Kako ublažiti gorušicu?

Skoro svako je nekad u životu imao gorušicu, neugodan osećaj pečenja u grudima koji se javlja odmah nakon težeg obroka. I dok povremena gorušica nije problem, ukoliko se javlja češće odjednom nedeljno ili vas budi tokom noći, može ukazivati na mnogo ozbiljniji problem, kao što je gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB. U tom slučaju mogu da se jave i sledeći simptomi: regurgitacija (pojava nevoljnog vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak i ždrelo), otežano gutanje (najčešće nastaje zbog zapaljenskog oštećenja jednjaka kiselinom i posledičnim sužavanjem njegovog lumena), promuklost, suv kašalj, kao i bol sličan onom koji se javlja u slučaju angine pektoris. Ukoliko osetite ove simptome, trebalo bi da posetite doktora, jer se GERB neće izlečiti sam od sebe. Lekovi iz slobodne prodaje pružaju kratkotrajno olakšanje, ali kada se duže koriste, mogu zamaskirati ozbiljniju bolest. Pored medikamenata koje propisuje lekar, da biste se izborili s ovim zdravstvenim problemom, takođe su neophodne promene u ishrani i načinu života. Koje namirnice treba izbegavati.
Ukoliko vam je dijagnostikovan GERB, pre svega treba da izbegavate sledeće namirnice ili da ih konzumirate u minimalnim količinama: alkohol, veoma masnu hranu, kofein, čokoladu, luk, pepermint, gazirana pića, paradajz i citruse. Međutim, ne deluju navedene namirnice isto na sve ljude, što znači da svako mora sam da otkrije koja hrana mu ne odgovara. Imajte na umu da nije važno samo šta jedete već i kada. Određena hrana koja uzrokuje refluks kada se jede tri ili četiri sata pre spavanja može biti bezopasna u neko drugo vreme.gorusica

Šta može da ublaži simptome
Iako ne postoji univerzalna dijeta za osobe koje pate od GERB-a, u većini slučajeva blagotvornima su se pokazale sledeće namirnice:

Voće i povrće
Iako bi trebalo da izbegavate citruse, kao što su pomorandže i limun, slobodno konzumirajte banane, dinje, jabuke i kruške. Sto se povrća tiče, naveli smo da treba izbegavati paradajz i luk, dok ostale vrste mogu ublažiti simptome, samo treba da otkrijete koje vama lično prijaju.

Bezmasni izvori proteina
Proteini su nam neophodni, a jaja ih sadrže u visokom procentu.  Međutim, ako vam ne prijaju, jedite samo belance, a klonite se žumanceta, jer su veće šanse da ono uzrokuje probleme. Sto se tiče mesa, birajte ono bez masnoće. Masna i pržena hrana mogu smanjiti pritisak u nižem snnkteru jednjaka i odložiti pražnjenje stomaka, čime se povećava rizik od refluksa.

Složeni ugljeni hidrati
Ovsena kaša, hleb od celih žitarica, pirinač i kuskus predstavljaju odličan izvor zdravih složenih ugljenih hidrata. U ovu grupu spadaju i krompir i korenasto povrće, ali prilikom njihove pripreme izbegavajte da dodajete crni i beli luk.

Zdravije masti
Masti su nam neophodne, ali treba izbegavati ili smanjiti unos onih zasićenih (obično se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima), kao i transmasti, kojih ima u prerađenoj hrani i margarinu. Probajte da ih zamenite, u umerenoj količini, nezasićenim mastima iz ribe i semenki.

Osnovne preporuke
• Smršajte. Gojaznost je vodeći uzrok gorušice. Višak sala na stomaku pritiska abdomen, čime se želudačni sokovi guraju u jednjak.

• Izbegavajte hranu za koju se zna da izaziva refluks (masnu, začinjenu, kiselu…)

• Jedite manje obroke. Veliki obrok napuni stomak i pritiska donji ezofagijalni sfinkter, što uzrokuje refluks i povećava šanse da nastane gorušica.

• Nemojte leći posle jela. Sačekajte barem tri sata pre nego što legnete, jer gravitacija obično sprečava pojavu refluksa. Kada jedete i legnete, to poništava njeno dejstvo, pa kiselina lakše naleže na donji ezofagijalni sfinkter i odlazi u jednjak.

• Podignite uzglavlje. Ako podignete uzglavlje za 15 do 20 centimetara, to će pomoći gravitaciji da želudačnu kiselinu zadrži u vašem stomaku. Takode možete podmetnuti nešto pod jastuk, ali nemojte stavljati još jedan jastuk, jer će oni samo podići vašu glavu, ali neće pomoći u slučaju gorušice. Morate da izdignete čitav gornji deo tela.

• Prekontrolišite lekove. Mnogi lekovi mogu povećati rizik od gorušice, bilo opuštanjem donjeg ezofagijalnog sfmktera, bilo da remete varenje, ili iritacijom već upaljenog jednjaka. Tu spadaju: nesteroidni antiinflamatorni lekovi, blokatori kalcijumskih kanala (često se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska), određeni lekovi protiv astme, antiholinergici (upotrebljavaju se za lečenje stanja kao što su sezonska alergija i glaukom), bisfosfonati (povećavaju gustinu kostiju), sedativi, analgetici, neki antibiotici i tablete gvožđa. Ako uzimate bilo koji od ovih medikamenata, pitajte doktora može li da ga zameni nekim drugim nemojte prekidati terapiju bez konsultacije s doktorom.

• Ostavite duvan. Pojedine studije pokazale su da nikotin opušta mišiće donjeg ezofagijalnog sfmktera i može uticati na sposobnost pljuvačke da iščisti kiselinu iz jednjaka.

• Smanjite unos alkohola. Kao i pušenje, alkohol uzrokuje opuštanje mišića donjeg ezofagijalnog sfmktera, kao i grčenje mišića jednjaka.

• Izbegavajte usku odeću. Nemojte nositi usku odeću ili kaiš koji će vam stezati stomak.

• Probajte ishranu bez glutena. Najmanje jedna studija pokazala je da gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su ječam, raž i pšenica, može izazvati simptome žgaravice ili ih pogoršati.

RECEPTI
Šejk od banane
Sastojci:
4 dl kokosovog mleka 2 zrele banane 2 dl jogurta
1/2 kašičice sitno narendanog korena đumbira
1 kašika domaćeg meda
Priprema:
Sipati sve sastojke u blender i dobro izmikasti. Napomena: Ukoliko vam ne prija neka od navedenih namirnica, možete je zameniti ili izostaviti.

Salata od šargarepe
Sastojci:
1/2 kg narendane šargarepe
250 g različitog zeleniša (zelena salata, spanać…)
2 kašike suvog grožđa
2 kašike sveže ceđenog soka od ananasa
1 kašičica origana
2 kašike smeđeg šećera
2 kašičice maslinovog ulja malo nerafinisane morske soli

Priprema:
1 U činiji pomešati suvo grožđe, sok od ananasa, origano, šećer, maslinovo ulje i so. Ostaviti da odstoji 5 minuta.
2 Dresing preliti preko šargarepe i dobro promešati.
3 Po potrebi posoliti.
4 Obložiti činiju listovima zelene salate i spanaća, pa preko sipati začinjenu šargarepu.

Salata od ananasa
Sastojci:
8 kolutova ananasa, svežeg ili iz konzerve
8 komada mocarele 8 svežih listova bosiljka 8 kašičica maslinovog ulja 1/4 kašičice svežeg ili sušenog origana
Priprema:
1 Iseckati bosiljak i pomešati s maslinovim uljem.
2 Na tanjire poredati ananas i na svaki staviti po komad sira.
3 Pripremljen ananas sa sirom poprskati mešavinom ulja i bosiljka.
4 Posuti origanom.