Kako ubrzati metabolizam i probavu i smršati

U ovom članku saznajte:

– Šta je metabolizam
– Usporen metabolizam
– Kako ubrzati metabolizam i smršati
– Kako ubrzati metabolizam i probavu
– Namirnice za ubrzanje metabolizma
– Čajevi

Šta je metabolizam

Metabolizam je ukupan promet materije i energije u organizmu. To je proces (brzina) kojim telo pretvara kalorije iz hrane u energiju. Zato je jako bitno koliko kalorija unosite u svoj organizam, jer ukoliko unesete više kalorija nego što vaše telo može da sagori – dobićete na težini. Takođe, ne mora da znači da mršave osobe imaju ubrzan metabolizam, a gojazne spor – nije uvek tako. Metabolizam zavisi od više faktora: genetska predispozicija, pol, starost, aktivnost štitne žlezde, stres, način ishrane, fizička aktivnost, mišićna masa. Metabolizam se sastoji od anabolizma (proces u kom se energija koristi za izgradnju novih ćelija i tkiva) i katabolizma (skladištenje energije u obliku masti u telu).

kako ubrzati metabolizam

Metabolizam, odnosna potrošnja kalorija, se sastoji od tri osnovne komponente: bazalni metabolizam (osnovne potrebe organizma za kalorijama, za održavanje osnovnih životnih funkcija), varenje hrane (potrošnja kalorija na varenje i apsorpciju hrane) i fizička aktivnost (potrošnja kalorija kada ste fizički aktivni).

Povezano>>> 10 načina da ubrzate metabolizam

Usporen metabolizam

Osobe koje imaju problema sa viškom kilograma u najvećem broju slučajeva imaju usporen metabolizam. Usporen metabolizam znači da vaše telo dosta sporije sagoreva kalorije koje unesete u svoj organizam, odnosno da unosite više kalorija nego što vaš metabolizam može da ih sagori – dobijate na težini. Dokazano je da nedostatak fizičke aktivnosti usporava metabolizam. Takođe, nedostatak vode, odnosno dehidratacija organizma može usporiti metabolizam, zato je jako bitno da unosite dovoljno tečnosti. Smanjena aktivnost hormona štitne žlezde (hipotireoza) usporava metabolizam. Čuli ste da kažu da je zdravije imati nekoliko obroka dnevno gde ćete umereno jesti, nego 1 ili 2 obroka gde ćete preterati. Radi se o tome da se metabolizam usporava ako pravite prevelike pauze između obroka, jer se tako skladište masti. Zato je bolje imati nekoliko obroka dnevno. Gladovanje usporava metabolizam, tako da ovo nije dobro rešenje ukoliko pokušavate da smršate time što držite restriktivne dijete!

Kako ubrzati metabolizam i smršati

Kako ubrzati metabolizam i smršati? Evo nekoliko predloga:

– unosite u svoj organizam što više tečnosti (vode, čajeva i prirodnih sokova) i hranu bogatu vodom (voće, povrće, supe)

– vežbajte

– pravilno žvaćite hranu pre nego što je progutate

– jedite češće u toku dana, sa pauzama između obroko oko 4h

– ako želite ubrzati metabolizam ne zaobilazite doručak

– jedite hranu bogatu belančevinama svaki dan, jer belančevine ubrzavaju metabolizam u poređenju sa ugljenim hidratima i mastima

– izbegavajte da malo spavate, nedostatak sna usporava metabolizam

– krećite se što više, izbegavajte dugotrajno sedenje

– ako nastojite ubrzati metabolizam trudite se da kontrolišete stres

Slično>>> Ubrzanje metabolizma malim porcijama

Kako ubrzati metabolizam i probavu

Kako ubrzati metabolizam i probavu? Ukoliko imate tzv. lenja creva, ključ je u tome da podstaknete bolje varenje hrane. Evo nekih predloga:

– ako želite ubrzati metabolizam i probavu pijte vodu pola sata pre svakog obroka

– ne jedite uveče pred spavanje, jer je noću metabolizam usporen

– vodite računa da pravilno kombinujete namirnice koje jedete u toku dana (mleko i mlečni proizvodi se ne jedu zajedno sa mesom, slatko nikako ne ide posle obroka bogatog proteinima životinjskog porekla itd.)

– bitno je da pravite pravilne razmake između obroka, sačekajte da se prvo svari hrana iz prethodnog obroka dok ne počnete sa sledećim

– ako trebate ubrzati metabolizam laneno seme u kombinaciji sa jogurtom će očistiti vaša creva od toksina i ubrzati probavu (ovo se konzumira ujutru umesto doručka)

– ne preskačite doručak

– dovoljno spavajte

– vežbajte

Čajevi za ubrzanje metabolizma

Čajevi koji se koriste za ubrzanje metabolizma pre svega čiste vaš organizam od nakupljenih toksina, čiste krv i podstiču bolje varenje hrane. Sledeći čajevi se koriste za ubrzanje metabolizma:

– zeleni čaj (odličan antioksidant koji čisti vaše telo od toksina, podstiče brže sagorevanje masnoće, te ubrzava metabolizam)

– čaj od đumbira (takođe vrši detoksikaciju organizma, poboljšava varenje hrane i ubrzava metabolizam)

– čaj od mente i limuna

– čaj od koprive može pomoći ubrzanje metabolizma

– mešani čaj od majčine dušice, žalfije, hajdučke trave, šipka, kantariona, koprive i rastavića

– beli čaj

– crveni čaj

Namirnice za ubrzanje metabolizma

Konzumiranje sledećih namirnica ubrzava metabolizam:

– kafa

– grejpfrut

– ljuti začini

– bademi

– cimet

– đumbir je namirnica koja ubrzava metabolizam

– jaja

– čia semenke

– bobičasto voće (jagoda, malina, brusnica, ribizla)

– avokado

– kinoa semenke

– ljute papričice su još jedna namirnica koja ubrzava metabolizam.

Ovo su bili najvažniji odgovori na pitanje “Kako ubrzati metabolizam ?”

Saznajte više>>> Dijeta za usporen metabolizam