Karfiol lekovito delovanje

Karfiol (Brassica oleracea var. botrytis)

DRUGI NAZIVI: cvetača

OPIS BILJKE: Mesnata cvast karfiola, bele ili bledožute boje (u inostranstvu se može kupiti i karfiol ljubičaste, narandžaste i boje ciklame) i loptastog oblika, bradavičasta je na površini i okružena jakim listovima.

UZGOJ KARFIOLA: Karfiol se gaji u baštama i na poljima, traži umerenu klimu, dovoljno vlage u zemlji i vazduhu i duboko, plodno, humusno zemljište.

VREME CVETANJA: Od avgusta do septembra.

LEKOVITI SADRŽAJ KARFIOLA: Proteini 2,48%, biljna ulja 0,34%, šećer 1,21%, mineralne materijekarfiol 0,83%, arginin, glukobrasikin, lizin, aceton, flavonoid, fenol, kvercetin, rutin, silikati, kalijum, fosfor, aluminijum, bakar, kobalt, hrom, živa, sumpor, cink, magnezijum, molibden, gvožde, celuloza 1,01%, suve materije 9,11%, vitamini C, E, karotin, vitimini B-kompleksa-B2,B6,K.

LEKOVITO DELOVANJE KARFIOLA:
– kod raka želuca i debelog creva, jer podstiče stvaranja enzima koji eliminišu ćelije raka,
– u preventivi, naročito kod rizika od nastanka raka dojke,
– kod poliartritisa i reumatoidnog artritisa,
– kod očnih bolesti – štiti od makularne degeneracije,
– tegobe kardiovaskularnog sistema, urogenitalnih organa – štiti krve sudove
– kod vodenih bolesti
– kod tegoba sa štitnom žlezdom
– kod gihta i bubrežnih bolesti – otklanja purinske sastojke i mokraćnu kiselinu
– u detoksikaciji organizma

UPOZORENJE: kARFIOL Nije preporučljiv osobama koje imaju poremećaje u varenju, bolesti želuca i creva, jer zbog velikog sadržaja celuloze može da oteža varenje i izazove druge neprijatnosti.

U zemljama Mediterana, pre svega u Italiji, karfiol su uzgajali još u 6. veku p. n. e. U većoj meri počeo je da se uzgaja u Evropi početkom 12. veka u Grčkoj, a zatim u Aziji, dok se od 16. veka gaji na Kipru i u Siriji.

RECEPTI:
Sok ili kapsule: Zapadna narodna medicina koristi karfiol u obliku sokA ili kapsula za lečenje bolesti želuca i creva, gihta, karcinoma, reume, za jačanje imuniteta i preventivno.

KARFIOL U KUHINJI: Preporučuje se u zdrav ishrani i preventivi kao dobar prirod izvor minerala i vitamina i lekovito sredstvo. Karfiol se može pripremiti na više načina a da sačuva svoju lekovitost:
– brzo propržiti na maslinovom ulji belim lukom i začiniti đumbirom i t mari sokom,
– kuvati s dodatkom kurkuma začina,
– pire od karfiola začiniti semenom morača.

Salata od karfiola: Kuvani karfiol začiniti maslinovim uljem, jabukovim sirćetom, so (ako je dozvoljeno), s dosta belog luka i peršuna.

Čorbe: Karfiolu dodati koren peršuna i celera, a pri kuvanju i listove karfiola, peršuna i celera, pa sve začiniti biljni začinom. Ova čorba tera na mokrenje i jača telo.