Klebsiella bakterija u urinu

Saznajte:

– klebsiella bakterija u mokraći
– simptomi
– u trudnoći
– kod beba
– lečenje

Klebsiella bakterija u urinu

Klebsiella je gram-negativna bakterija koja pripada porodici Enterobacteriaceae. Ukoliko vam je dijagnostikovano prisustvo ove bakterije u mokraći, sigurno se pitate na koji način je tu dospela. Naime, Klebsiella je bakterija koja je deo normalne crevne flore, dakle – ona živi u vašim crevima. Klebsiella bakterija u mokraći se pojavljuje kada ona iz crevnog sistema dospe u urinarni sistem. Na taj način njeno prisustvo u urinarnom sistema dovodi do urinarne infekcije. Generalno, infekcije urinarnog sistema nastaju kada mikroorganizmi, najčešće bakterije iz crevnog sistema, doputuju kroz mokraćnu cev u urinarni trakt i počnu se razmnožavati. Klebsiella je jedna od takvih bakterija, odmah posle E. coli. Mokraća postaje inficirana bakterijom, kada se ona počne razmnožavati u bešici. Kada u mokraći nema bakterija – nema ni infekcije.

bakterija klebsiella

Žene su u većem riziku za dobijanje infekcije nego muškarci, jer su urinarni i crevni sistem, tačnije njihovi odvodi, blisko povezani. U slučaju loše higijene, pri padu imuniteta, lošem pražnjenju creva ili otežanom mokrenju – bakterija Klebsiella, kao i ostale bakterije crevne flore, može da se pojavi u mokraćnim ili genitalnim organima. Klebsiella pripada grupi tzv. oportunističkih bakterija i izaziva infekciju pretežno kod osoba kod kojih je iz nekog razloga opao imunitet.

Ono što je glavni problema u slučaju prisustva ove bakterije u mokraći, jeste to da ukoliko se ne leči, može da dovede do upale bešike, mokraćnih puteva i drugih ozbiljnijih oboljenja urinarnog trakta.

Simptomi

Ukoliko je u vašem nalazu urina prisutna bakterija Klebsiella, imate urinarnu infekciju.

Simptomi prisustva bakterija u mokraći i urinarne infekcije su:

– učestalo mokrenje

– peckanje pri mokrenju

– neprijatan miris mokraće

– mokraća je zamućena, nekad s crvenkastim primesama ukoliko ima i krvi

– bol u bešici

– malaksalost i povišena temperatura

U trudnoći

Urinarne infekcije su češće u trudnoći, pa ne treba da vas čudi ukoliko vam je dijagnostikovana Klebsiella u mokraći tokom trudnoće. Žene su generalno podložnije urinarnim infekcijama, jer je ženska mokraćna cev relativno kratka – te je njen otvor bliži anusu i vagini, što omogućava bakterijama brži dolazak do mokraćne bešike.

Naime, u trudnoći viši nivo hormona progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda, uzrokujući njihovo opuštanje i produžavanje. Materica, koja je u trudnoći narasla, pritiska bešiku i mokraćovode, otežavajući urinu da prolazi kroz njih brzo i slobodno kao što je to inače normalno – što duže treba urinu da prođe kroz mokraćovode do bešike, veća je šansa da se bakterije nakupe i pričvrste za sluznicu pre nego što budu isprane. Kod trudnica postoji veći rizik da će se razviti upala bešike, koja se može proširiti i na bubrege.

Potrebno je hitno lečiti urinarnu infekciju u trudnoći, kako ne bi imala negativnog uticaja na razvoj fetusa.

Kod beba

Klebsiella bakterija kod beba može često biti prisutna u urinu. Kod beba je vrlo teško ustanoviti da se radi o urinarnoj infekciji, iz razloga što simptomi često izostaju, a ukoliko se jave – u najvećem broju slučajeva to je povišena temperatura. Ako beba često ima povišenu temperaturu, iz neobjašnjivih razloga, trebalo bi posumnjati da je možda u pitanju urinarna infekcija. Naime, na spoljašnjem izlazu uretre uvek se nalaze crevne bakterije, naročito kod beba i male dece. Ovo je posebno prisutno kod devojčica, zbog kratke i prave uretre, pa je put bakterija do mokraćne bešike kratak.

Neretko, kod beba se prisustvo bakterija u urinu manifestuje kao sepsa – dete je nezainteresovano, nema apetit, gubi na težini i postaje preosetljivo na dodir.

Lečenje se obavlja po nalogu pedijatra, koji će prepisati određene lekove.

Bakterija Klebsiella lečenje

Ukoliko vam je dijagnostikovana Klebsiella bakterija u urinu, morate odmah započeti sa lečenjem, kako bi se sprečilo širenje infekcije i nastanak upale bešike, pa i ozbiljnijih oboljenja organa urinarnog sistema. Laboratorijskom analizom urina (opšti pregled urina i urinokultura) se utvrđuje da li su prisutne određene bakterije. Obavezno se radi urinokultura sa antibiogramom, radi identifikacije prisutnih bakterija i njihove osetljivosti na određene antibiotike.

Bakterija Klebsiella lečenje:

– antibiotska terapija koju prepisuje vaš urolog ili lekar opšte prakse

– strogo vodite računa o ličnoj higijeni i higijeni toaleta, kako biste izbegli urinarnu infekciju dolaskom bakterija iz crevnog sistema u mokraćnu bešiku

– pijte dosta vode i čajeva (postoje brojni lekoviti čajevi koji su delotvorni kod urinarnih infekcija)

– ne sme se odlagati pražnjenje bešike

– konzumirajte voće i povrće bogato vitaminom C

– konzumirajte jogurt i sok od brusnice