • Posipajte bebi puder na dlanove, on će ih održavati suvim

Dakle, postoji dosta načina da se izborite sa znojenjem dlanova. Nemojte koristiti ekstremne tretmane osim ako problem nije izuzetno velik.