Kilaža u trudnoći

Dobijanje na težini u trudnoći

Mnoge žene brine kilaža u trudnoci, kao i da li će moći ponovo smršaju posle porođaja.

Tokom trudnoće, možete osetiti kao da se Vaše telo udaljava od Vas samih. Kako Vaše grudi nabubre, Vaš stomak se proteže, a Vaši prsti na nogama nestaju iz vidokruga, oprošteno Vam je ako se osećate malo uspaničeno u vezi sa figurom. Navodimo sve što treba da znate o gojenju u trudnoći.

Koliko bi trebalo da se ugojim u toku trudnoće ?

Iznos težine koji bi trebalo da nabacite tokom trudnoće određen je indeksom telesne mase (eng.BMI) na početku trudnoće. Na prvom pregledu, lekar može da izmeri Vašu visinu i težinu, a zatim izračuna BMI.

Kada se Vaš BMI izračuna:

– Ako imate BMI manji od 19, smatra se da ste neuhranjeni i savetuje se da se ugojite između 13 i 18kg tokom trudnoće.
– Ako imate normalan BMI (između 19 i 24), treba očekivati da se ugojite između 11 i 16kg.
– Ako imate BMI od 24.5 do 29.5, smatra se da imate višak kilograma i trebalo bi da imate  za cilj da dobijete između 7 i 11 kg.
– Ako imate BMI od 30 ili više, ocenjujete se kao gojazna osoba i treba da imajte za cilj da dobijete 5 do 9kg.

Kilaža u trudnoći se povećava više ako je trudnoća blizanačka.Ako nosite blizance, trebalo bi očekivati da dobijete oko dodatnih 4.5kg  tokom trudnoće. Za trojke ili više, možda će biti potrebno da dobijete malo više težine. Ako je u pitanju višestruka trudnoća, trebalo bi da razmotrite povećanje težine sa Vašim lekarom.

Kilaža u trudnoći treba da se drži pod kontrolom.Kako bi se osiguralo održavanje zdrave telesne mase, trebalo bi jesti hranljivu, izbalansiranu hranu i pokušati da se izbegne obrađena, slatka i masna hrana. Vežbe mogu pomoći da zadržite gojenje u zdravoj zoni (mogu Vam pružiti i značajnu korist za Vaše emocionalno zdravlje), pa pokušajte da obavljate najmanje 30 minuta lakih vežbi dnevno. Hodanje, plivanje i joga su sve sjajni načini za opuštanje, kao i načini da ostanete u dobroj formi tokom trudnoće i održite dobru kilažu.

Odakle dolazi dodatna kilaža ?

Pošto je prosečna težina bebe oko 3 kg, možda se pitate odakle dolazi ostatak Vašeg viška kilograma? U stvari, beba je samo jedna od komponenti Vaše telesne težine:

– Beba 3-4kg
– Dodatne masti 2.5kg
– Zadržavanje vode 2.5kg
– Povećana količina krvi i tečnosti 1.5kg
– Veća materica 1kg
– Amnionska tečnost 1kg
– Placenta 0.7kg
– Grudi 0.5kg

Neke žene stignu do kraja prvog tromesečja sa malom ili nikakvom dodatnom težinom. Za druge, averzije prema hrani i jutarnja mučnina može zapravo dovesti do blagog smanjenja težine. Dokle god Vaša telesna težina nije drastično pala, to nije razlog za brigu, a trebalo bi da primetite kako dobijate na težini kako mučnina bude jenjavala u narednim nedeljama.

Kao opšte pravilo, ako imate zdravu težinu na početku trudnoće, trebalo bi očekivati da nabacite do 2 kg u prvom tromesečju. U drugom i trećem tromesečju, trebalo bi očekivati da dobijete do 0,5 kg nedeljno. Ovaj porast telesne težine može da se uspori tokom poslednjeg meseca trudnoće, kada, iako beba još uvek dobija na težini, Vi dobijate 0.5-1kg  ukupno.

Navedeni raspored za povećanje kilaže tokom trudnoće je generalizovana ideja, sve trudnoće su različite i ne mora da znači da se gojiti  prema gore navedenom tempu. Ukoliko imate bilo kakvih briga ili nedoumica u vezi sa težinom tokom trudnoće, trebalo bi da razgovarate sa lekarom.

Dobijanje na težini tokom trudnoće: Kada jedete za dvoje

Otkako ste objavili trudnoću, možda ste primetili da Vam ljudi seku velike kriške kolača, i nude Vam biskvite ističući da sada jedete za dvoje. U stvari, jesti za dvoje ne bi trebalo da izgleda mnogo drugačije od ishrane za jednu osobu.

Za prvih nekoliko meseci trudnoće, nema potrebe da se povećava unos hrane. Naravno, trebalo bi da pokušate da jedete zdravu i uravnoteženu hranu, što može značiti promenu toga što jedete, ali održavanje uobičajenih 2.000 kalorija dnevno će biti dovoljno. Kako uđete u treće tromesečje, i Vaša beba počinje da gomila kilažu u pripremi za rođenje, trebalo bi da povećate unos kalorija na 2.200 dnevno. Kao smernicu, imajte na umu da je 200 dodatnih kalorija dnevno jednako jednom avokadu, dvema kriškama integralnog tosta sa puterom, ili banani i čaši mleka – teško da jedete za dvoje, zar ne?

Mršavljenje

Nakon porođaja, pokušajte da ne brinete previše o mršavljenju, fokusirajte se na zdravu, izbalansiranu ishranu punu vitamina i hranljivih materija koje su potrebne Vašem novorođenčetu.

Biće potrebno nekoliko meseci da se oslobodite kilograma koje ste stekli tokom trudnoće, ali u kombinaciji sa nedostatkom sna, nedostatkom vežbanja i lošim navikama u ishrani, to može da potraje malo duže. Zdrava ishrana, redovno vežbanje i puno vode i tokom trudnoće i nakon porođaja, može da pomogne Vašem telu da se vrati u normalno stanje.